Konvansiyonel Röntgen Nedir, Uygulamada İşlemler Nasıl Gerçekleşir?

Konvansiyonel röntgen işlemlerinde uygulama bilgisayar desteği ile yapılır. Tüm detaylar monitör üzerinden kolay ve hızlı şekilde izlenebilmektedir.

Konvansiyonel Röntgen Nedir?

Röntgen çekim işlemleri yüzyıllardan bu yana kullanılan, oldukça eski görüntüleme tekniğidir. Konvansiyonel röntgen işlemleri de röntgen içinde bulunan bir tekniktir. Bu çekime özgü cihazları sayesinde gerçekleştirilir. Konvansiyonel röntgen çekimi nedir, sadece inceleme yapılacak olan bölgeye yönlendirilen düşük dozlarda X ışınları ile vücut ve organların filmlerinin röntgen cihazları desteği elde edilmesidir. Konvansiyonel röntgen cihazları yardımı ile elde edilen görüntüler filmlere değil bilgisayarın üstüne kayıt edilir.

Röntgen cihazları ile alınan tüm görüntüler bilgisayar üzerinden ayrıntılı şekilde değerlendirilir. Bu cihazların en önemli özellikler düşük dozlarda X ışını kullanımının yapılmasıdır. Bu sistem sayesinde kontrastlı ve kontratsız çekim işlemleri yapılır. Uygulamanın birçok avantajı bulunur. Bu avantaj içinde;

  • Filmlerin banyo yapılmasına gerek yoktur.
  • Maliyeti oldukça düşük meblağlar ile karşımıza çıkar.
  • İşlemlerin uygulanma süresi oldukça kısadır.
  • Görüntülerin kalitesi ve netliği oldukça yüksektir.
  • Kontrast ayarı bilgisayar desteği ile istenilen şekilde yapılır.
  • Doz ayarı ayarlanabildiğinden dolayı tekrardan çekim yapma olasılığı oldukça düşüktür.
  • Alınacak olan radyasyon miktarı eski sisteme göre daha düşüktür. Bundan dolayı da hastalarda oluşacak olan etkiler oldukça düşüktür. Alerji oluşma riski bulunmaz.

Nasıl Çekilir Aşamaları Nelerdir?

X ışınları düz şekilde akan ışınlardır. Bu ışınların yönlendirilmesi ile dokuların içinden geçmesi sağlanır. Bu durum dokuların kalınlığına ve cinsine göre değişkenlik gösterir. Işınlar bir filmin üzerine düşer ve bu şekilde imaj oluşur. Hasta olan kişilerin dokuları açılmadan, dokulara ellenmeden ve hastaya rahatsızlık vermeden yapılan işlemlerdir. Uygulama işlemleri hangi bölgeye uygulanacaksa farklı metotlar ile çekim yapılır.

Bağırsak çekimlerinde boşaltım gereklidir. Tamamen bağırsakların temiz olduğundan emin olmak gerekir. Bu uygulama 15 dakika içinde kontrast madde ile tamamlanır. Üst sindirim sistemi ile alakalı olan çekimlerde ise tablet şeklinde kontrast madde yutturulur. Kontrast maddenin hareketleri her daim uygulamada takip altında tutulur ve belli başlı görüntüler alınır. Sindirim sistemi ile alakalı işlemlerde 20 dakika içinde tamamlanır. Röntgenlerin çekilmesi aşamasında hasta masaya yatay bir biçimde yatırılır. Genelde işlemler tamamı 15 dakika içinde tamamlanır. Sert dokulardan, iskelet sisteminden ve akciğerden direk olarak filmler alınır.

Bu bölgelerden görüntülerin elde edilmesi işlemleri 3 ila 5 dakika içinde biter. Kişinin vücudunun hangi bölgesinden uygulama yapılmışsa o bölgenin uzmanı ya da uzman olan radyolog tarafından raporlar yorumlanır. Rapor sonuçları da doktor tarafından değerlendirilir. Röntgenlerin değerlendirmesi işlemleri de diğer tetkiklerde olduğu gibi kesin olarak tanı koyma konusunda yardımcı olmayabilir.

İşlemlerin tamamı teşhis etme konusunda yardımcı bir etkendir. Şüpheli durumlar varsa uzman ek tetkiklere de başvurabilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...