Kafa Röntgeni Hakkında merak edilenler. Neden ihtiyaç duyulur, nasıl çekilir, zararlı mıdır ve sonuçları kaç gün içerisinde belli olur?İlaçlı ve ilaçsız olarak uygulanan Beyin Röntgeni için detaylı bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.
Kafa röntgeni
Pek çok hastalığa tanı konulmasında ve tedavi aşamasında Beyin Tomografisi ya da halk arasındaki adıyla Kafa Röntgeni olmazsa olmaz görüntüleme yöntemlerinden birisidir. Bu Röntgen şu an için 2 farklı şekilde uygulanmaktadır. İlaçlı ve ilaçsız olarak uygulanan Beyin Röntgeni için detaylı bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.
Öncelikle Röntgenin ne amaçla kullanıldığından bahsedelim. Vücutta bulunan doku ve organları Tomografi denilen bir cihaz sayesinde farklı açılardan görüntüleyebilme imkanına sahibiz. Tıbbi elemanların belirlediği bölgeleri bu cihaz sayesinde 3 ile 10 mm ölçülerde ayrıntılı görüntüleyebilmekteyiz. Vücudun hemen hemen her bölgesinde görüntüleme yapabilen bu alet beyin hastalıkları için hayati önem taşımaktadır. Bunun yanında Kanser gibi vücudun başka bir bölgesinde oluşmuş hastalıkların da beyine sıçrayıp sıçramadığının kontrol edilmesi de bu yöntem sayesinde mümkündür. Hekim hastalığın beyine zarar verip vermediğini bilirse seçeceği tedavi seçeneğini de ona göre belirler ve tedavi şansı daha çok yüksek olur.
İlaçlı Röntgen
Vücuda konstrast özelliğe sahip bir sıvı enjekte edilir ve bu sıvı sayesinde inceleme alanına giren bölgeler röntgen çekimi sırasında daha net bir şekilde görünür. İlaçlı Tomografi en çok damar ve beyin hastalıklarında tercih edilmektedir. İlaçlı Röntgen çekilirken en çok dikkat edilmesi gereken durum, hastanın vücuda verilecek olan ilaca karşı herhangi bir alerjisinin olup olmadığının belirlenmesidir.
İlaçsız Röntgen
Bu yöntem ile vücut içerisinde herhangi bir sıvı verilmez. Klasik Röntgen çekimidir ve genellikle hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu yöntemi görüntülenecek yer oldukça genişse ve ince kesitler görüntülenmeyecekse tercih edilmektedir.
Kafa Röntgeni Zararlı mı?
Kafa Röntgeni çektirecek insanların aklında hep çekim esnasında maruz kalacakları radyasyonun kendileri için zararlı olup olmayacağı düşüncesi belirir. Fakat bu oldukça yersizdir çünkü bu çekimler yapılırken insanların maruziyet sınır değerleri oldukça uzun yıllar boyunca araştırılmış ve herhangi bir sorun olmayacak şekilde radyasyon sınırlandırılmıştır. Yani kısaca doğru dozajlarda uygulanan kafa röntgeninin kişinin hayatına herhangi bir zarar vermeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kafa Röntgeni Nasıl Çekilir? Sonuç Ne Zaman Çıkar?
Kafa Röntgeni hastanelerde özel bölümlerde bulunan cihazlar yardımıyla çekilmektedir. Genellikle yuvarlak, içi boş ve uzun bir boru şeklinde olan cihaza hasta yatar vaziyette girer ve belirli bir süre burada hareketsiz bir şekilde bekler. Genellikle bu süre 7-15 dakika arasında sürmektedir. Çekim sonrasında hastanenin yoğunluğuna göre çekim sonucunu 1 ila 3 gün içerisinde alınabilmektedir. Çekim sonuçlarını hastanede bulunan uzman doktorlar yorumlamakta ve hastalara hem yazılı olarak değerlendirme raporu sunulur hem de kafa röntgeni CD olarak verilmektedir.
Soru - Cevap