Tomografi, birçok ciddi hastalık için kullanılan bir yöntemdir. Bazı vakalarda ilaçlı tomografi olarak bilinen bir metot uygulanabilmektedir.
İlaçlı Tomografi özellikleri
Tomografi, kritik tedavilerde uygulanan bir yöntemdir. Vücudun herhangi bir yerindeki kesit bilgisayar ile incelenir ve detaylı bir şekilde bakılarak nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilir. Tomografi, beyin, akciğer, karın gibi bölgelerde çıkan sorunlarda sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. İlaçlı ve ilaçsız olarak ikiye ayrılır. İlaçlı tomografi, detaylı sonuç gerektiren vakalarda kullanılır.
İlaçlı tomografi yönteminde vücuda kontrast bir madde enjekte edilir. Bu maddenin amacı vücudun belli yerlerinin daha rahat görüntülenebilmesini sağlamaktır.
Beyin tomografisinde genellikle uygulanmamakla birlikte, çok zaruri durumlarda uygulanabilir. Enjekte edilen ilaç, kesit alınan bölgenin daha iyi görülmesini ve detayların bilgisayarlı tomografi ekranında detaylı bir biçimde görüntülenebilmesini sağlar.
İlaçlı tomografi çekiminde alınan ilaç, vücuda zarar vermeyen boyalı bir su içerir. Bu su bağırsaklardan geçtikten sonra bütün vücudu dolaşarak dokularda ortaya çıkar ve bilgisayarlı tomografi ekranında görünürken parlar. İlaç anal yoldan ya da enjekte edilerek alınabilir. İlaç alındıktan sonra tomografi için bir süre beklenmesi gerekecektir. İlaç alerji durumunda hastaya verilmez.
Bu yöntemin en net biçimde görüntü alınan tomografi yöntemi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Çeşitli durumlarda ilaçlı tomografi dışında bir yöntem işe yaramayabilir. İlaçlı tomografi yaptırmak için uzman bir klinik tercih etmek gerekir. Ayrıca hastaya öncesinde çeşitli testler yapılmalı ve ilacın içermiş olduğu maddelere alerjisi olmadığından emin olunmalıdır. Bununla birlikte ilaçlı tomografiden sonra bir bardak su içmek faydalı olacaktır.
Neden İstenir?
Belirtildiği gibi, ilaçlı tomografi çeşitli zaruri durumlarda istenir. Örneğin kas dokularının tomografi ile net bir biçimde görüntülenmesi zor olabilir. Bu bölgeleri görüntüleyebilmek için tomografi ilacının parlatmasına ihtiyaç olabilir. Röntgen incelemeleri yapıldıktan sonra gerekli görülürse hastadan ilaçlı tomografi istenebilir.
Risk grubu da ilaçlı tomografinin istenip istenmemesinde etkilidir. Örneğin karın ve akciğer tomografilerinde ilaç kullanılmasının riskinin yüksek olduğu bilinmektedir. İncelenmek istenen bölgede yüksek bir risk söz konusu değilse ilaçlı tomografi istenebilir. Sonuç olarak, ilaçlı tomografi yapılan kontrollere ve tomografi yapılması gereken bölgenin bulunduğu risk durumuna göre istenen bir kontrol işlemidir.
İlaçlı tomografi yaptırmadan önce hasta çeşitli kontrollere girer. O an herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığı, kullanılan ilaçların tomografi ilacıyla tepkimeye girip girmeyeceği, kişinin vücudunun ilaçlı tomografiye olumsuz reaksiyon gösterip göstermeyeceği kontrol edilir. Tüm bu kontrollerden sonra kişinin ilaçlı tomografi yaptırmasında herhangi bir risk olmadığından emin olunduğunda ilaçlı tomografi istenecektir.
Yan Etkileri Nelerdir?
İlaçlı tomografi, hastalıklara tanı koymak ve tedavi sürecinde aşama kaydetmek için etkili bir yöntem olsa da bazı durumlarda ciddi anlamda zararlı olabilmektedir. Tomografi hâlihazırda radyasyon yayan bir işlem olmakla birlikte, ilaç ile birlikte yapılan tomografi işlemlerinde daha büyük bir yan etki olması mümkündür(İlaçlı tomografi zararları bak). bu yüzden tomografi yaptıracak kişilerin yan etkilerin farkında olması gerekir.
Öncelikle tomografi çekilirken bunun gerekli olduğundan emin olunmalıdır. Gereksiz yere çekilen tomografi kansere yol açabilir. Özellikle ilaçlı tomografide bu risk yüksektir.
Bu yüzden tomografinin standart işlemler için uygulanabilecek bir prosedür olmadığını bilmeniz gerekir. Çeşitli kontroller yapıldıktan sonra tomografi çektirmenin gerekliliğinden emin olunca işlem yaptırabilirsiniz. Herhangi bir kontrol olmadan tomografi çeken kliniklerden de uzak durmalısınız.
Genellikle zannedilenin aksine, hamilelik esnasında tomografi çektirenler diğerlerine göre daha yüksek bir risk grubunda değildir. Ancak radyasyon şiddetinin en fazla 5000 RAD olması gerekir. Bu şiddetin üzerinde tomografi çektiren hamilelerde düşükten can kaybına kadar birçok reaksiyon görülmektedir. İlaçlı tomografi, karın bölgesi dışındaki yerlerde uygulanabilir. İlaçlı tomografi sonrası emzirme programı için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Tomografi için kullanılan ilacın da çeşitli etkileri olabilmektedir. Bu ilaç ağızda metalik bir tat bırakır. Mide bulantısı gibi tepkimeler görülebilir. Eğer ilaç ağızdan değil de damardan alınırsa, kollardan vücudun diğer yerlerine yayılan bir sıcaklık görülebilir. Vücutta alerjik tepkilerin görülmesi de mümkündür.
Kendiliğinden görülen alerjik tepkiler her zaman tehlikeli olmayabilir. Ancak şiddetli kaşınma ve baş ağrısı tehlikeli bir durum olabileceğini gösterir. Bu reaksiyonlar görülüyorsa mutlaka doktora danışılması gerekir. Bununla birlikte, tomografi ilacı alabilmek için o an zorunlu ilaçlar dışında bir ilaç kullanmıyor olmak gerekir. Ağrı kesici gibi gündelik ilaçlar sorun yaratabilir.
İlaçlı tomografi işleminden sonra bir bardak su içmek gerekir. Ayrıca alerjik reaksiyon gösteren kişilerde damar açma yöntemi uygulanmalıdır. Bu sayede ilaç 20 dakika gibi kısa bir süre içinde böbrekler vasıtasıyla dışarı atılacaktır. Böbreklerde sıvının dışarı atılmasını önleyen maddeler söz konusuysa, böbrek sorunu olan kişilerin ilaçlı tomografiden uzak durması ya da başka bir boşaltım yöntemi bulunması gerekebilir.
İlaçlı tomografi Hazırlığı
Öncelikle kişiye gerekli tetkikler yapılır. Tomografi çekilecek bölge belirlenir ve hasta Bilgisayarlı Tomografi masasına yatırılır. İlaç kendisine içirilir ya da damarlarına enjekte edilir. İlacın tüm vücuda yayılması için bir süre beklenir. Daha sonra tomografi cihazı çalıştırılır ve kesit alınan bölge cihaz yardımıyla incelenmeye başlanır.
Hastanın çekilecek bölgeye uygun bir pozisyonda olması gerekir. Örneğin göğüs tomografisi çekilecekse sırt üstü yatar pozisyonda olmalıdır. Bununla birlikte hastanın 6-10 saniye nefes tutması gerekir. Uygulamaya başlamadan önce hastaya çeşitli nefes egzersizleri yaptırmak etkili olabilir. Bu egzersizler sayesinde hastanın uygulama esnasında nefesini kontrol etmesi mümkün olabilecektir. Tüm bu hazırlıklar yapılınca tedaviye başlanır.
İlaçlı tomografi sonrasında yapılması gereken ilk şey ilacın vücuttan dışarı atılmasıdır. Yukarıda bahsedilen yöntemler ile ilaç vücuttan atılabilir. Bu tomografi işleminden sonra hastanın bol bol su içmesi gerekir. Su içmek konstrast maddenin böbreklerden daha hızlı bir biçimde atılmasına yardımcı olacaktır. Eğer maddenin atılması uzun sürüyorsa, hastanın boşaltım sisteminin çalıştırılmasında yardımcı olabilir.
Hasta tomografiden sonra reaksiyonlar gösteriyorsa, tetkiklerde tespit edilemeyen bir alerji söz konusu olabilir. Bu durumda hastanın doktora danışması ve reaksiyonlarını çözebilecek bir doktora başvurması gerekebilir. Tomografi işleminden sonra bir süre dinlemnek faydalı olacaktır. Ayrıca kullanılan ilaçların da bir süre bırakılması gerekebilir. Tomografinin etkileri kısa süre içinde geçecek olsa da radyasyon olduğu için dikkatli olmak gerekir.
Soru - Cevap
İLAÇLI TOMOGRAFİ ÇEKİNDİM İLACI KOLUMDAN VERDİLER MAKİNADAYKEN VÜCUDUMDA SICAKLIK, MİDE BULANTISI, BOĞAZDA YANMA OLDU. KISA SÜRELİ 24 SAAT SONRA YEMEK YERKEN SAĞ VE SOL ÇENE ALTINDA ŞİŞMELER OLDU. ÖZELLİKLE SAĞ TARAFIM AMA YARIM SAAT SONRA ŞİŞLİK İNDİ BUNUN TEHLİKESİ VE RİSKİ NEDİR HOCAM TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Değerli okurum merhaba,
Tomografi çekim işlemlerinden sonra sizde meydana gelen bu sorunlar oldukça normaldir. Birçok kişide vücutta sıcaklık, halsizlik, boğaz bölgesinde yanma ve mide bulantıları oluşabilir. Tomografi çekiminde verilen ilaçlardan kaynaklı oluşan bir sorundur. Bu sorun ile alakalı olarak uzman hekiminizden görüş almanız gerekir. Damar yolu ile verilen ilaçlar genelde birçok kişide sizde olduğu gibi alerjik reaksiyon meydana getirmez. Nadir şekilde sorunlara sebep olur. Burada olan sizin bu ilaca ne kadar alerjiniz olduğu ve vücudunuzun nasıl tepkimeler verdiğidir. Bunun içinde uzman hekim ile görüşmeniz en doğru davranış olacaktır. Şişlikler kısa süre içinde geçtiği için sizde büyük sorunların meydana gelebileceğini de düşünmüyorum.
Bugün ilaçlı tomografi çektirdim bir iki saat sonra eklem ağrıları oldu normal mıdır
İlaçlı Tomografi Sonrası Eklem Ağrıları Oldu, Normal mıdır?
Çocuğum 1 yaşında 2 gün önce bisiklet çarptı hastaneye götürdüm mr çekildi ilaçlı tomografi çekildi. 1 gece kaldık eve geldik sonra kızım şiddetli kusmaya başladı, bayılma noktasına geldi. Tekrar hastaneye götürdüm bir de emar ve ilaçlı tomografi çekildi. Şu an sürekli uyuyor ve halsiz acaba ilaçlı tomografi dokunmuş olabilir mi? Bir zararı oldu mu ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun devlet doktorları çok ilgisiz sorularıma cevap vermiyorlar.
Tomografi Sonrası Kusma ve Halsizlik Olur mu?
Merhaba doktor hanım ,
Tomografi sabah saatlerinde 11 civarlarında çekilebiliyor değil mi ? Teşekkürler şimdiden
Değerli okurum merhaba,
Evet çektirebilirsiniz.
Oğlumda böbrek bümesi var dediler, ilaçlı tomografi istendi. Kan değerleri çok yüksek şu an bu çekimi kan değerleri normale dönünce çekicekler bir yan etkisi olur mu?
Değerli okurum merhaba,
Uzmanınız ile tomografiye alternatif olan bir tetkik uygulaması olup olmadığını konuşmanız gerekir. Rapor detaylarını bilmediği ve kan değerlerini bilmediği için alternatif tavsiye edemem. Tomografi oldukça zararlı bir tetkiktir. Alınan radyasyonun zararları yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. Çekim işleminden sonra çocuktan radyasyonun hızlı bir şekilde atılmasını sağlamanız gerekir. Radyasyon ne kadar çabuk vücuttan atılırsa o denli vereceği zarar da azalacaktır.
Ben 2 ayda 7 kilo verdim ve bu kiloyu vermek için hiç uğraşmadım. Bana da ilaçlı tomografi yaptılar. Yapılan tetkiklerde bir şeyiniz yok dediler, vücudun herhangi bir yerinde kötü bir şey olsa tespit edilebilir miydi? İlaçlı tomografi ile özellikle mesane.
Sevgili okurum Begüm Hanım merhaba,
Kilo vermeniz ile alakalı bir sorun mevcut olsaydı, uzman hekimin istediği ilaçlı tomografi ile sonuç ortaya çıkardır. Yapılan tetkik sonucunda herhangi bir sorun olsaydı kesinlikle ortaya çıkardı. Begüm hanım kilo vermeniz bu şekilde devam ederse yeniden uzmana başvurmanız ve klinik anlamda muayene olmanız gerekir. Klinik muayene sonrasında zaten uzman hekiminiz gerekli tahlil, tetkik ve görüntüleme işlemlerini isteyecektir. Bu tetkiklerin yapılmasından sonra alınacak olan sonuçlar sorun ile alakalı detaylı sonuçların elde edilmesini sağlar. Bu sonuçlar dâhilinde uzman hekim sizin için gerekli olan tedavi planlamasını yapacaktır. İlaçlı tomografi sonrasında alınan ilacın hızlı şekilde vücuttan atılması içinde bol su içmeniz gerekir.
Ananemi bugün ilaçlı tomografi yapıldı. Yapılırken birinci kola ilaç enjekte fakat olamayınca diğer kola ilaç enjekte etmişeler fakat tomografiden sonra ilk kolada şişme ve morarma oldu bunun sebebi nedir ve doktora gitmemiz gerekir mi?
Safiye hanım merhaba,
Tomografi sonrasında enjekte bölgesinde bu tarz sorunlar meydana gelebilmektedir. Anneannenizin yaşı itibari ile bu sorunlar meydana gelir. Bu sorunlar kısa süre içinde geçmelidir. Kısa süre içinde geçmez ve çoğalmaya başlarsa mutlaka uzmana başvurmanız ve gerekli kontrolleri olmanız gerekmektedir.
Oğlum 6 yaşında bugün karın Ağrısı şikayetiyle gittik dunde kusmuştu belli bir saate kadar ama sağ ayağını toparlayamadı ağrı olduğu için. 2 gün birşey yemedi röntgen idrar ve kan tahlili yapıldı sonra ilaçlı tomografi istendi ama ondan once ultrason ile bakılabilirmis hastane yine yapılan. Çocuklar vardı boşuna radyasyon aldı çocuğum çok üzgünüm daha öncede burnunun üzerine düştü yine tomografi istediler röntgen olmuyormu dedim yok dediler direndim mecbur kalmıştım ama bugün çok üzgünüm asistan doktorlardı insan hayatı. BU kadar ucuz olmamalı o daha 6 yaşında kendilerine kobay arar gibi yazık diyorum.
Elif hanım merhaba,
Tomografi, röntgen ve emar gibi uygularımın gereksiz yere hem yetişkinlere hem de çocuklara gereksiz yere çekilmesi oldukça zararlıdır. Bundan dolayı tedavi için seçim yapacağınız hastane büyük düzeyde önem taşır. Bu aşamadan sonra çocuğunuz aldığı radyasyonu hızlı şekilde atması adına gerekli olan uygulamaları yapmanızı öneririm. Evinizde kaktüs bulundurmanız radyasyonun yayılmasını önler. Çocuğunuz sık sık banyo yapmasını ve bol miktarda su içmesini sağlamalısınız. Doğal beslenmesi de fayda sağlayacaktır. Bu detaylara dikkatli şekilde uyduğunuz da vücutta radyasyonu kısa sürede atabilir.
Kayın validem bugün film çekildi ve 3 saat sonra titreyerek fenalaştı ne olabilir acaba.
Merhaba,
Kayın valideniz ne filmi, çekildi, ilaçlı mı yoksa ilaçsız mı film çekildi, öncesinde klinik muayene sonuçlarında ne çıktı bu detayları bilmeden size bir şey söylemek kesinlikle mümkün değildir.
3a evre akçiğer.2014 yılında ameliyatla akciğer sol üst lob ve lenfler alındı.
31 12 2014 de tedavim tamamen bitti.Kontrollerdeyim.
Kapalı alan fobim var. Kraniyal mr çektirmek zorundayım.
Mr korkumu nasıl yenerim?
Nilgün hanım merhaba,
Kraniyal emar çekimlerde açık emar sistemini tercih etmelisiniz. Bunu tercih etmezseniz uzmanınız ile görüşüp sakinleştirici almanızı tavsiye ederim. Çünkü hastalar genelde emar korkluları yenmek konusunda çok başarılı olamamaktadır. Bunun içinde sakinleştriici ya da açık emar tercihi her daim iyi bir sonuçlar verir.
Merhaba, yarın karın bölgesinden ilaçsız tomografi çektireceğim. Bu tetkik yapılmadan önce aç mı olmam gerekiyor?
Bir de beni radyasyon olarak çok etkiler mi?
Şimdiden teşekkürler.
Değerli okurum merhaba,
Çekimi yapılacak olan bölge itibari ile 2 ila 4 saat bir açlık gerekmektedir. Bu süre zarfını uzmanınız işlem öncesinde size söyleyecektir. tomografi taramasında 14-21 mgy - miligray radyasyon alınmaktadır. Bu oran atom bombalarının 2,5 km uzaklıktaki kişilerin aldığı dozla eşdeğerdir. Radyasyonu hemen vücuttan atması içinde bol bol su içmesi ve sık sık banyo yapması gerekir. Ayrıca beslenme konusunda da dikkatli olması önemlidir. Ayrıca evde bulunduracağınız kaktüs de radyasyonun atılımı konusunda ve etrafa yayılmasını önlemek adına yardımcı olacaktır. Radyasyonun anında ortaya çıkan bir etkisi ve zararı bulunmaz. Radyasyon zaman içinde sorunlar meydana getirebilmektedir
İlaçlı tomografi çekildi, ilacı yanlışlıkla damar yerine deriye enjekte ettiler, kolda şişme var. Buz koyun dediler 3 saat buz koyduk kol hala aynı...
Merhaba,
Buz kompresi yapmaya devam edin. Küçük bir ödem oluşması meydana gelmiştir. Bu zaman içinde ortadan kalkacaktır. Geçmezse tekrardan uzmana başvurmanızı tavsiye ederim.
Ben hiç ilaçlı tomografi çektirmedim bende kapalı alan korkusu var. Vücudumun hepsi mi giriyor ve ne kadar sürüyor?
Nevin hanım merhaba,
İlaçlı tomografi çekim işlemlerinde verilen ilaç sayesinde vücudunuzdan çekim yapılacak bölgeden daha net görüntüler elde edilmektedir. Yapılan çekimler için kapalı alan korkusu olan kişilere sakinleştirici tarzı ilaçlar verilebilir. Bu sayede çekiminizi rahat bir şekilde halledebilirsiniz. Ayrıca çekim yapılacak olan bölgeye göre çekim süresi de değişeceğinden dolayı süre vermek size verilecek olan yanlış bir bilgi olacaktır. son teknoloji desteği ile geliştirilmiş olan cihazlar açık olduğu için çekim işlemleri de daha kolaydır.
Merhaba ben ilaçlı tomografi çekimi sırasında damar yolum patladı, ilaç derinin altına gitti hastanedeyken elimde hafif sislik vardı ama şuan çoğaldı ve koluma doğru gidiyor. Sürekli soğuk suyla yıkıyorum doğrumu yapıyorum hastaneye gitmeli miyim?
Melek hanım merhaba,
Bu tarz sorunlarda evde kendi kendinize müdahale etmek oldukça yanlıştır. Beklemeden hastaneye gitmeniz gerekir. Sorun olmayan bir bölgede sorun yaratabilirsiniz. Bölgeyi uzman bir kişinin görmesi gerekir.
Ben dün ilaçlı tomografi çekintim. 8 aylık bebeğim var ilk sürümü sağdim. Sonrada emzirmeye başladım sakıncası ve zararı yok demi bana çocuktan uzak dur diyorlar durmalı mıyım.
Beyza hanım merhaba,
Tomografi çekiminden sonra 1 gün boyunca bebeğinize dokunmamanız gerekir. Alınan radyasyon bebeğinize zarar verebilir. Çekim işlemlerinden önce sütünüzü sağmanız gerekir. Sağılan sütün bebeğin beslenmesi için kullanılması gerekir. Çekim sonrasında mutlaka bebeğinizden uzak durmanız gerekir.
Geçmiş olsun.
İlaçlı tomografi çektirdim bugün 8 aylık bebeğim var. Çocuğumu emzirsem zarar olur mu?
Beyza hanım merhaba,
İlaçlı tomografi çekim işlemlerinden sonra mutlaka bebeğinizden 1 gün boyunca uzak durmanız gerekir. Alınan radyasyon bu süre zarfında atılacaktır. Radyasyonu atmak için bol bol su içmeli ve banyo yapmalısınız. 8 aylık bebeğiniz için tomografi çektirmeden önce sütünüzü sağmanız gerekir. Dolapta saklayıp bu süre zarfı içinde besleme yapabilirdiniz. Zaten tomografi çekimlerinde teknisyen de sizleri bu anlamada uyarmalıdır.
Sağlıklı günler dilerim
Bugün ilaçlı çekildim saat 09:30 da , 6 saat sonra baş ağrısı başladı. Sizce ilaçlın yan etkileriyle alakalı mı, ne yapmalıyız.
Aynur hanım merhaba,
İlaçlı çekimlerde kullanılan kontrast maddenin insan vücuduna belli başlı yan etkileri olabilmektedir. Bu etkilerden bir tanesi de baş ağrısıdır. Uzun bir saat ardından meydana gelmesi de olası bir yan etkidir. Bunun için ağrı kesici kullanımı yaparak kendinizi beklemeden rahatlatabilirsiniz.
Geçmiş Olsun,
İlaçlı tomografiden sonra yemek yenilebilir mi?
İlaçlı tomografi işlemlerinden sonra yemek yenilip yenilmeyeceği konusunda mutlaka uzman ile görüşülmesi gerekir. Aç şekilde yapılan işlemler esnasında verilen kontrast maddeden kaynaklı olarak mide bulantısı yaşanabilir. Bundan dolayı da birkaç saat boyunca aç kalmak gerekebilir. kontrast maddenin bir an önce atılması adına da çekim sonrasında bol düzeyde su içilmesi gerekir. Su içilmesi ile alakalı olarak da hastaları uzmanlar uyarmaktadır.
Annem MR a girdiğinde karaciğerinde kist görüldü ve yarın tomografi çekilecek. Doktor bugün için saat 17.00 e kadar yemek yeyip ondan sonra yememesini ve saat 18.00 da da x-m 250 mlbsolüsyon laksatif ilacinin tümünü içmesini istemiş ve 19.00 da da diğer siseyi bu ne kadar doğru olur?
Emar çekim işlemleri kontrast madde eşliğinde de yapılabilmektedir. Bu ilaçların dozu ve ayarlaması tamamen yaşa bağlı olarsak değişir. İki tane içilmesi uzamanın bilgisi dahilinde yaşına göre ayarlanmış olmalıdır. Bir sakıncası bulunmayacaktır.
İlaçlı tomografiden sonra banyo yapılması iyi gelir mi?
Çevremdeki Yakınlarımdan uzak durmak degekiyor mu?