Endoskopi Sonuçları Ne Zaman Hastanın Eline Verilmektedir?

Endoskopi işlemlerinin bitmesinden sonraki süreçtesonuçlar hemen çıkar. Uygulamada biyopsi yapılmamışsa sonuçların alınması için hastanın beklemesine gerek yoktur.

Endoskopi Sonucu Ne Zaman Çıkar?

resim-2103

Uç kısmında kamera olan 8 ila 12 mm çapında kıvrılma özelliği bulunan bir aletin yardımcı ile on iki bağırsak, mide ve yemek borusunda incelemelere olanak sağlayan işlemlere endoskopi ismi verilir. Bu uygulama on iki bağırsak, mide ve yemek borusu sorunlarında sebeplerin meydana çıkarılması amacıyla yapılır. Endoskopi işlemleri oldukça güvenilir olan işlemlerdir. Endoskopi işlemleri tanı amacıyla kullanıldığı gibi mide de var olan kanama durumlarında ve mide poliplerinin alınması için tedavi maksatlı da kullanılır. Uygulama sırasında midenin iç kısmında tümöral oluşum izlenimi yapılırsa teşhisi kesinleştirmek için biyopsi yapmaya da olanak sağlar. Bu sayede patoloji işlemleri yapılır. Patoloji sonucu çıkar, uzman hekim değerlendirme ve yorumlama yaparak gerekli tanıyı koyar. Endoskopi işlemleri lokal ya da genel anestezi anestezi altında yapılır. Yapılan çekim işlemlerinin sonuçları birçok vakada hemen çıkar. Birçok uzman hekim hasta ayıldıysa o anda ya da baygınsa ayıldıktan hemen sonra çıkan sonucu söyler. Endoskopi işlemlerinde biyopsi sonucu öğrenme kaç günde gerçekleşir, bu tarz uygulamalarda sonucu almak için biraz zaman geçmesi gerekir. 1 haftalık bir sürede biyopsi sonucu da pozitif ya da negatif olarak alınabilir.

Endoskopi işlemlerinde sedasyon yapılmışsa işlemlerden sonra uzman hekim ile konuşurken hastanın yanında bir kişinin olması gerekir. Uzmanın söylediklerini unutmamak adına bu gereklidir. Endoskopi sonuçlarını almak için zaman gerekip gerekmediğini uzman hastasına söyler.

Endoskopi işlemleri de diğer tetkiklerde olduğu gibi hastalar konusunda uzman hekimlere detaylı bilgiler sunar. Bu tetkikinde sadece gerektiği durumlarda çekilmesi gerekmektedir. Hasta kişilerin yaşı, şikâyetleri ve hastalıklar ile alakalı geçmişi endoskopi işlemlerinin kaç kez yapılacağı veya yapılmayacağı konusunda etkilidir. Uygulama ağrısız ve sızısız şekilde yapılır. Hasta istediğine göre genel anestezi altında gerçekleştirebilmek mümkündür.  Genelde özel sağlık kurumlarında bu uygulama genel anestezi altında yapılır.

Endoskopik Teşhis Yöntemleri

Ülkemiz sağlık sektörü gelişen teknoloji sayesinde desteklenmektedir. Son teknolojik ürünlerin tamamı bu sektörde kullanılır. Endoskopik işlemlerde bu avantajdan yararlanmaktadır. Bu sayede endoskopik tanı ve tedavi işlemleri farklı şekillerde gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu teşhis yöntemleri içinde;

Gastroskopi; mide ile bağırsakta bulunan hastalıklar konusunda kullanılır. Yemek borusundan kişinin makat bölgesine kadar sindirim sistemi tamamen incelenir. Tüm organların ayrıntılı şekilde incelenmesine olanak sağlanır. Görüntüleme işlemi uzman hekim izin verirse ve hasta yakını isterse izleme olanağına sahiptir. İncelemelerin tamamı Cd’de kayıt altına alınır ve hastaya verilir. Uygulamada biyopsi yapılması da gerekirse yapılabilir. Alınan parçanın inceleme işlemi yapıldıktan sonra teşhis konulur.

Histereskopi; rahim içinde bulunan sorunlar için kullanılan tetkiklerdir. Rahimin iç kısmının görüntülemesi yapılarak dokular oldukça ayrıntılı şekilde incelenir. Yapılacak olan incelemelerde miyom ve polip tespiti de yapılmaktadır.

Bronoskopi; bu işlem ile solunum sistemi detayı şekilde incelenir. Yapılan inceleme görüntüleri sayesinde kanama, yabancı cisim ve tümör tarzında hastalıklar kolaylıkla belirlenir. Uzman hekimler gerekli görürse patolojik değerlendirmelerde yapılabilir.

Artroskopi; bu tetkikle diz bölgesinde bulunan eklemlerdeki menüsküs ile kas yaralanmaların belirlenmesi işlemi yapılmaktadır. Diz zarı sorunları, dizde bulunan pilika lezyonları, menüsküs yırtıkları, yumuşamalar, kıkırdak sorunları ve erimeler artroskopi sayesinde meydana çıkartılır.

Bu işlemlerin tamamının mutlaka uzman ve tecrübeli hekim tarafından yapılması çok önemlidir. Endoskopi işlemlerin kaç kez yapıldığı değil düzgün şekilde yapılıp yapılmadığı önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...