Tomografi insan vücuduna radyasyon yayan bir cihazdır. Bundan kaynaklı olarak çekilecek olan tomografinin gerekli olup olmadığı araştırılmalıdır.
İlaçlı tomografiden beklenen zararlar
İlaçlı tomografi insanların vücuduna enjekte edilmekte olan kontrast madde yardımı ile vücudun görüntülenmesini sağlamaktadır. Kullanılan bu maddenin belli başlı yan etkileri bulunur. Bunlar;
- İlk olarak hastalar bu maddeyi damar yolu ile alırlar ve kola doğru yayılan sıcaklık hissini hissederler. Hatta ağız içinde metalik tat alan hastalar bulunmaktadır. Kısa süre içinde bu hissedilen reaksiyonlar ortadan kalkar.
- Kullanılacak olan kontrast madde bulunan iyota karşın yapılacak tetkik sırasında ya da sonrasında döküntü, kaşıntı vb. gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
- Bunların yanı sıra hasta olan kişilerde yüksek düzeylerde alerjik reaksiyon çıkması durumunda çekimin takibini yapan hemşire ile uzman doktor uyarılmalıdır.
- Hasta olan kişiler interleukin-2, Beta-blokör kullanıyorsa ya da bilinen astım ve alerjik reaksiyon öyküleri mevut ise uzman olan doktor bu riskleri azaltmak adına yapılacak tetiklerin öncesinde anti-alerjik ilaç almanızı söyleyebilir. Yahut farklı olan ilaçların uygulamasına karar da verebilir.
- Önceki yaşamında alerjik reaksiyon geçirmemiş olan kişilere az dozlarda test dozu veya farklı yöntemler ile kontrast madde alerjen riski testi yapılmaz.
- Riski olan kişilerde yapılan çekim sonrasında damar yolu yaklaşık olarak 20 dakika boyunca açık bırakılır. Bu tarz hastaların bu sürenin sonuna kadar radyoloji kliniğinden ayrılması yasaktır.
- Kullanılan kontrast madde vücut içinden parçalanır ve böbrek yolu ile dışarı atılır. Bu maddenin vücut içinden atılması konusunda gecikme sağlayacak hastalıkların başında konjestif kalp yetmezliği, gut, böbrek hastalığı, Multipl Myelom, Diabetus Mellitus ve ileri yaş gelmektedir.
- Ayrıca böbreklere sıkıntı yaratabilecek olan nefrotoksik ilaçlar ve kemoterapatik ilaçlarda olumsuz olan etkilere yol açabilir.
Diğer zararlar
Tomografi hastalıklara tanı koymak amaçlı kullanılan bir yöntemdir ama tomografi gereksiz yere çekildiğinde zararlı olan bir uygulama şekline dönüşebilmektedir. İnsan vücuduna radyasyon yaya bu uygulamanın muhakkak gereken durumlarda çekilmesi gerekir. Uzmanların bazılar sağlıklı olan kişilerin bile 5 yılda bir kez olsun tomografi çektirmesinden yanan konuşsalar da, diğer uzmanlar bu anlamda hem fikir değildirler. Tüm vücudun taranmasını sağlayan tomografi uygulamasından röntgenden alınan radyasyonun yaklaşık olarak 450 ila 500 katı alınır. Sık şekilde tomografi çektirme işlemi yapan kişilerin vücutların mutlaka fazla düzeylerde radyasyon bulunur.
Tomografi ve Kanser Riski
İnsanların vücuduna alınacak olan fazla düzeydeki radyasyon ilerleyen dönemlerde kanser olma riskine sebep olmaktadır. Yapılacak olan tomografi uygulamasında 14 ila 21 miligray radyasyon vücudunuza girer. Verilmiş olan oran atom bombalarından yaklaşık olarak 2,5 km uzakta yaşayan bir kişi ile aynıdır. Sağlıklı olan kişilerin belli dönemlerde check up maksatlı tomografi çektirmesinin bir an önce önüne geçilmesi sağlık açısından büyük bir önem taşır. Kullanılacak olan bu uygulama tanı koyma açısından oldukça önemlidir. Çünkü beyin tümörü, kanser beyin kanaması, beyin içi lezyonların fark edilmesi olanak sağlar. Yani acil durumlarda ve gerçekten gerekli olan durumlarda tomografiden yararlanmak gerekir.
Teknolojinin sayesinde yeni geliştirilmiş olan tomografi cihazlarında bulunan radyasyon oranları azaltılmıştır ama küçük bir miktarının bile zararlı olduğunu unutmamak gerekir. Kullanılacak olan her türlü uygulamanın ve her türlü ilacın muhakkak bir zararı bulunur. Tomografi fazla düzeyde radyasyon alınmasına sebep olduğundan dolayı sadece ama sadece gerekli olan durumlarda kullanılmalıdır. Şüpheli durumlar mevcut değilse tomografi yerine ultrason, MR tarzındaki tetkiklerden faydalanmak en doğru seçim olur.
Alınacak olan radyasyonun var olan etkisi insan vücudunda 20 yıl sonra ortaya çıkar. Radyasyon almış olan kişilerde olumsuz çevre ve sigara kullanma tarzındaki faktörlerde mevcut ise bu yan etkilerden kaçmak oldukça zordur. Bunları göz önünde bulundurmalı ve gereksiz olan radyasyondan uzak durulmalıdır.
Soru - Cevap
Ben iki defa ilaçlı tomografi çekildim bunu vücudumdan atmak için neler yapmalıyım sadece suyla mı atılıyor?
Değerli okurum merhaba,
Tomografi çekiminde kullanılan radyasyon oldukça zararlıdır. Bundan 5 sene sonra bile zararını ortaya çıkartabilir. Bu aşamada önemli olan sizin vücuttan hemen atmanızdır. Özellikle bol bol su içmenizi ve sık sık banyo yapmanızı tavsiye ederim. İdrar çıkışlarınızı sık yapmanız çok önemlidir. Radyasyon idrar yolu ve ter ile atılır. Bundan dolayı sifonu birkaç kez çekmeniz, günlük olarak kıyafet değiştirmeniz ve kıyafetlerinizi hemen yıkamanız gerekir. Evinize alacağınız kaktüs çiçeği radyasyon konusunda size yardımcı olur. Kaktüsler radyasyonu toplama konusunda kullanılır. Radyasyonun zararlı olduğunu unutmadan hareket etmelisiniz. Sağlıklı beslenmekte çok önemlidir. Bu süreçte doğal besinler tercih etmeniz gerekir.
Polikistik böbrek hastasıyım nefroloji prof..dr. tarafından hastalığımı takip ettiriyorum 2016 bir ilaçlı birde ilaçsız tomografi çekilidim hocam 6 ay sonra tekrar ilaçlı tomografi istedi internet ortamında yaptığım incelemede tomografinin zararlı olduğu,bunun bilindiği halde doktorun bir uzmanın istemesinin amacı ne doğru bir yaklaşım mı tomografi çektireyeyim saygılarımla.
Bilgisayar Tomografisinde Alınan Radyasyon Miktarları
Ben 26 yaşındayım ve ilaçlı tomografiden korkuyorum işlem olduktan sonra yan etkisi var mı? Ne gibi yan etkileri var hastanede kalmam gerekiyor mU?
Değerli okurum merhaba,
İlaçlı tomografi çekim işlemlerinde damar yolundan verilecek olan madde kola doğru yayılan sıcaklık hissi yaratacaktır. Bu ilaç bazı kişilerin ağız içinde metalik tat bırakabilir. Kullanılacak olan ilaç döküntü, kaşıntı vb. gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Önceki dönemlerde alerjik reaksiyon geçirmemiş kişilere az dozlarda test dozu veya farklı yöntemler ile kontrast madde alerjen riski testi yapılmaz. Riskli kişilerde yapılacak çekimler sonrasında 20 dakika boyunca açık bırakılır. Bu tarz hastaların bu sürenin sonuna kadar radyoloji kliniğinden ayrılması yasaktır. Kullanılan ilaç vücutta parçalanır ve böbrekler aracılığı ile atılır. Bundan kaynaklı olarak da su içimi fazla yapılmalıdır.
Ben 26 yaşındayım ve ilaçli tomografiden korkuyorum işlem olduktan sonra yan etkisi var mı ne gibi yan etkileri var?
Değerli okurum merhaba,
İlaçlı tomografi çekim işlemlerinde damar yolundan verilecek olan madde kola doğru yayılan sıcaklık hissi yaratacaktır. Bu ilaç bazı kişilerin ağız içinde metalik tat bırakabilir. Kullanılacak olan ilaç döküntü, kaşıntı vb. gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Önceki dönemlerde alerjik reaksiyon geçirmemiş kişilere az dozlarda test dozu veya farklı yöntemler ile kontrast madde alerjen riski testi yapılmaz. Riskli kişilerde yapılacak çekimler sonrasında 20 dakika boyunca açık bırakılır. Bu tarz hastaların bu sürenin sonuna kadar radyoloji kliniğinden ayrılması yasaktır. Kullanılan ilaç vücutta parçalanır ve böbrekler aracılığı ile atılır. Bundan kaynaklı olarak da su içimi fazla yapılmalıdır.
Benimde 1 ayın için 4 defa tomografi çekildi. İkisi ilaçlar ikisi ilaç kullanmadan şimdi göz kuruması var ondan olur mu emine
Emine hanım merhaba,
bu konuda muayene olamdan bir şey söylemek oldukça zor.
hocam ben ilaçlı tomografi çekildim ve çekildikten sonra ise sigara içtim bu ciddi bir sorun olur mu ? teşekkürler
Ufuk bey merhaba,
Sigara yaşamın her evresinde sorunlara yol oldukça zararlı bir maddedir. Bu maddenin yaşamın hiçbir evresinde kullanılmaması gerekmektedir. İlaçlı tomografi sonrasında da içilmemesi gerekir. Çünkü alınan radyasyonun daha zor atılmasını sağlayacaktır. Radyasyonu vücuttan hemen atmak zararlı olan risklerinde önüne geçilmesini sağlar.
Merhabalar hocam .Yaşım 22 .Çocukluğumdan beri 10-12 akciğer pa grafisi çekildi .Sizce aldığım doz fazla mı?Ciddi bir risk söz konusu mudur?Teşekkürler .
Akciğer grafisi çekim işlemleri sonucunda belli başlı riskler meydana gelebilmektedir. Yalnız bunun ne kadarının vücudunuza etki ettiği önemlidir. Zaman içinde vücudunuzda sorunlara yol açabilir. Bu sorunu yaşamamak adına bir uzmanla görüşüp bu konuda gerekli olan test ve tetkiklerin yaptırılması gerekir. Ciddi bir risk olduğunu düşünüyorum. Ciddi düzeyde bir risk oluştursaydı gelişme döneminizde bu riskler gelişiminizi de etkilerdi.
Sağlıklı günler dilerim.
Anneme ilaçlı tomografi verdiler kan tahlilinde CA 125 ve CA 19-9 olması gerekenin beş katı çıktığı için. Acaba hemen tomografiye girmese mi söylemek istedim tomografi için bu değerlerin yüksek olması yeterli mi?
Tomografi çekim işlemleri için uzman hekimin sadece bu değerlere bakmamıştır. Tomografi hastalıkların aydınlatılması için kullanılan bir görüntüleme sistemidir. Bundan kaynaklı olarak gereksiz yere çekilmediği sürece fayda sağlar. Uzmanın gereksiz yere tomografi çekimi yaptıracağını düşünmüyorum, değerleri yüksek düzeyde. Bundan dolayı da çekim işlemlerini yaptırabilirsiniz.
Geçmiş olsun, sağlıklı günler dilerim