Renkli Tomografi nedir ve nasıl çekilir

Renkli tomografi, hemen hemen tüm damar yolu hastalıklarının teşhisinde kullanılan çok gelişmiş fakat radyasyonlu bir uygulamadır.

Renkli Tomografi Nedir?

Günümüzde ilaçlı tomografi olarak adlandırılan renkli tomografi daha iyi bir görüntüleme sağlamak için vücuda enjekte edilen kontrast madde ile yapılan çekimlerdir. Damarların net bir şekilde değerlendirilmesini sağlayan özel bir bilgisayarlı tomografi tetkikidir. Bu teknoloji sayesinde tanısal amaçlı birçok işlem de kullanılmaktadır.

Renkli Tomografi filmi

Renkli Tomografi filmi

Renkli tomografi vücudun tamamı veya bir bölümünün X ışınlarıyla ve bilgisayar kullanılarak uygulanmasıyla beraber 64 kesitli bilgisayar tomografi cihazları konfor ve çekim süresi bakımından çok önemlidir. Çok net görüntüler yakalanır ve hastanın bu sürece hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Neden Çekilir?

Renkli tomografi neden çekilir ile ilgili olarak aşağıdaki maddeleri sıralayabiliriz. Bunlar;

  • Hipertansiyon hastalarındaki tanılar için,
  • Ciddi fakat tedavi edilebilir bir hastalık olan pulmoner embolinin tanısında,
  • Böbrek nakli planlanan hastalarda böbrek damarlarının görüntülenmesinde,
  • Büyük ya da aort damardaki genişlemelerin görüntülenmesinde,
  • Beyin içerisinde ya da damarsal problemlerin teşhisinde,
  • Bacak damarlarında ve beynin beslenmesini sağlayan damarlarda sıkça görülen damar tıkanmalarının teşhisinde,
  • Travma geçiren hastalarda damar yararlanmalarının net bir şekilde değerlendirilmesinde,
  • Tümörü olan hastalarda cerrahi girişim öncesinde kullanılmaktadır.

Bu hastalıkların teşhisinin yanı sıra tüm organların ve damarların net bir şekilde görüntülenmesi ve erken teşhis yapılması için renkli tomografi çekilmektedir. X ışını kullanılan bu işlemlerde gebelik riski olan hastaların uzman doktorları bilgilendirmesi önemlidir. Uygulanan radyasyon oldukça düşüktür fakat kanser riski oluşturmaktadır. Yüksek ve doğru tanısal özelliği olan renkli tomografi taşıdığı düşük ihtimalli risklerle beraber tercih edilmektedir.

Nasıl Çekilir?

Hasta, renkli tomografi yapılacak odaya götürülerek sırt üstü veya yüz üstü masaya yatırılır. Hastanın bu süreçte rahat etmesi çok önemlidir. İnceleme sırasında hastanın hareket etmemesi de gerekir. BT adı da verilen bu işlemde hastanın yattığı masada tomografi makinesi çalışmaya başlar. Hastaya belirli aralıklarda nefesinin tutulması söylenir.

Bazı incelemelerde işlem öncesinde ya da işlem sırasında hastaya kontrast madde enjeksiyonu yapılabilmektedir. Hasta bu işlem sırasında bir rahatsızlık hissederse doktora mutlaka bildirmelidir. Bu inceleme en fazla 15-25 dakika sürmektedir. İncelemeden sonra yeni tetkikler için ek görüntüler talep edilebilir ve böyle durumlarda endişe etmemek gerekir.

İncelemeden sonra işlem sona erer ve hasta günlük hayatına devam eder. Uzmanlar incelemeyi tamamladıktan sonra hastayı bilgilendirir ve cerrahi müdahale gerekiyorsa bilgi verilerek yeniden hastaneye çağrılır.

Renkli tomografinin bir takım yan etkileri de bulunabilir. Bu durum sadece alerjik rahatsızlığı olan kişilerde geçerlidir. Baş dönmesi ya da kusma gibi yan etkileri bulunabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına doktora alerjinin hikâyesi renkli tomografi uygulamasından önce söylenmesi gerekir.

Günümüzde yapılan araştırmalarda gereksiz yere yapılan tomografinin kansere de neden olduğu söylenmektedir. Baş ağrısı çeken insanların sürekli olarak tomografiye başvurması da gerekli durumlarda yapılmalıdır. Yani acil durumlarda bu işlem tercih edilmelidir. Hasta üzerinde bulunan radyasyonun etkileri ise 20 ile 30 yıl içinde ortaya çıkar.

Renkli tomografi fiyatları olarak da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Daha çok 400 TL’den başlayan fiyatlar özel kurumlar için geçerlidir. Devlet kurumlarında ise bu fiyat 100 TL’den başlamaktadır. Bu yüzden gereksiz yere radyasyon almamak için sadece acil durumlarda teşhis konulması için tercih edilmesi gerekiyor. Konu üzerinde araştırmaların devam ettiğini ve insan sağlığına olan farklı zararlarının olabileceği de belirtilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...