Hipofiz Mr Hangi Durumlarda Çekilir?

Hipofiz Mr çekimi ve diğer Mr çekimlerinde işlem ses dalgaları sayesinde gerçekleştirilir. Mr sayesinde oluşan görüntüler tanı koymaya yardımcı olur.

Hipofiz MR Nedir?

Hipofiz Mr çekimi

Hipofiz Mr çekimi

Hipofiz adenomonu ile alakalı olarak şüphe duyulduğunda beyin cerrahına yönlendirme yapılarak muayene edilir. Özelliklede bu konuda periferal görme kayıpları muayenesi büyük bir önem taşımaktadır. Hipofiz bezleri ile alakalı durumlarda muayene gerekir.

İdrar ve kanda hormon düzeylerinin tespit edilmesi için kontrastlı ve kontrastsız olarak Mr çekimi istenmektedir. Bu Mr çekim işlemlerine hipofiz Mr ismi verilir. Hipofiz Mr işlemi ile bu bezde bulunan tümörü daha net görmek mümkün hale gelmektedir. Daha net ve detaylı şekilde görmek için damar yolu ile kontrast madde enjekte edilir. Bu uygulama sayesinde hipofiz bezinde büyük boyutlarda tümör belirlenirse gerekli olan en düzgün tedavi yine çıkmış olan Mr sonuçları doğrultusunda yapılacaktır. Hipofiz Mr’da X ışını bulunmaz.

X ışını radyasyon anlamına gelmektedir. Hastalara manyetik akım gönderme işlemi ile başlayan Mr bu akımı gelen akımı çevirme işlemi yapar. Mr hastalıklara tanı koyma konusunda yardımcı olan ve var olan hastalıklar hakkında detaylı şekilde bilgi veren bir cihazdır. Hipofiz bezi tanısı gibi birçok hastalığının tanısının koyulmasında yardımcı olur. Hipofiz Mr ve diğer Mr çekim çeşitlerinin hiçbirisinde radyasyon bulunmaz.

Neden Çekilir?

Pofiz, beyinin alt kısmında yer alan farklı hormonların salgılanmasına olanak sağlayan endokrin bezidir. Endokrin bezi farklı hormonların salğılanması ile insan vücudunda bulunan diğer organların fonksiyon almasına olanak sağlamaktadır. Hipofiz bezinin endokrin hormonu salgılamaması insan vücudunda birçok aksaklığın yaşanmasına olanak sağlayacaktır.

Bunun farkına varmak ve oluşan sıkıntılara tanı koymak için MR çekimi yapılır. Hipofiz bezi için yapılacak olan MR çekimleri sayesinde kısa sürede tanı konur ve en düzgün tedavi planlaması yapılır.

Nasıl Çekilir?

Mr çekimi için doktor açlık isteyebilir, bu açlık genelde 4 ya da 6 saatlik bir açlık olur. MR çekiminde kullanılacak olan manyetik alan insan vücudunda yer alan tüm metalleri çeker.

Bundan kaynaklı olarak da ilk olarak yapay kalp kapağı, kalça protezi, metal, pirsing gibi şeylerin bulunup bulunmadığı ile alakalı olarak hastadan bilgi alınmaktadır. Uzmanın kuşkulandığı ya da anlayamadığı bir durum mevcut ise röntgen çekimi yapılarak belirleme yapılır. MR çekiminden önce varsa diş protezi, gözlük, işitme cihazı, toka gibi şeylerinde çıkartılması istenir.

MR cihazının kapalı olan kısmından kaynaklı olarak bazı hastalar klostrafobisinden kaynaklı olarak korku yaşayabilmektedir. Bunlar için de sakinleştirici verilir. Hastalardan kıyafetlerinin tamamen çıkartılması istenir. Önlük verilen hasta MR çekimi için masaya yatırılır ve işlem başlar. MR çekimi işlemi bölgeye göre en fazla 20 dakika içinde tamamlanmaktadır.

Kaç Dakika Sürer?

Hipofiz Mr çekimi ortalama olarak 10 ila 20 dakika içinde tamamlanır. Gelişen teknoloji desteği ve cihazların da geliştirilmesi ile bu süre git gide azalmaktadır.

Zararlı mıdır?

Hipofiz Mr çekiminde radyasyon kullanılmadığından dolayı herhangi bir zararı bulunmamıştır. Bilim adamları bu konuda araştırmalar yapmıştır. Mr cihazı güçlü olan ses dalgaları ile çalışmaktadır.

Sonuçlar Nasıl Değerlendirilir?

Hipofiz Mr çekiminden sonra alınmış olan görüntüler uzman olan radyolog tarafından birleştirilir ve doktorun istekleri doğrultusunda yorumlanır. Alınan sonuçlar uzman olan doktor tarafından değerlendirilir ve en düzgün olan tedavi hasta hakkında planlanır. Zaten Mr cihazı tanı koymaya yardımcı olan tedavi planını yardımcı olan bir cihazıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Gül09.02.2017

Sürekli sol tarafta baş ağrısı yaşıyorum. Tomografi çektirdim ve temiz çıktı. Mr da çektirmem gerekir mi? Teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gül hanım merhaba,


Baş ağrısının birçok sebebi bulunur. İlk olarak sebebin ne olduğu anlaşılmalıdır. Bunun sonrasında ve yapılan klinik muayene sonrasında mr çekimi yapılıp yapılmayacağı konusunda karar verilmesi gerekir.

Soru ekle

Sorunuz: