Mamografi çektirmek isteyen kadınların hangi bölümden destek alması gerektiği günümüzün merak konusudur. Ayrıca randevu alındıktan sonra yapılması gereken bazı durumlar da bulunur.
Mamografiye Hangi Bölüm Bakar?
Mamografi işlemi, kadınların göğüslerindeki kist ve hastalıklara karşı gerçekleştirilen görüntüleme tekniğidir. En küçük sorunlara karşı tercih edilen bu uygulamayla birlikte memelerde oluşabilecek kanser riski görüntülenebilir. Ayrıca bir röntgen filmi olarak da tercih edilmektedir. Bu uygulama sonrasında kadınlarda meme kanseri olup olmadığı rahatlıkla tespit edilebilir.
Doktor muayenesinden sonra 40 yaş ve üzeri kadınlarda uygulanan bu işlem, 50 yaş ve üzeri kadınlar için yılda bir kez tekrarlanabilir. Günümüzde birçok kadın, Mamografiye hangi bölümde bakılır şeklinde araştırmalar yapmaktadır. Bu sorunun yanıtı için de yazımızı takip edebilirsiniz.
Göğüs bölgesinin düşük X ışınları sayesinde detaylı görüntülenmesinin sağlandığı uygulamada, erken teşhisin oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden kadın hastalar erken meme kanseri teşhisiyle karşılaşmak adına mamografi çektirebilir.
Göğüs içindeki değişikliklerin doktor tarafından henüz hissedilmeyecek haldeyken bile görüntüleyebilen bu uygulama sonrasında ayrıca kanser olup olmadığı da teyit edilebilmektedir. Günümüzde bu uygulamanın başarı oranı %90 olarak belirlenmiştir. Bu yüzden de birçok kadın ilgili bölümden destek alarak meme kanserine karşı erken teşhis şansını kullanabilir. Kadınlar ayrıca hangi bölüme gitmeliyim şeklinde sorular da sormaktadır. İster göğüs hastalıkları ister genel cerrah olsun, her iki bölümde de mamografi talebinde bulunulabilir.
Gelişen tıp uygulamalarında artık randevu sistemi yer almaktadır. Randevu aldıktan sonra doktora gidebilir ve çektirmek istediğiniz işlemi de belirtebilirsiniz. Hangi bölümden size destek olunacağını da yine doktora sorarak öğrenebilirsiniz. Belirttiğimiz üzere mamografi çekimi için genel cerraha ya da kadın hastalıklarına gidilir.
Mamografi Nerede Çekilir?
Mamografi çektirmek için özel poliklinik ya da randevu alarak devlet hastanelerinde hizmet alabilirsiniz. Uzman doktor sizlere bu konuda ayrıca nerelerde mamografi çekmek gerektiğini de belirtecektir. Bunun yanı sıra uygulama Genel Cerrahi tarafından çektirilmektedir. Ayrıca Kadın Hastalıkları uzmanı tarafından da geçilebilmektedir.
Mamografi çektirmek için göğüs hastalıkları bölümüne de gitmek gerekir. Kadın doktorların kontrolü altında gerçekleşecek işlemler ve her dala ayrı görüntü çekmek için açılan poliklinik sayesinde mamografi çekimi yapılmaktadır. Branş olarak genel cerrahilerin erken teşhis için işlem yaptığını belirtebiliriz. Göğüs filmi çekimi sonrasında yapılması gerekenler ve varsa farklı bir hastalık için teşhisler konulur ve tedavi süreçlerine başlanır.
Mamografi çeken yerler için bir takım araştırmalar yapabilir ve özel ya da devlet hastanesinde çektirmek gerekir. Sonuçlar ise yine doktordan alınır ve gerekli tedavi süreci başlar. Doktor, gerekli olan tüm müdahaleleri belirtir ve göğüs raporuna bakar. Ayrıca doktora sunulacak raporlarla birlikte hastalardan bir takım önlemler alınmasını da ister. Hangi süreçte nasıl hareket edeceğinizle ilgili tüm bilgileri doktor sizlerle paylaşacaktır.
Uygulama için randevu işlemlerinin ardından gerekli bölüme gidilir ve branş olarak genel cerrahi tercih edilir. Mamografi fiyatları hakkında da genel bilgileri randevu sonrasında doktorunuz sizlerle paylaşacak ve uygulamaya girer girmez herhangi bir ağrı duymadan işlemi sonlandırabileceksiniz.
Soru - Cevap
Bu Kasım ayında 18 yaşıma gireceğim. Uzun zamandır sağ göğsüm sola göre oldukça ağır. Ne yapmam gerekiyor?
Sevgili okurum merhaba,
Bu şekilde size net cevap vermek sizi kandırmak olacaktır. Sorunuz ile alakalı olarak gerekli tıbbi birime başvurmanız gerekmektedir. Bu sayede detaylı şekilde muayene olmanız sağlanır. Muayene sonrasında uzman doktor gerekli görürse belli başlı tetkikler ve görüntüleme işlemleri yapılabilir. Yapılan işlemlerden sonra uzman doktor tanı koyar ve tedaviniz için gerekli planlama işlemlerini yapar.
65 yaşındayım. Mamografi için nereye başvurabilirim
Mamografi çekimi için genel cerrahi bölümüne başvurulur.
Merhaba 24yaşındayım 2. Çocuğumu 6 ay önce doğurdum emziriyorum sağ göğsümde bilye gibi sertlik hissettim ve dokunamıyorum acısı sırtıma kadar vuruyor göğüs ucumda çok hassaslaştı emzirirken çok zorlanıyorum mamografi çekilebilir mi emziren kadın?
Özge hanım merhaba,
Emzirme döneminde olan bayanlarda meme dokularında değişimler gelişir. Bundan kaynaklı olarak da çekilecek olan mamografinin pek yararı bulmaz. Emzirme döneminde olan bayanların süt kanallarında artışlara bağlı olarak meme yoğunlukları da fazla olmaktadır. Bu yoğunluğa mamografi de dens meme adı verilir. Yoğunluğun artmasından kaynaklı olarak meme içinde bulunan herhangi bir lezyonun görünme olasılığı da azalmaktadır. Mamografinin kesinlikle çekilmesi gereken durumlarda ise alınacak olan radyasyon süt konusunda etkileşim yapmaz. Yapılacak olan uygulama sonrasında bebeğinizi hemen ve kolay bir şekilde emzirmeye devam edebilirsiniz.
Merhaba Hocam 1 haftadır sol göğsümde sertlik var ve çok acıyor dokunamıyorum. Dirseğime kadar ağrısını hissediyorum. Doktordan randevu aldim fakat daha gidemedim.sizce nedir rahatsızlık?
Aysel hanım merhaba,
Bu şekilde hastalık teşhisi konulması mümkün değildir. Sizin kısa süre içinde bir uzamana gitmenizi ve klinik anlamda muayene olmanızı tavsiye ederim. Bekleyerek ve bu şekilde cevap bulmaya çalışarak kendi kendinizi huzursuz etmeye ve psikolojik anlamda yormaya başlarsınız.
Sağlıklı günler dilerim.