Rahim filmi belirli durumlarda uzman doktorlar tarafından talep edilmektedir. Bu süre zarfında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar da bulunmaktadır.
Rahim Filmi Ne Zaman Çekilir?
Rahim filmi olarak bilinen histerosalpingorafi, kadınların adet kanaması sona erdikten sonra çekilen bir filmdir. Ayrıca adet olayından birkaç gün sonra çekilmesi gerekmektedir. Çünkü adet kanaması olduğunda rahim filmi çektirmek biraz riskli olmaktadır. Bu yüzden rahim filmi ne zaman çekilir sorusuna bu şekilde yanıt verilmektedir. HSG olarak bilinen bu işlemde görülebilecek en büyük risk, rahim içine verilen ilaçlarla birlikte bu ilaçların kana ulaşmasıdır.
Rahim filmi çekiminin adet kanamasından sonra yapılmasının bir diğer nedeni ise, filmin çekildiği gün hastanın gebe olmadığından emin olunmasıdır. Yani kanamadan 10-15 gün geçmesi durumunda döllenme yaşanabilir ve HSG çekimi sırasında hastaya zarar verebilir. Bu durum fetüs için de geçerlidir. İşte bu yüzden HSG çekimi kanamadan en fazla 3 ile 5 gün arasında yapılmalıdır.
Çekimden Önce Yapılması Gerekenler
Her görüntüleme tekniğinde olduğu gibi HSG çekimlerinde de dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle hastaneye aç gidilmesi gibi bir durum zorunlu değildir. Ayrıca HSG çekimlerinde anestezi uygulanmamaktadır. İşlemden 6 saat önce herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketmemeniz yeterlidir. Rahim filmi hangi durumlarda çekilir sorusunun yanıtını sunmuş olduk. Şimdi de rahim filmi sonucun ne zaman alınır ve ne zaman istenir gibi sorulara yanıtlar veriyor olacağız. Ayrıca HSG filminin nasıl çekildiğini de belirtmemiz gerekiyor.
Rahim Filmi Nasıl Çekilir?
Rahim filmi bir röntgen odasına çekilmektedir. Göğüs veya karın röntgenlerinin çekildiği odada hasta ilk önce sırt üstü yatırılır. Daha sonra bacakları hafif bir şekilde açılır. Odada genel olarak teknisyen ya da kadın doğum uzmanı bulunmaktadır. HSG çekimleri yapılırken genelde lokal ya da genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. İşlem sırasında hafif bir ağrı yaşanabilir.
HSG çekiminde hastaya spekulum yani muayene aleti takılır. Bu takıldıktan sonra rahim ağzı temizlenir. İşlemler sona erdikten sonra rahim ağzına bir alet yerleştirilir. Bu aletle birlikte rahim içerisinde film çekimi için gerekli ilaç gönderilir. Sıvı şeklindeki bu ila ile birlikte çekim başlar ve monitörden rahim içerisi net bir şekilde görüntülenebilir. Son olarak hasta kalkmadan karın filmi de çekilir. 5 ile 10 dakika süren bu uygulamadan sonra hasta masadan kalkabilir.
HSG Film Sonuçları Ne Zaman Alınır?
Hangi durumlarda rahim filmi çekimi yapılır sorusunun yanıtından HSG çekimi işleminin sonuçlarının ne zaman alınacağının bilinmesi gerekir. HSG sonuçları ne zaman alınır sorusunun yanıtı aslında çok kolaydır. Çünkü film sonuçları, rahim filmi çekimi işleminden 10 ile 15 dakika sonra alınabilmektedir. Karın ya da akciğer filmlerindeki gibi röntgen kâğıtlarıyla birlikte hastaya sunulan rapor, radyoloji uzmanı tarafından incelenir. Daha sonra raporlar birlikte doğum uzmanlarına gidilir ve herhangi bir sağlık problemi olup olmadığına dair gerekli değerlendirme yapılır.
İdeal bir rahim filminde aranacak bazı özellikler de bulunmaktadır. Öncelikle rahim filmi görüntülerinde rahim bölgesini ön ya da arka yüzünün net bir şekilde çekilmesi gerekmektedir. Aksi durumda rahim ağzı anormallikleri teşhis edilemeyebilir.
Bu özelliğin yanı sıra tüplerin içerisindeki kabartıların da net bir şekilde görüntülenmesi gerekir. Bu yüzden farklı açılardan çekim yapılabilmektedir. Kanamasız ve ağrısız bir şekilde çekilmesi gereken rahim filmi, enfeksiyon ya da alerjik durumları meydana getirmemelidir. Günümüzde en son teknolojiler kullanıldığı için hastalar herhangi bir radyasyona maruz kalmaz ve çok kısa sürede HSG uygulaması sona erebilmektedir. Gerektiği durumlarda maruz kalınan radyasyon miktarı da hastaya ayrı bir rapor şeklinde sunulmalıdır.
Soru - Cevap