Laparoskopi Uygulaması Nasıl Yapılır, Uygulamanın Hazırlığı ve Aşamaları Nelerdir?

Farklı durumların tespiti amacıyla karın iç bölgesinin gözetlenmesi olarak tercih edilen laparoskopi uygulaması nedir, uygulama öncesi hazırlıklar nelerdir ve laparoskopi uygulaması aşamaları hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Laparoskopi Nasıl Yapılır?

resim-1976

Laparoskopi kelime olarak anlamına bakıldığında L/S, lapara ve skopi kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan, karın iç kısmının gözlenmesi anlamına gelmektedir. Karın içinde bulunan organların endoskopi yöntemiyle incelenmesi ve gerekli durumlarda cerrahi müdahale de yapılabilmesine olanak sağlayan laparoskopi uygulaması günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle uygulanmasında oldukça başarılı sonuçlar alınan bir yöntemdir.

Laparoskopi tam anlamıyla karın bölgesinde açılan küçük bir delikten içeriye salınan görüntüleme cihazı ile iç organların izlenmesi anlamına gelmektedir. Bu esnada karın bölgesinde farklı birkaç noktada daha açılan ufak deliklerden yardımcı araçların sokulmasıyla yapılan cerrahi müdahaleye de halk arasında da yayılan ve kansız bıçaksız ameliyat olarak ta bilinen kapalı yöntemle ameliyat denilmektedir.

Genel olarak infertilite, tüplerde tıkanıklık, pelvik kitlelerin incelenmesi, konjenital anomalilerin incelenmesi, dış gebelik, myomektomi, histerektomi, endometrioma gibi kadı rahim ve yumurtalık hasatalıklarının tanı ve tedavisinde uygulanmakta olan laparoskopi yöntemi, bu konular dışında genel cerrahi ve üroloji branşında da uzmanlar tarafından tercih edilip uygulanabilen bir yöntemdir.

Laparoskopi yöntemiyle inceleme ya da ameliyat yapılması sırasında hasta genel anestezi altına alınarak uyutulmaktadır. Uyutulan hastanın göbek deliğinden açılan ince bir kesikten içeriye sokulan veress iğnesi ile hasta karın içine karbondioksit gazı verilerek şişirilmektedir.

Bazen karnın gaz ile şişirilmesinin sakıncalı olabileceği durumlarda bu işlemden vazgeçilmekte ve karın uzmanlar tarafından elle yukarıya çekilerek görüntüleme sağlanmaktadır. Karnın gaz ile şişirildiğini varsayarak işleme devam edecek olursak, göbek deliğinden açılan kesikten trokar adında bir boru sokulmaktadır.

Trokar içinden geçirilerek ince uçlu, ucunda görüntüleme yapmak için kamera bulunan, esnek ve yumuşak alet salınarak karın içi görüntüsü ekrana yansıtılmakta ve içerisi net bir şekilde izlenebilmektedir. Aletin ucunda bulunan kameranın ışıklı olması alınan görüntü kalitesini oldukça başarılı olmasını sağlamaktadır.

Bekar olmayan bayanlarda yapılan uygulamada rahim içi gözlenmek istenirse bu uygulamaya ek vajinadan rahim ağzına takılan bir alet yardımıyla laparoskopi sırasında rahmin çeşitleri açılardan izlenmesi de mümkün olabilmektedir. Hastanın durumuna göre uygulamada cerrahi bir işlem daha yapılacaksa kameranın yerleştirilmesi sonrasında karın bölgesinde farklı birkaç yerden daha kesik atılıp açılan deliklerden de trokar sokulup içinden ameliyatta kullanılacak malzemeler geçirilip operasyona devam edilmektedir.

İşlemin tamamlanmasının arkasından deliklerden sokulan tüm trokarlar ve aletler geri çekilerek, içerive verilen gazın tamamı bokesikler lazer yöntemiyle yapıştırılmakta ve hasta kendisine gelmesi için dinlenme odasına alınmaktadır. Yapılan cerrahi işlemin durumuna göre değişiklik gösteriyor olsa da laparoskopi uygulamaları genel olarak 1,5-2 saat aralığında tamamlanan işlemlerdir.

Laparoskopi Aşamaları ve Hazırlığı?

Laparoskopi işleminin nasıl yapıldığı hakkında verilen bilgilere ilave olarak işlem aşamaları, öncesinde ve sonrasında yapılması gereken hazırlıklar ile dikkat edilmesinde fayda görülen hususlar hakkında da bilgi vermek gerekirse şu şekilde ifade edilmektedir.

  • Laparoskopi işlemi öncesinde hastanın uygulama günü sabahtan erken saatte hastaneye gelmiş ve yatış işlemlerini yaptırmış olması gerekmektedir. Yatışı yapılan hastaya uygulama öncesinde sakinleştirici verilerek biraz daha rahat olması sağlanmaktadır.
  • Uygulamaya hazır olan hasta öncelikle işlem için uygun kıyafet değişimini yapmak için hemşire kontrolünde dinlenme odasına geçmektedir. Operasyon için uygun olarak hazırlanan hasta müdahale masasına alınarak anesteziyle uyutulmaktadır.
  • Hastanın tamamen uyutulması ardından göbek bölgesinden ilk delik açılır ve gaz verilerek karın içi şişirilir. Sonrasında görüntüleme yapacak alet içeriye yerleştirilir. Cerrahi bir işlem yapılması söz konusu olacaksa diğer deliklerde açılarak işlem aletleri karın içine sokulur ve uygulamaya devam edilir.
  • Yapılmak istenenler bittikten, inceleme yapıldıktan sonra hasta karnından sokulan cihazlar çıkarılır, içeri verilen gaz boşaltılır ve açılan kesikler kapatılarak işlem sonlandırılır. İşlemi biten hasta dinlenme odasına alınarak kendine gelmesi beklenmektedir.

Laparoskopi uygulaması öncesinde hastanın en az 6 saat evvel yeme içmeyi kesmiş olması gerekmektedir. 6 saatlik açlık ile gelen hastanın uygulama öncesinde herhangi bir şekilde ilaç alması, ya da lavman şeklinde bir boşaltma işlemi yapılmasına gerek görülmemektedir.

Zaman olarak 2 saat süren laparoskopi uygulaması öncesinde hastanın yapılacak operasyonun gidişatını etkileyecek bir sağlık sorunu varsa bu durumu doktora bildirmesi gerekmektedir. Karın içinin gazla şişirilmesinde hasta için bir risk oluşma ihtimali mevcutsa diğer yöntem tercih edilmelidir.

Laparoskopi Uygulaması Sonrası

Laparoskopi uygulaması olanların uygulama sonrasında hastanın iyileşme süreci diğer operasyonlara göre daha hızlı ilerlemekte, hatta aynı gün taburcu edilmesi bile mümkün olabilmektedir. Operasyon sonrası iyice dinlenen hasta doktor kontrolü uygun görülürse evine gönderilmektedir.

Genel anestezi almış olacağı için hastaların uygulamadan sonra hemen ayağa kalkması ve gezinmeye çalışması uygun görülmez. Hasta sonraki hayatında karşısına çıkıp rahatsızlık hissi uyandırabilen bir operasyon izi taşımadığı için bu uygulama sonrasında kendini sosyal açıdan da daha iyi hissedecektir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...