Pet filmi modern teşhis yöntemleri içerisinde kullanılarak kitlelerin belirlenmesinde aktif rol oynar.
Pet Filmi Nedir
PET filmi kanser teşhislerinde, yayılma durumlarının belirlenmesinde, nedenlerinde ve tedavi biçiminin belirlenmesindeki tüm aşamaları kapsayacak şekilde PET cihazı ile çekilir. PET ile kanser haritası ve nedenleri ortaya çıkarılır. PET bilgisayarlı tomografi ile birleştirilince de bir çok hastalık teşhisinde çok önemli bir görüntüleme yöntemi olur. PET kanser hastaları için özellikle kullanılmaktadır.
Bilinmeyen ateş durumlarında, enfeksiyon durumlarında, kalp hastaları için canlı doku tespitlerinde, çağın hastalığı alzheimer da, onkoloji hastalıklarında yapılır. PET testi için hastadan 6 saatlik bir açlık gereklidir. Hastanın kan şekeri ölçülür ve uygun durumuna göre damardan radyoaktif madde enjekte edilir. İlacın dağılması için bir saat kadar bir zamana ihtiyaç vardır. Ve sonrasında PET çekimine başlanır. PET testi vücudun organları hakkında kapsamlı bir görüntü veren cihazdır. İnsan vücuduna hiçbir yan etkisi bulunmayan düşük dozdaki ilaç damar yoluyla verilerek hastalıklara istinaden tarama sağlanır. Hangi alanlarda pet filmi çekimi tercih edilir? Akciğer kanserinde, kolon kanserinde, lenf kanserinde, meme ve tiroid kanserlerinde, beyin tümörleri gibi durumlarda PET çekimi yapılır.
Her ne hastalıkla mücadele halinde olunursa olsun, nedeni ne olursa olsun, önemli olan psikolojik olarak bu aşamalara hazır olmaktır. Eğer psikoloji uygun değilse vücut tedaviye olabildiğinden fazla tepki verir. PET cihazı bir tomografi cihazıdır. Dolayısı ile verilen ilaçta radyasyon vardır. Ancak sağlığa zarar verecek derecede yüksek dozda değildir.
PET Teknolojisi ve Yararları
Kanserli hücreler hızlı ve kontrolsüz çoğalır. Bu durumlarda hücrelerin enerjiye ihtiyacı olduğundan şeker, protein gibi maddeleri devamlı kullanır. Kanser şüphesi olan dokunun belirlenmesinde faydalanılır. Kitleler PET cihazı ile taramada teşhis edilir.
Eğer kitlede PET pozitifse bu kitle glikoz üretiyordur ve kanser olma ihtimali fazladır. Kanserli doku kontrolsüz çoğaldığından kendi yapısında da hasar oluşturabilir. Bu açıdan teşhis için yeterli hücre elde edilemeyebilir. PET bu esnalarda da biyopsiye rehber olur, tarama dahilinde canlı hücrelerin yoğun olduğu alanları gösterir. Kanser tanısı konulduktan sonra yaygınlığının tespitinde de bu taramaların yararı sürer. Kanser ilaçları genelde yan etkileri çok fazla olan ilaçlardır. Bu aşamada da PET ile verilen ilacın yararının belirlenmesindeki etkisi büyüktür. Eğer kürler tamamlandıktan sonra yeni bir kanser hücresi ortaya çıkması durumunda PET İle başarı sağlanır.
PET taramasında bu kadar yarara rağmen elbette ki riskler de mümkündür. Alınan radyasyon çok yüksek dozda olmamasına rağmen radyoaktiflik hamile bir kadında fetüse ya da emzirdiği bebeğe zarar verebilecek niteliktedir. Bebeğe sütten radyasyon geçebilir. PET taraması sırasında madde enjekte edildiği sırada bir soğukluk hissedilir. Yaklaşık beklenilen 1 saatlik zamandan sonra PET tarayıcısına hasta yatırılır. Test ağrısızdır ve yaklaşık 30 dakika sürer. Ve hareketsiz durmak gereklidir. Bulanık çıkması halinde düzgün bir sonuç elde edilemez. Vücuda damar yolu ile verilen madde sonrasında dağılımlar bilgisayar ortamına aktarılır ve bu şekilde tanı ve tedavi başlar.
Zira tarama esnasında kapalı yerde durma korkusu varsa bundan kesinlikle hekimin haberi olmalıdır. Ekstra verilecek ilaçlarla bir rahatlatma sağlanabilir. Testten sonra ise günlük hayatta bir kısıtlama yaşanılmaz. Sadece radyasyon atımı için bol sıvı içilmesi tavsiye edilir. Sonuçlara gelince dokular farklı renk ve parlaklıkta görülürler. Hastalıklı bölgeler parlak renkte görülür. Bu taramalar bir radyolog tarafından yorumlanır ve raporlandırılır. Onkoloji alanı dahilinde olan kanser tedavilerinde hücreler olduğundan hızlı çoğaldığından hasar durumu diğer hastalıklara nazaran daha hızlı gelişir.
PET Tekniğinin Hastaya Kazandırdıkları
İnsan vücuduna zararlı olan sağlığı tehlike altına sokan problemler sadece hastalıklarla ortaya çıkan durumlar değildir. Örneğin genetiği alınmış olan gıdalarla iç içe yaşıyor olmak, etrafta teknolojiye ilişkin cihazlarla devamlı haşır neşir olma hali, giyimlerde kullanılan boyalar ve nükleer santraller hayatımız için negatif noktalardandır. Bu çekimle verilen bilgiler yüzde 100 yakın orandadır.
Tek bir test ile vücudun tüm bölgeleri üç boyutlu incelenebilme imkanı verir, hastalık hakkında erken tanı sağlar, hastalığın evreleri ve tedavinin belirlenmesinde etkilidir, tedavi sonrasında hastalığın tedaviye cevap verip vermediği açıları hastaya kazandırdıklarıdır. Bu sayede gereksiz cerrahi operasyonlardan kurtulmuş olunur.
Soru - Cevap
Her iki akciğerde noduller tespit edildi tomografi sonucunda simdi PET istendi acaba korkmamıza gerek var mı?
Değerli okurum merhaba,
Pet çekimlerini yaptırıp gerekli olan raporun çıkmasını beklemeniz en doğrusu olacaktır. Sonucu görmeden bir detay söylememek gerekir.