Rahim filmi sonrası az seviyede bir kana görülebilir. Bu durum normal olarak karşılanır. Uzun süreli bir kanama belirtisi görülmemektedir.
Rahim Filmi özellikleri
Rahim filmi, HSG; oluşamayan gebelik nedenini araştırmak üzere rahim ve tüplerin iç yapısını, tüplerin açık ya da kapalılık halinin teşhisi sebebi ile önemli bir görüntüleme yöntemidir. Kadına verilen sıvı eğer bir problem yoksa doğrudan rahmin içine dolar ve buradan tüplere geçerek karın boşluğuna yayılır. Rahim filmi genelde infertilite yani kısırlık tedavisi gören hastalar için en çok kullanılan yöntemlerin başında gelir.
Radyolog rahimin şeklini, yapısını, hamilelik olması için çok önemli olan tüpler açık mı kapalı mı değerlendirmesi yapar. Bu değerlendirme sonrasında eğer sperm ile yumurtanın birleşmesine engel olan herhangi bir tıkanıklık ya da rahimde bir anormallik varsa ortaya çıkar. HSG aynı zamanda tedavi edici niteliktedir. HSG çekilmesi sonrasında tüplerin içindeki küçük yapışıklıkların giderildiği ve hatta hatta sonrasında hamileliğin olduğu çok sık görülmüştür. İnfertilite tedavisi gören kadınlar da HSG çekiminden sonraki ilk 6 ay sonrasında gebelik oranlarında artış görülmüştür.
Bu sebeple rahim filmi kısırlık tedavisinde hem teşhis hem de tedavi için önemli bir yöntemdir. Rahim filmi çekilmeden önce hamile olunmadığından kesin emin olunmalıdır. Bu nedenle adetin bitiminden hemen sonraki hafta rahim filmi çekimi için uygundur. Adetli iken çekim yapılması enfeksiyon kapma açısından tercih edilmez.
Rahim Filmi Nasıl Çekilir?
Hasta doğrudan sırtüstü yatırılıp bacaklar kendine doğru çektirilir. Muayene spekulumu takılıp rahim ağzı görülür. Vajina ve rahim ağzı mikrop öldürücü bir solüsyon ile silinir. Daha sonra rahim ağzı kanalına ince bir kateter ile girilir. Rahim filmi çekilirken filmde görülebilecek sıvı içeren ilaç kullanılır ve bu rahim içine yavaş yavaş verilir. İlacın ilerleyişi birebir izlenir. Nerede tıkanma yaşandığı tespit edilir. Rahim görünmesi için takılan spekulum takılıp çıkarılırken kadın korkup ağrı hissedebilir. B u sebeple anestezi talep edebilir. Çekim sadece 2-3 dakika sürer. Rahim filmi sonrası enfeksiyon riskini azaltmak adına antibiyotik kullandırılır. İşlem sonrası kısa süreli kanama da görülebilir.
Kanama Kaç Gün Sürer
Rahim filmi bir tedavi değil tanı yöntemidir. Rahim filmi çekiminin ardından takip eden bir kaç ay içerisinde gebe kalma durumları artmıştır. İnceleme sonrasında rahme gönderilen ilacın tüplerden geçebilmesi için basıncın etkisi ile var olan yapışıklıklar açılır, pıhtılar bu basınçla sürüklenip temizlenme gerçekleşir. Bu temizlenme sonrası aylardır gerçekleşemeyen sperm ile yumurta birleşimi ile hamilelik bile gerçekleşebilir Genelde rahim filmi aşılama ya da tüp bebek işlemlerinden önce hekim tarafından istenen bir durumdur. Böylelikle var olan olumsuz faktörler rahatlıkla tespit edilir. Eğer tüpler kapalı ya da tıkanıksa yapılan aşılamanın hiçbir faydası olmaz.
Aynı zamanda rahim filmi ile sadece tüplerin açıklığı değil rahim içerisinde embriyonun tutunmasında ve tutunduktan sonra gelişiminde olumsuz etkileyecek bir faktör olup olmamasında da ortaya çıkarılır. Rahim filmi sonuçları 15 dakika içerisinde çıkar. Çekilen film bir radyoloji uzmanı tarafından rapor edilir, bir kadın doğum uzmanı HSG raporu yazamaz. İşlem sonrası bir kaç gün kasılmalar ve ağrı yaşanabilir.
Çok az seviyede kanama da olabilen durumlar arasındadır. Verilen ağrı kesici ya da antibiyotikle sıkıntı giderilmeye çalışılır. Geçici bir durumdur.
HSG Çekimi Kimler İçin Uygun Değildir
Rahim ağzı yarası olanlar, vajinal enfeksiyon durumu yaşayanlar için uygun değildir. Rahim ağzı dar olanlarda HSG çekimi çok zor hatta imkansız bile olabilir. Rahim ağzında veya rahimde kanser teşhisi olanlara çekim yapılmaz. Çünkü kanser hücreleri film çekimi sırasında rahim içine hızla yayılabilir. Rahim filmi çekimi sonrası çok az kanama ve lekelenmeler olabilir. Bazı durumlarda 1-2 gün de sürebilir ve daha sonra kendiliğinden kesilir. Aynı zamanda rahime verilen sıvı da vajinadan dışarıya sızabilir. Bu akıntı da 1 gün içerisinde kesilir.
Rahim Filmi Çekilmeden Önce Neler Yapılmalıdır
Normal durumlarda HSG çekimi esnasında anestezi uygulanmaz. Ancak bazen hastanın korkması, gerginliği, vaginismus rahatsızlığı olanlarda bu gerekli hale gelir. Eğer anesteziye karar verilmiş ise hastanın işlem öncesi 6 saat boyunca aç ve susuz gelmesi gereklidir. Rahim filmi çekilmeden önce ilaç kullanımı da gerekli değildir. Ancak doktor tavsiyesi ile işlemden yarım saat önce bir ağrı kesici de verilebilir.
Soru - Cevap