Mamografi Nedir Nasıl Çekilir Vücuda Zararlı Mıdır?

Mamografi, özellikle bayanlar için hayati önem taşıyan meme kanseri tanısı koymada, çok önemli bir yere sahiptir. Bir çeşit röntgen filmi olan bu yöntemde, göğüsteki zararlı hücrelerin tespiti hedeflenir.

Mamografi Nedir

Mamografi bir çeşit röntgen filmidir ve muayene esnasında gözükmeyecek bazı sorunların tespiti amacı ile çekilmesi gerekir. Ayrıca, normal seyreden bir durum söz konusuysa bu çekimin 40 yaşını geçmiş kadınların iki yılda bir 50 yaşını geçmiş kadıların ise mamografi her yıl çektirmeleri istenir. Çünkü muayene esnasında görülmeyecek olan sorunların bulunmasını sağlayarak geç kalınmadan müdahalesi yapılması sağlanır.

im002483

Meme filmi çekimi sırasında hastanın kıyafetleri ve kolye, küpelerin çıkartılması önerilir.  Çekim yapılmadan önce memenin düzleştirilmesi gerekmektedir çünkü bu memenin görüntüsünün daha net olarak görüntülenmesini sağlar.  Çekim esnasında biraz ağrı ve rahatsızlık duyabilirsiniz.  50 yaşını geçmiş yaşlı kadınların daha az rahatsızlık duymasını sağlamak adına dijital mamografi çekilmesi önerilir. Bu film için beklemeye gerek yoktur. Görüntü hemen görülebilir ve bu tanı koymayı kolaylaştıracak bir işlemdir.

Bu yöntemin uygulanması için çekilmesi için memelerin hassas olması gerekmektedir. Onun için memenin er az hassas olduğu dönem seçilmelidir. Bu dönem ise âdetin bittiği hafta olmaktadır.  Adet döneminin binmesinden sonraki hafta memelerin en hassasiyeti ve şişliği en az olan dönem olduğu bilinmektedir. Bu yüzden mamografi çekimi için gerekli olan dönem bu süreçtir.

Elle muayene esnasında 1,5-2 cm ve daha büyük olan kitleler hissedilebilir. Buda 2 yıl öncesinde başlanmış olan hastalığı ifade eder. Oysaki düzenli olarak çektirilecek olan mamografi kitlenin daha çok küçükken görülmesine olanak sağlayacağından hastalığın teşhis ve tedavisinin daha erken olmasını sağlar.

Peki, çekim sonucu negatif çıkıyorsa o zaman ne düşünmek gerekmektedir.  Böyle bir durumda hasta takibe alınır. Bazı hastalarda takip yeterli olmasına karşın bazı hastalarda bir üst boyuta geçip biyopsi yapılması gerekmektedir. Çünkü meme filmi çekilmesi, biyopsinin etkileri yanında çok düşük kalıp, istenilen görüntülemeyi sağlamayabilir.

Rutinde kişinin 40 yaş üzerinde ki kadınların 2 yılda bir çekilmesi gerektiği önerilmektedir. Fakat kişi bir rahatsızlık sonucu doktora başvurmuş ve yaşı 40 yaş altı ise meme ultrasonu çekilir. Ama kişinin ailesel riskleri ve ultrasonla yeterli bilgiye ulaşılamaması durumlarında mamografi çekimi istenebilir. Fakat 35-40 yaş arası çekilen meme filmi sonuçlarında da istenilen neticeye ulaşılamayabilir.

Mamografi Nasıl Çekilir

Mamografinin çekim amaçları tanı ve tarama olmak üzere iki bölümde bulunur.  Yaş gözetmeksizin memesinde hasta olan her kadının çekilmesi önerilen tanı amaçlı mamografi olarak adlandırılır. Tarama amaçlı olan ise 35-40 yaş üzeri kadınların ilk görüntülemeyi, bu yıllar arasında bir defa çektirmeleri önerilir. 40 yaş üzerinde yer yıl bir kere ve 50 yaş üzerinde ki kadınlarda ise yılda iki kez çektirmeleri önerilen mamografi de tarama amaçlı olarak adlandırılmaktadır.

Mamografi çekilirken hafif ve rahatsız edici etkileri bulunabilir. Bunun nedeni ise memenin sıkıştırılması ve yassılaştırılması gerekmektedir.  Memenin sıkıştırılarak inceltilmesindeki amaç meme dokusunun üst üste gelmesini engelleyerek kitlelerin gözden kaçmamasını amaçlamaktır. Bu şekilde de verilen ışının en azami miktarda alımını sağlamaktadır. İşlem uzun bir işlem olmadığından sorun olmamaktadır.

Mamografi sonrası ağrı yaşanması görülebilir. Ama bu geçici bir süreçtir. Bir müddet sonrası geçmesi beklenir. Ağrı uzun süre geçmemişse doktora bildirmekte fayda vardır.

Silikonlu Memede Mamografi

Göğüslere takılan silikon implantı olduğu durumlarda da mamografiye engel bir durum bulunmaz ve rahat bir şekilde çekilir. Fakat burada meme filmini yapacak kişinin tecrübeli ve teknikleri iyi bilen birinin olması da gerekmektedir. Kısacası, kimlere mamografi yaptırdığınızı bilirseniz ve iyi araştırıp giderseniz demek oluyor ki, sağlığınıza herhangi bir zarar gelmeyecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, silikon implantı bulunan hastalarda, mamografi ardından mutlaka ultrasonografi de uygulanmalıdır. Yapılacak bu yöntemle daha sağlıklı sonuçlar elde edilecektir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...