Mr Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Mr sonuçlarının uzman bir radyolog tarafından yorumlama yapıldıktan sonra paylaşılması gerekir. Ne zaman ve kaç günde çıkar sorularının cevabı buna bağlıdır.

Manyetik Rezonans (MR) işlemi birçok hastalığın tedavisinde önemli bir unsurdur. Bu işlemi yapmak vücudun belli bir bölgesindeki lezyonların daha net bir şekilde görülmesini sağlar ve tedavi için plan oluşturmaya yardımcı olur. MR sonuçlarının iyi bir biçimde okunması bu bakımdan son derece önemlidir. Özellikle beyin emarı çekildikten sonra yorumlama için biraz zaman gerekebilir. Çıkarılan sonuçlar uzman radyologlar tarafından yorumlama yapıldıktan sonra tedaviyi yürütecek olan hekim ile paylaşılır.

MR Sonuçları Ne Kadar Sürede Çıkar?

im002419Manyetik Rezonans işlemi genellikle 15 dakika ile yarım saat saat arasında sürer. MR çekilirken dikkat edilen temel hususlardan biri hastanın yoğun miktarda manyetizme maruz kalmasını önlemektir, ancak bazı durumlarda MR işlemleri yarım saatten fazla sürebilir. Sonuçların kaç günde geleceğiyle ilgili kesin bir tahminde bulunmak da her zaman mümkün olmayabilir.

Mr sonucu öğrenme için standart bekleme süresi genellikle 1 haftadır. Uzman bir teknisyen tarafından yapılan MR işleminin verileri radyologa gönderilir. Radyolog, bu görüntülü verileri yorumlayarak sonucu doktorla ve gerekiyorsa hasta ile paylaşır. Çekilen MR, hastalığın gelişimine dair bir hikaye oluşturulmasına yardımcı olur ve tedavi sürecinin nasıl ilerleyeceğini belirler.

Yeni MR cihazları daha kısa sürede sonuç verdiği için, çekim ve sonuç işlemleri eskisine göre daha kısa sürede gerçekleşebilmektedir. Bilhassa özel hastanelerde MR sonuçlarının kısa sürede ulaştığını da belirtmek gerekiyor. Ancak beyin tümörü gibi durumlarda radyologların yorumlaması daha uzun sürebilmektedir.

Bu bakımdan Mr sonuçları ne zaman çıkar sorusuna net ve kesin bir cevap vermek kolay olmayacaktır.

Sonuçlar Nasıl Yorumlanır?

Belirtildiği gibi, MR çekiminden alınan görüntüler uzman bir radyolog tarafından yorumlanır. Radyolog, bu görüntüleri detaylı bir şekilde rapor ederek tedaviyi yürüten hekime ve eğer isteniyorsa hastaya ya da hasta yakınlarına sunar. Söz konusu raporlar hastanın tedavi sürecinde önemli bir yere sahip olacaktır.

MR sonuçları okuma eyleminin temel amacı hastalığa sebep olan lezyonların gelişimini görmek ve buradan yola çıkarak nasıl geliştiklerine dair bir sonuca ulaşabilmektir. Dolayısıyla rapor yaparken hastanın şikayetleri de göz önünde bulundurulur ve bu lezyonların oluşumuna dair bir hikaye çıkarılır.

MR raporlarında veriler detaylı bir şekilde anlatılır. Lezyonların bulunduğu bölgeler, özellikleri, ölçüleri, ilerledikleri yön gibi bilgiler detaylı bir şekilde verilir ve tedaviyi yürüten hekimin gerekli verilere sahip olması sağlanır. Özellikle kanser başta olmak üzere tümör oluşumuna dayalı rahatsızlıklarda MR sonuçları ve bu sonuçların yorumlanması büyük bir önem taşımaktadır.

MR Çekilmeden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bazı doku ve lezyonların görüntülenmesi diğerlerinden daha zor olabilmektedir. Eğer MR çekilecek bölgede bu karakterde yapılar bulunuyorsa kontrast madde alımı gerekebilir. Kontrast madde lezyonun parlamasını ve MR işlemi sırasında net bir şekilde görüntülenebilmesini sağlayacaktır, dolayısıyla MR çekilmeden önce buna ihtiyaç olup olmadığına dikkat edilmelidir.

MR, radyasyon içeren bir uygulama değildir dolayısıyla radyasyon riski taşımaz. Ama bazı insanlar için riskli olabilir. Özellikle vücudunda kalp pili gibi metal ögelere sahip olan kişiler için MR çektirmek ciddi anlamda tehlike arz edebilir. Bu yüzden MR çekilmeden önce kişinin vücudunda böyle ögelerin olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...