EEG Çekimleri Nasıl Yapılır ve Çekimin Yapılması Nasıl Detaylar İçermektedir?

Eeg çekimi için yapılacak olan işlemlerde önemli olan hastaların sabit durması, gözlerini kapatması ve teknisyenin söylediklerinin dışına çıkmamasıdır.

Eeg Nasıl Çekilir ve Çekim Aşamaları Nedir?

Özellikle epilepsi hastalığı konusunda ve beyin elektriksel yapısı hakkında bilgiler veren eeg çekimleri doktora tanı koyma konusunda yardımcı olmaktadır. Alınan görüntüler sayesinde tedavi planlaması da daha doğru bir şekilde yapılır. Eeg çekimleri nasıl yapılır, iki şekilde gerçekleştirilir. Bunlar;

Rutin eeg; bu çekim türüne uyanıklık eeg ismi de verilmektedir. Yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika aralığında sürer. Çekim aralığının bitimine kadar hastaların teknisyenin komutlarını dinlemesi gerekir. Yapılan işlemler esnasında gözlerin kapalı olması gerekir. Çekimlerde 10 saniyede bir olmak üzere 4 ila 5 kez göz açıp kapatma yapılabilir. 3 ila 5 dakika süren nefes alıp verme işlemi de bulunur. En son ışıklı uyarı işlemleri yapılır ve uygulama biter. Bu işlemlerde beyin için kullanılacak olan elektrotları düzgün seçmek gerekir. Ayrıca hastanın hareket etmesi sonucunda kalitesiz görüntüler ortaya çıkar.

Uyku eeg; rutin çekimlerde yeterli düzeyde bilgi alınamadığında ve daha çok bilgi edinmek istenildiği çekilir. Gece ya da gündüz fark etmeden beyin ile alakalı olan EEG çekimi yapılır. Özellikle rutin eeg çekimlerinin yetersiz olduğu çocuklarda sık şekilde kullanılır. Çocuklarda var olan sorunun ne olduğunu belirlemek ve nasıl bir tedavi yapılacağını planlamak adına kullanılır.

Uyku eeg nasıl yapılır, hasta uyanık durumda iken beyin için gerekli olan elektrotlar bağlanır. Bebeklerde ise uyuduktan sonra yapılır. Uygulamanın 15 dakikası uyanık durumda yapılırken geri kalan kısmında uyur halde olunması gerekir. Bu çekimin nasıl yapılacağı ve ne gibi detayları ortaya çıkartacağını uzmanlar anlatır.

Eeg Çekilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Erişkin olan kişilerde ön bir hazırlık yapılmasına gerek bulunmaz. Saçların bir gün önceden yıkanması önemlidir.
  • Uyku esnasında yapılacak olan uygulamalarda ise uykusuz kalınması gerekir. Teknisyenler kaç saat uykusuzluk olması gerektiği hakkında bilgi verecektir.
  • Bebeklerin sabit durması imkânsız olduğu için uyku işlemi uygulaması yapılır. Uyku esnasında sağa sola dönmeler ise sorun ve sıkıntı arz etmez.
  • Bebeklerin karının tok ve altının temiz olması şarttır. Bunun ile alakalı olan detayların tamamı ve neler yapılması gerektiği konusunda teknisyenlerden bilgi alınabilir.
  • Eeg çekimi esnasında odanın sessiz olması da önemlidir.
  • Erişkin olan kişilerde tetkik odasında işlem yapılır. Gerekli görülürse farklı bir odaya alınabilir.
  • Çekimlerin tamamı 15 ila 40 dakika içinde tamamlanır. Bu sırada ağrı, acı ya rahatsız edici bir durum meydana gelmez. Bu sırada hareket etmemek gerekir. Hareket edilmesi kalitesiz görüntüler elde edilmesini sağlar. Ayriyeten işlemlerin de uzamasını sağlayacaktır.
  • Uygulama sırasında kendiliğinden uyumayan çocuklar için beyin dalgalarına etki etmeyecek olan ilaçlar verilir. İlaçlar çocukların kilosuna ve yaşına uygun bir şekilde verilecektir.
  • Hastanın yanında bir kişi durabilir. Özellikle çocukların ve bebeklerin yanında mutla anne ya da babası olması gerekir.
  • Görüntüleme ile alakalı olan raporlar ve sonuçlar 1gün sonra teslim alınır. Alınan raporların ve sonuçların uzmana götürülmesi gerekir. Bunlar dâhilinde gerekli olan tedavi uygulaması yapılır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...