Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi çekim işlemlerinden önce meme kısımlarında parfüm, deodorant ve krem gibi ürünlerin sürülmemesi gerekir. Bunlar görüntü kalitesini düşürür.

Mamografi Çekimi İçin Hazırlık

Mamografi çekimi için uygun olan dönem regl döneminin birimini biten ilk haftadır. Tarama yapılacak olan bu haftada göğüslerin hassasiyet seviyesi en alt düzeydedir. Mamografi tarama testi de bundan dolayı bu hafta yapılır ve test en ideal sonuçları verir.

im002479

Menopoza girmiş olan kadınlarda ise süre belirlemesi yoktur, test herhangi bir zamanda yapılabilir. Mamografi nasıl çekilir, ne kadar sürer, gerekli mi, çekilirken acı verir mi, kaç dakika sürer, çekim detayları ne içerir ve nedir, çekim öncesinde ne yapılır, çekim sonrasında ne yapılır tarzındaki sorular ile alakalı doktor detaylı şekilde bilgilendirir mi, bilgilendirir. Mamografi ile alakalı çekim işlemlerini daha önce yaptırdıysanız yeni çekimde mutlaka bir önceki çekim detaylarını yanınızda götürmelisiniz. Mamografinin ne zaman yapılacağı ile alakalı kararlaştırma yapıldığı gün göğüs kısmınıza herhangi bir krem ya da parfüm sürmeyiniz. Bunlar fil çekim işleminde görüntünün kötü çıkmasına sebebiyet verir.

Mamografi esnasında ne kadar acı çekilir, bu esnadaki acının azaltılması için aspirin ve ağrı kesiciler alınmalıdır. Bunlar acının azalmasını sağlar.

Mamografi Nasıl Çekilir?

im002487

Çekilecek olan mamografi için üst kısımda bulunan kıyafetlerin çıkarılması gerekir mi, evet gerekir. İşlemlerin yapılacağı gün iki ayrı parçadan oluşan kıyafet tercih edilmelidir.

İşlem esnasında cihazın ön kısmında dururken göğüs platformun üstüne mi koyulur, üstüne koyularak özel olarak tasarlanmış olan aparat yardımı ile sıkıştırılır ve en uygun kalınlığa gelmesi sağlanır. Burada ne kadar ağrı duyulur, bazı kişilerde çok duyulurken bazı kişilerde daha az duyulur. Acı hissedildiği an teknisyene bilgi verilmelidir. Yapılacak olan sıkıştırma işlemi sonucunda X ışınları daha az kullanılmaktadır. Test esnasında nefesimizi tutmamamız gerekir mi, hem hareketsiz kalmak hem de nefesimizi tutmamız gerekir.  Bu çekim işleminde başka çekim şekli bulunur mu?

Hasta olan kişiye kontrast madde ile mi çekim yapılır, kol damarlarından kateter ile girilme işlemi yapılır. Belden üst kısımdan tüm kıyafetler çıkartılır. Ön kısmı açık olan bir kıyafet verilir ve giyinmesi istenir. Kişi yüz üstü yatırılır ve memelerin boşluğa gelmesi sağlanır.

Hasta cihaz içine mi yerleştirilir, içeri yerleştirme işlemi sağlanarak çekim başlar. Mamografi yani meme mr 15 ila 20 dakika aralığında tamamlanır. Tabii ki bu süre cihazın yeniliğine göre değişebilmektedir. İşlemin bitmesinin ardından hastaların beklemesi istenir. Bu esnada alınan görüntülerin değerlendirme işlemleri yapılır. Gerekli görülürse işlem tekrardan yapılır. Yapılacak olan tüm işlemler 30 ila 45 dakika aralığında tamamlanır.

Filmler ve raporlar radyolog tarafından yapılacak olan incelemeden sonra hastalara teslim edilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...