Uyutma yani bayıltma işlemleri ile yapılacak olan endoskopi de hastalar psikolojik anlamda sorun yaşamadan tüm uygulamayı yaptırır. Kesinlikle ağrı ve sızı duymaz.
Bayıltarak Endoskopi Yapılır mı? – Endoskopik Teşhis Yöntemleri
Bayıltılarak endoskopi işlemleri insanların psikolojik açıdan etkilenmemeleri adına kullanılan rahat bir yöntemdir. Uygulama genel anestezi altında yapılır. Bunun dışında endoskopi işlemleri lokal anestezi altında yapılır. lokal anestezi altında yapılırken kişilerin boğaz ile dil kökü kısmında uyuşturma işlemleri yapılmaktadır. Genel anestezi ile yani bayıltılarak yapılacak olan uygulamalarda hastaneler de bulunan hekimlerin konusunda tecrübeli olması gerekir. Bu sayede ağrısız ve sızısız işlemler yapılabilir. Hasta kişilerin çoğunluğu uygulamadan korktuğu için bayıltılarak yapılan endoskopi işlemlerini tercih etmektedir. Bu işlemler devlet kurum hastanelerinde oldukça nadir şekilde yapılırken, özel hastanelerde hasta isteği üzerine daha sık şekilde yapılır. Genel anestezi işlemi ile yapılan uygulamalarda hasta kişiye damar yolundan ilaç verilir. Bu sayede hasta kısa süre içinde uyutulur. Hastanın ağız kısmına dişlik takımı yapılır ve bu sayede ağız yolundan sokulacak olan aletlerin ısırılmasının önüne geçilir. Endoskopi cihazı dilin üzerinden ilerleme yaptırılarak uzman hekimin isteği bölgeye kadar yavaş yavaş gönderilir. İşlemler genelde kısa sürer. Yalnız uzman detaylı bir işlem istediyse bu süre uzayabilir. Uygulama sonrasında hastanın ayılarak dinlenmesi için dinlenme odasına alımı yapılır. Ayıldığında herhangi bir şey hatırlamaz. Endoskopi esnasında kullanılan anesteziden ve ilaçlardan kaynaklı olarak sersemlikler yaşanır. Bundan dolayı hasta kişinin yanında refakatçi olması gerekir. Endoskopik tanı ile erken dönemde hastalıkların farkına varılır. Bu sayede kısa sürede tedavi planlaması yapılarak sağlıklı bir yaşama adım atılabilir.
Endoskopi teşhis yöntemleri gelişen teknoloji ve son teknoloji cihazların kullanımı ile ülkemizde yapılmaktadır. Sık şekilde kullanılan endoskopik tedavi ve teşhis uygulamaları arasında artroskopi, histereskopi, bronoskopi ve gastroskopi yer almaktadır.
Genel Anestezi Uygulamasının Önemli Avantajları
- Genel anestezi uygulaması sayesinde hasta kişi işlemleri hissetmez. Daldığı uykudan kolay ve rahat bir şekilde uyanır. Genel anestezi uygulaması lokal anestezi uygulamasına göre daha kısa sürer.
- İşlemlerin tamamı hızlı, kolay ve kısa süre içinde tamamlanır.
- Uygulama sırasında biyopsi işleminin yapılması da diğer yöntemlere göre daha kolay ve hızlı şekilde yapılabilir.
- Yapılacak olan uygulamanın tamamı risksiz, güveli ve sağlıklı şekilde sürdürülür. Budan dolayı hasta psikolojik açıdan etkilenmez.
- Tedavi amaçlı yapılan endoskopi işlemlerinde, özellikle biyopsi alınması, stent yerleştirilmesi, balon işlemleri yapılması, polipektomi, PEG takılması konusunda kolaylıklar ve rahatlıklar sunar.
- Endoskopik uygulamalarda tespit edilecek olan tüm hastalıkları detaylı bir şekilde inceleme olanağı sunar. Bu sayede tedavisi konusunda daha rahat bir planlama yapılır.
- Endoskopik şekilde yapılacak olan taramalarda ve genel kontrollerde birden daha çok bölgeden biyopsi alma imkânını uzman hekime sunar.
- Psikolojik anlamda travma oluşturabilecek olan heyecan, korku, stres ve endişe en alt sınırlarda olduğu için hasta kişiler etkilenmez.
- Özellikle akciğer, kalp ve hipertansiyon rahatsızlıkları bulunan hasta kişilerde tüm uygulamanın daha kolay ve kontrol altına alınabilecek şekilde yapılmasını sağlar.
- Uzman hekimler uyutularak yapılacak endoskopi işlemleri ile alakalı hastalarına tüm detayları anlatır. Bu sayede hasta kişinin aklında da soru işareti kalmaz.
Soru - Cevap