Optik koherens tomografi (OCT), retinanın kesit görüntülerini almak için ışık dalgalarını kullanan, ışığın duyarlı dokusu gözün arka tarafını kaplayan non-invaziv bir görüntüleme testidir.
Optik koherens tomografi nedir?
Kısaca OCT olarak isimlendirilen Optic koherens tomografi , optik saçılma ortamı içerisinden mikrometre çözünürlüklü, üç boyutlu görüntüleri yakalamak için ışık kullanan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. Optic koherens tomografi, tipik olarak yakın kızılötesi ışık kullanan düşük eş uyumlu interferometriye dayanır. Nispeten uzun dalga boylu ışığın kullanılması saçılma ortamına nüfuz etmesini sağlar. Başka bir optik teknik olan konfokal mikroskobiden farkı, daha derine nüfuz etmesi ancak çözünürlük olarak daha düşük çözünüklerde çalışmasıdaır.
Işık kaynağının özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermesine karşın optik koherens tomografi zamanla yüksek çözünürlüklere çıkmaya devam etmektedir.
Optic koherens tomografi optik tomografik tekniklerin bir türüdür. Optik koherens tomografi daha hızlı sinyal kazanımına izin vermektedir.
Ticari olarak bulunan optik koherens tomografi sistemleri, sanat korunumu ve tanı tıbbı, özellikle retinada ayrıntılı görüntü elde etmek için kullanılabilen oftalmoloji ve optometride olmak üzere çeşitli ve geniş uygulama alşanlarına sahiptir.. Son zamanlarda, girişimsel kardiyolojide koroner arter hastalığının teşhisine yardımcı olmak için de kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca dermatolojide, tanısal süreci iyileştirme sürecinde de kullanımı öngörülmektedir.
İlk olarak 1991’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde Prof. James Fujimoto laboratuvarında Huang ve arkadaşları tarafından geliştirilen OCT, mikrometre çözünürlüğü ve enine kesitsel görüntüleme yetenekleri ile belirgin bir biyomedikal doku görüntüleme tekniği haline gelmiştir. Özellikle oftalmik uygulamalar ve mikrometre çözünürlüğü ve milimetre penetrasyon derinliği gerektiren diğer doku görüntüleme için uygun olduğundan sağlık alanı9nda kullanılmadan çok önce bir tablodaki farklı katmanları analiz etmek için kullanılan çeşitli sanat koruma projeleri için kullanılmıştır. OCT, diğer medikal görüntüleme sistemlerine göre fazla avantajlara sahiptir.
Hangi hastalıkların teşhisinde kullanılmaktadır?
OCT aşağıdakileri içeren birçok göz durumunun teşhisinde kullanışlıdır:
- Maküla deliği;
- Macular pucker;
- Makula ödemi;
- Yaşa bağlı makula dejenerasyonu;
- Glokom;
- Santral seröz retinopati;
- Diyabetik retinopati;
- Preretinal membranlar.
Optik koherens tomografi nasıl çekilir?
Bir OCT sistemindeki ışık iki kola ayrılır – bir örnek kolu (ilgi konusu nesneyi içerir) ve bir referans kolu (genellikle bir ayna). Örnek kolundaki yansıyan ışığın ve referans kolundaki referans ışığın kombinasyonu, bir girişim modeli oluşturur, ancak her iki kolun ışığı arasındaki optik mesafe farkına göre hesaplama yapılır.
Numunenin çok fazla ışığı yansıtan alanları, bunu yapmayan bölgelerden daha fazla parazit yaratacaktır.
A-tarama adı verilen bu yansıtma profili, ilgi alanı içindeki yapıların mekansal boyutları ve yerleri hakkında bilgi içerir.
Optik koherens tomografi fiyatları
OCT fiyatları değişiklik gösterse de 70 tl ile 100 tl arasındadır. Bazı yüksek teknolojili cihazı kullandığını iddia eden özel hastanelerde 500 tl ye kadar ücret çıkartılabilmektedir
Soru - Cevap