Hsg filminin çekilmesi adet kanamasının bitmesinden sonraki birkaç gün içinde yapılır. Kanama olduğu zaman çekim sakıncalı sonuçların doğmasına sebep olabilir.
Anestezili Rahim Filmi ( HSG ) Nasıl Çekilir, Aşamaları Nedir?
Anestezili ( Hsg ) rahim filmi adet kanamasının bitmesinden sonraki birkaç gün içinde çekilir. Kanama olduğu zaman çekim işlemlerinin yapılması oldukça sakıncalı sonuçların doğmasına sebep olabilir.
Adet kanamasından sonra anesteziyle rahim filmi çekilmesin en önemli sebeplerinden bir tanesi de hamile olmadığından emin olmaktır. Hsg filmi çektirenler anestezi yardımı ile ağrı ve sızı duymaz. Anesteziyle rahim filmi çekilmesinin genelde özel sebepleri bulunur. Anestezi yardımı ile rahim filmi nasıl çekiliyor, çekim için devlet hastanesinde ya da özel hastanede röntgen odasına geçilir. Hasta olan kişi röntgen masasına yatırılır.
Bu esnada anestezi ile gerekli olan işlem hazırlıkları yapılır. Anestezinin uygulanmasından sonra rahim ( hsg ) filmi çektirenler için uygun pozisyon yaratılır. Anestezili rahim filmi çektirenler bu esnada ağrı ve sızı hissetmez. Radyoloji uzmanı ve kadın doğum uzmanı tarafından çekilir. Hasta olan kadına jinekolojik muayenede olduğu gibi spekulum takılır. Nasıl takılacağı ve ne işe yaradığı konusunda uzman bilgi verir.
Aletin takılmasından sonra hastanın rahim ağzı kısmı özel solüsyon yardımı ile temizlenir ve hsg için hazırlanma sağlanır. Sonrasından rahim ağzına kanül ismi verilen aletin yerleştirilmesi yapılmaktadır. Hsg için rahimin iç kısmına doğru film çekimi için gerekli olan ilaç verilir.
İlaç röntgende parlak şekilde görülür ve ne kadar yapılacağı doktor tarafından belirlenir. Bu sıvılar yani ilaçlar böbrekler içinde kullanılır.
Böbrekler içinde ne kadar kullanılacağı uzman tarafından ayarlanmalıdır. İlacın verilmesi ile karın bölgesinden birkaç kez ve anestezinin etkisi kadar görüntüler çekilir. Bazı devlet hastanesinde ve özel merkezlerde skopi adı verilen makine sayesinde ekrandan görüntüler de izlenir. Hsg uygulaması bittikten sonra rahim ağzında bulunan aletler çıkartılır. Görüntüleme işlemleri 10 dakika kadar süre zarfında çekilir. Hsg işlemleri nasıl yapılır, ne kadar sürer, ne kadar acı çekilir, ne kadar doğru sonuçlar alınır gibi detaylar uzmana sorulmalıdır. Nadir olarak 15 dakika sürer.
Görüntüleme İşlemlerinin Fiyatları Nedir?
Görüntüleme işlemleri her devlet hastanesinde yapılmaz. Özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde fiyatları değişmektedir. Fiyatları açısından önceden bilgi alabilir ya da araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca özel kurumların fiyatları karşılaştırılmalıdır. Anestezili çekim ya da anestezisiz çekim fiyatları da değişkenlik gösterir. Sosyal güvencesi bulunan kişiler özel kuruluşlarda indirimli olarak çekim yaptırabilir. Ayrıca sosyal güvencesi olan kişiler üniversite hastanelerinde bu uygulamayı ücretsiz bir şekilde yaptırabilir.
Ücretsiz çekim devlet hastanesinde de geçerlidir. Devlet hastanesinde çekimleri uzman doktor yapmaz, radyologlar yapar. Ayrıca özel bir durum olmadığında ve hasta işlemler açısından korkmadığında anestezinin uygulaması yapılmaz. Özel kurumlarda sosyal güvencesi olan kişilerden genelde 250 TL ile 600 TL arasında çekim ücreti istenmektedir. Uygulamanın detaylı şekilde yapılmasından sonra az düzeyde lekenmeler meydana gelebilir. Bu durum geçicidir. Daha fazla sürerse kesinlikle uzman ile görüşmek ve gerekli olan kontrolleri yaptırmak gerekir. Çekimlerden sonra hafif düzeyde karın ve bel ağrısı da oluşabilir. Ağrının artması ile alakalı bir durum meydana gelirse vakit kaybetmeden uzmana başvurmak gerekir. Ağrı ateş ile birlikte gelişmişse enfeksiyon riski doğabilir. İşlemlerin yapılması sırasında rahimin ağız kısmı az düzeyde zorlanır.
Bundan dolayı 2 gün banyo yapılmamalı, cinsel ilişkiye girilmemeli ve tampon kullanımı yapılmamalıdır.
Soru - Cevap