Holter Cihazları Nasıl Kullanılır ve Takılma İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Holter cihazı kişinin kan basıncını 1 gün boyunca belirli aralıklar ile ölçmeye yaramaktadır. Alınan veriler sayesinde tedavi ile alakalı gerekli planlama yapılmaktadır.

Holter Cihazı Nasıl Takılır, Aşamaları Nelerdir?

resim-1701

Holter cihazı ile yapılan test kalp ritim ve nabız sorunları ile tansiyon sorunlarının meydana çıkarılması amacı ile kullanılan bir tahlil uygulamasıdır. Holter; kişilerin belirli bir zaman dilimi içindeki kalp ritimlerini kayıt altına almaya olanak sağlayan ve taşınma özelliği olan elektrokardiyografi cihazıdır. İnsanların günlük yaşamları sırasında kalpteki ritimi izlemek adına kullanılır. Uzmanlar bu testi genelde hastada anormal kalp ritimlerinden şüphe duyduğunda yapmaktadır. Uygulanacak olan testin en önemli özelliği kişinin uzun bir zamanın içinde var olan kalp ritim farklılıkların izlenmesine olanak sağlamasıdır. Bu sayede kişinin gün içinde hem fiziksel hem de duygusal değişimlerinin etkileri, belli başlı ilaçların kalp üzerinde oluşturduğu etkilerin izlenilmesi ve değerlendirilmesi yapılmaktadır. Hasta olan kişinin elektriksel olan aktiviteleri bir teybin içinde kayıt altına alınır.

Holter cihazı kişinin kan basıncını 1 gün ( 24 saat ) boyunca belirli aralıklar ile ölçmeye yaramaktadır.

Cihaz hastanın kol kısmına takılan kaydedici bölümden ve manşetten meydana gelir. Bu cihaz sayesinde alınan tüm veriler bilgisayar ortamına yüklenir. Burada analiz edilerek kan basıncının takip altına alınması sağlanır. Tansiyon holteri incelemelerinde kan basıncında meydana gelen günlük değişimler, ilaca karşı direnç sağlayan yüksek tansiyon, ilaç tedavilerinin ne gibi farklılıklar meydana getirdiğinin incelenmesi yapılır.

Tansiyon ya da kalp ritmi sorunu için takılan holter cihazı saati dolduğunda çıkartılır. Sonuçlar kardiyolog tarafından değerlendirilmelidir. Sonucun değerlendirilmesi ile gerekli olan tedavi uygulaması yapılır. Yapılacak olan tedavi planlaması için bu uygulama önemli düzeyde verilerin elde edilmesini sağlayacaktır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Holter EKC cihazı takılması sonucunda insanların günlük yaşamlarında herhangi bir kısıtlama oluşması söz konusu bile değildir. Kısıtlama yerine uzman hastanın normal olarak günlük yaşamında bulunduğu aktivitelerine devam etmesini özellikle ister. Bu kişilerin araç kullanmasından, cep telefonu kullanmasında, elektrikli cihazları kullanmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Bu cihazın takılı olduğu gün duş alıp banyo yapılması kesinlikle yasaktır. holter EKG çekim işlemleri esnasında uyuyabilirsiniz. Bu esnada da cihaz gerekli olan verileri kayıt altına almaya devam eder.

Evde holterde kan basıncı uygulaması;

Evde holter cihazı uygulamasını özellikle özel hastaneler eve gelerek takmakta ve bir gün sonra yine eve gelerek bu cihazı çıkartmaktadır. Sonuçlar kişinin uzman doktorunda bulunur. Evde holter cihazı uygulaması işlemleri de aynı şekilde yapılır ve aynı detaylara dikkat etmek gerekir.

Ev içinde ve iş yerinde cihazı takan kişilerin günlük rutin yaşamlarına devam etmesi önemlidir. Cihaz ölçümü bu şekilde yapacak ve en doğru verileri yine bu şekilde çıkartacaktır. Yalnız cihazın ölçümü en doğru şekilde yapabilmesi adına koda bulunan manşona dikkat etmek gerekir. Manşon şişmeye başladığında, manşonun sarılı olduğu kol ya da el ile iş yapılıyorsa ara verilmesi gerekir. Kolun bu esnada tam anlamı ile açık olması yani dirsekten katlanmamış olması gerekir. Cihazın kullanımında en önemli detaylardan bir tanesi 24 saat boyunca kesinlikle duş alınmaması ve banyo yapılmamasıdır.

Holter cihazları kayır olduğu esnada kolda var olan manşon yerinden çıkarsa ne yapılacağının da bilinmesi gerekmektedir. Gevşeme yapan ve yerinden çıkan manşon kesinlikle sağlıklı ölçümler yapmayacaktır. Bundan kaynaklı olarak manşon kolun aynı yerine ve tam anlamı ile kolu kavrayacak şekilde yeniden sarılmalıdır. Kolda sarılı olan manşonun hortumunun dirsek yönünde olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu tarz bir sorunda manşonu yerine sardığınız halde içinizde tereddüt kaldıysa mutlaka uzman ile tekrardan görüşmeniz gerekir. Çünkü ölçümlerin hatalı olma riski yüksektir. Çıkması sonucunda bunu düzelteceğine inanmayan kişilerinde beklemeden uzmana tekrardan gitmesi gerekir.

Holter Kan Basıncı Kaydı Nasıl Yapılır?

Holter cihazları kan basıncının ölçen cihazlardır. Kol bölgesine sarılan manşon sayesinde ölçüm yapar. Ölçülen tüm değerleri hafızada tutmaktadır. Yani kol bölgesinde olan alet ile hafıza kaydı tutan aletten meydana gelir.

resim-1702

Kan basıncı ölçen kola sarılan bölme

resim-1703

Hafıza kaydı alan bölme

Manşonun kol bölgesine sarılması şarttır. Tansiyon ölçme cihazlarında olduğu hastanın sol ya da sağ koluna takılır. Cihaz elbiselerin cep kısmında ya da pantolonların kemer kısmında takılı olmalıdır. Cihaz gerekli olan program ve ölçmeye göre ayarlanmaktadır. Gün boyunca alınan tüm veriler kayıt altında cihaz bölmesinde alınır. Bu cihazlar hasta kişilerin uyku saatleri dâhil olmak üzere 24 saat boyunca ölçüm yapar.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...