Mamografi Cihazlarının ne olduğu, nasıl çekildiği, ne şekilde çalıştığı, kaç çeşit cihaz türü bulunduğu, fiyatları ve içerisinde bulundurduğu parçalar hakkında bilgi dolu bir yazı.
Mamografi nedir?
Mamografi cihazı sayesinde kadınların en sık karşılaştığı meme kanserinin teşhis edilmesinde en etkili yöntemlerden birisidir.
Meme üzerinde bulunan küçük anormallikler cihaz sayesinde fark edilmektedir. Bu sayede meme kanserinin teşhis edilmesinde büyük rol oynar. Kadınların yaş durumlarına göre yılda en az bir kez mamografi yaptırması gerekir. Test ve muayenelerinizi düzenli bir şekilde takip ettiğiniz zaman meme kanserinin önüne geçebilirsiniz.
Mamografi nasıl çekilir?
Cihazının iki plakası arasına meme birkaç saniye aralıklar ile sıkıştırılır. Plakaların sıkıştırılması esnasında memeleriniz üzerinde yer alan küçük anormallikler kayıt altına alınır. Memeleriniz hafif bir şekilde sıkıştırılmasına rağmen hassas dönemlerinizde test işlemini yaptırmanızı önermiyoruz. Test için en uygun dönem ise adet bitimi sonrasındaki hafta test yaptırabilirsiniz.
Test öncesinde deodorant, pudra, losyon vb. maddelerin kullanılmaması gerekir. Bu şekilde uygulanan testlerin doğru sonuç verme ihtimali düşüktür.
Mamografi cihazları nelerdir? Cihazlar arasındaki fark nedir?
İki farklı çeşit cihaz türü bulunmaktadır. Klasik ve dijital olmak üzerine iki çeşit cihaz türü bulunmaktadır.
İki farklı cihazın üst tarafında X-ışın tüpü alt tabakasında ise meme dokusunun sıkıştırıldığı plaka bulunmaktadır. Klasik mamografi türünde X-ışınları meme üzerinden geçerek film üzerine ulaşmaktadır. Dijital cihazlarda ise X-ışınları meme üzerinden geçtikten sonra yüksek çözünürlük içeren dedektörler tarafından algılanır. Dedektörler tarafından algılanan ışınlar öncelikle dijital ortam üzerinde kayıtları elde edilir. Bu sayede yüksek çözünürlükte büyük ekranlar aracılığıyla görüntüler incelenir.
Klasik cihaz ile elde edilen görüntülerde radyasyon dozu dijital cihazlara göre daha yüksektir. Bunun yanı sıra dijital ortamda elde edilen kayıtlar daha kısa sürede incelenir.
Mamografi cihazı çalışma prensibi nedir?
Cihaz üzerinde bulunan iki plaka ile memeler sıkıştırılmaktadır. Cihaz, X-ışın jenarötü sayesinde x-ışın tüpü vasıtasıyla düşük enerji içeren x-ışınları üretir. X-ışınlarının memelere zarar vermemesi için kolimatör vb. filtreden geçerek memelerin üzerine uygulanır. X-ışınları ile birlikte cihazın analog filmi üzerinde görüntüler elde edilir.
Cihaz üzerinde bulunan temel parçalar nelerdir?
Cihaz içerisinde ve üzerinde;
- X-ışın jenaratörü,
- X-ışın tüpü,
- Kolimatör
- Baskı plakası
- Detektör
- Görüntüleme işlemi ünitesi bulunmaktadır.
Görüntüleme cihazlarının kullanım alanları nelerdir?
Meme kanserinin teşhisi ve göğüs taramaları için radyoloji ünitelerinde kullanılmaktadır. Kadın hastalıkları ile ilgili branşlarda görüntüleme cihazına yer verilmektedir.
Mamografi cihazı fiyatları nedir?
Tıbbı cihazların birçoğu yurt dışından ithal edildiği için dolar üzerinden satışı yapılmaktadır. Cihazlarının türü, markası ve modeline göre fiyatları değişiklik göstermektedir. Örneğin, GE MARKA ALPA-ST mamografi cihazının fiyatı 11.000$ üzerinden satılmaktadır.
Soru - Cevap