Ayak Röntgeni – Nedir, Nasıl Çekilir, Aşamaları ve Özellikleri

Ayak röntgeni nasıl çekilir, ayak röntgeni nedir, ayak röntgeninin çekim aşamalarının tamamı ve röntgen ve röntgen çeşitleri hakkında tüm merak ettikleriniz burada.

Diğer bir adı Floroskopi olan Röntgen, 1895 yılında laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bir araştırma sırasında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından tesadüfen ortaya çıkarılan bir buluştur.   Röntgen radyoloji alanının ilk örneklerinden biridir.

Röntgen Nasıl Çekilir?

Röntgen filmi  hastanın x-ray ışınlarıyla bu ışınları yorumlayan plaka arasında bekletilmesiyle elde edilir. Işınlar ile ışın yorumlayıcıları arasında bekletilen hasta bir süre bu ışınlara maruz bırakılır bu işlemin sonunda farklı organ ve dokulardan geçen röntgen ışınlarıyla siyah beyaz bir fotoğraf elde edilir. Elde edilen bu fotoğrafa tıp dilinde röntgen denilmektedir.  Kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda röntgen ışınlarının özellikleri tam olarak bilinmediği için bu ışınlar “X-Ray” yani x ışınlar olarak adlandırılmışlardır.

Ayak Röntgeni Nasıl Çekilir?

Bağırsak gibi sindirim organlarına kıyasla ayak röntgeni çok daha kısa bir süre içinde çekilmektedir. Normal koşullarda bir ayak filmi 3-5 sanie içinde çekilir. Vücudun diğer organları gibi ayak bileği de ışın yayan röntgen cihazı ile ışınların yorumlanması yoluyla elde edilen röntgen çeşitlerindendir. Ayak röntgeni genellikle dizde bir kırık ya da ödem olup olmadığını anlamak için çektirilir.

Röntgen Çeşitleri

  1. Konvansiyonel Röntgen: Kendi içinde ikiye ayrılan iki temel türe ayrılır.  Bunlar Radyoskopi ve Radyografi röntgen çekimleridir;
  2. Radyoskopi.

Bunlardan ilki olan radyoskopi ,temel olarak, bir organ veya cismin x ray ışınlarına maruz bırakılarak o organ veya cismin fotoğrafının florasan bir zemin üzerinde görüntülenmesini n sağlanması esasına dayanır. Hızlı ve verimli bir röntgen türüdür.  İnsan vücudunun ve organlarının hemen hemen her pozisyonda incelenmesini sağlayarak tanı ve tedavi süreçlerine hız katmaktadır

Radyografi

Radyografinin radyoskopiden temel farkı x-ray ışınlarının bir fotoğraf  şeklinde yorumlanmasıdır.

  1. Bilgisayarlı Tomografi (CT):  Klasik röntgene kıyasla görüntüler çok daha anlaşılır şekildedir. Vücudun belli bir bölümünün kesitsel görüntüsü alınır.
  2. Manyetik Rezonans Görüntüleme (Mr): İnsan vücuduna sinyal göndermek yerine vücuttaki mekanizmalardan alınan sinyallerin yorumlanması esasına dayanmaktadır.

Röntgenin Kullanıldığı Bazı Diğer Alanlar

Endüstri

Özellikle metal üretiminde gözle görülemeyen hataların tespitinde kullanılır. Kalın metallerin iç çatlakları dışardan tespit edilemeyeceğinden dolayı x-ray röntgen ışınlarıyla bu tür sorunlar tespit edilmektedir.

Güvenlik

Birçok alışveriş merkezi ve dünyadaki hemen hemen bütün havalimanlarında x-ray cihazları (röntgen cihazları) birer güvenlik ekipmanı olarak kullanılmaktadır. X-ray cihazları sayesinde kamu kurum ve kuruluşlarında,  alışveriş merkezleri ve eğlence mekanlarında silahlı veya bombalı eylemler yapılma olasılığı minimize edilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...