İlaçlı tomografi nasıl çekilir – Verilen ilacı, Öncesi ve Sonrası

İlaçlı tomografi çektirmek isteyen kişilerin doktoruna kendinde bulunan hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar ile alakalı detaylı bilgi vermesi gerekir.

Çekim teknikleri

İlaçlı tomografi görüntülemenin daha iyi sağlanması amacı ile vücuda enjekte edilecek olan kontrast ( ilaç ) madde yardımı ile yapılacak olan çekimlere verilen isimdir. Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde tanısal hedefli anjiyografik işlemlerin büyük bir oranı bu sistem ile yapılır.

İlaçlı tomografi çekim teknikleri

İlaçlı tomografi çekim teknikleri

İlaçlı tomografi çekilme işlemlerinden önce muayene olmak gerekir. Doktorun var olan şikâyetlerinizi dinlemesi ve sizlere tanı bu şekilde koyması gerekmektedir. Çekilecek olan her tomografi ilaçlı çekilmemektedir. İlaçlı yanı kontrast madde yardımı ile çekilecek olan tomografi beyin tümörlerinden şüphenildiğinde veya beyinde lezyon ve plak benzeri durumların var olduğundan tercih edilir.

Yapılacak olan bu uygulama hastalıkların ayırıcı tanısının konulması açısından oldukça büyük bir önem taşır.

İlaçlı Tomografi Çekimi İçin Yapılacak İşlemler

  • İlaçlı tomografinin çekilebilmesi için hastanın ilk olarak doktor muayenesinden geçmesi gerekir.
  • Böbrek ile alakalı olan fonksiyonların tamamı ile yerinde olması şarttır. Böbrek fonksiyonlarının kontrol edilebilmesi adına kan verilir. Kanda yer alan üre ile kreatin değerleri kontrol edilir ve normal düzeydeyse ilaçlı çekim işlemi yapılır.
  • Böbrek ve alerjik sorunlar ile alakalı bir sıkıntı bulunmuyorsa ilaçlı tomografi aç karnına mı çekilir düşüncesi yanlıştır. Hastaların bu çekim esnasında aç olmasına gerek yoktur.
  • İlaçlı şekilde çekilecek olan tomografi için doktorlar genelde reçete ile alınabilecek olan kontrast maddeyi hastanın almasını ister. Eczaneden kolay bir şekilde almak mümkündür.
  • Çekim yapılacak olan hastanede doktor alerji muayenenizi yapsa bile sorumlu olan personel alerji ile alakalı olarak tekrardan sorular sorar.
  • Damar yolu açılır ve işlemler başlar.
  • Alınacak olan ilaç açılmış olan damar yolundan çekime başlandıktan yaklaşık olarak 15 dakika sonra verilir.
  • İlacın verilmesi ile çekim işlemi devam eder.
  • Çekim işlemleri 7 ila 9 dakika aralığından sona erer.
  • Damar yolu ile verilecek olan ilaç herhangi bir zararlı madde içermediğinden dolayı hastaya da zarar vermez.
  • Yapılan işlemler sonrasında hasta olan kişileri kısıtlayan ya da zorlayan bir etken bulunmaz. Hasta rutin yaşamına hemen geri dönebilir.

Tomografi Çekilirken Verilen İlaç

Damar yolundan verilecek olan ilacın tetkiklerinde hastaların aç olması gerekir. Yapılacak olan tetkikler için hastaların bir gece önceki akşam yemeğinden sonra bir şey yememeleri e uygunudur. Açlık durumu ile alakalı zaruriyet bulunursa bu süre 4 ila 6 saate kadar indirilebilmektedir. Tomografi çekiminde özellikle bilgisayarlı tomografi çekimlerinde ağız yolu ile alınacak olan ilaçlar su içine karıştırılır.

İlaç yapılacak olan tetkikten yaklaşık olarak 1 saat öncesinde içilmeye başlanır. Yani hasta olan kişilerin 1,5 saat öncesinde hastanede olması en uygunudur. Gerekli olan durumlarda damar yolu ile ya da rektal yoldan yani makattan ilaç verilebilir.

Hasta olan kişilerin bilinen alerji ya da astın hikâyesi mevcut ise yahut interleukin-2 veya Beta-blökör kullanmaktaysa uzman olan doktor alerjik reaksiyonların riskini en aza indirgemek adına tetkiklerin öncesinde anti-alerjik ilaç verebilmektedir.

Ayriyeten farklı ilaç uygulamasına da karar verebilir. İlaçlı tomografi de özellikle bilgisayarlı çekimlerde 2 Kutu X-M DİET ML ile 1 Kutu TELEBRIX 50 ml ilaçlarını kullanır.

X-M DİET MLTabii ki bu ilaçların isimleri ve kullanım şekilleri doktora ve hastaya göre değişkenlik gösterebilmektedir. Hastanın durumuna göre ve çekilecek olan tomografinin detayına göre müshil kullanılan zamanlar bile bulunur. Müshil kullanılacak olan durumların arasında;

  • İshal olan hastalar
  • Bebek, 10 ve 12 yaşına kadar olan çocuklar
  • Uzun süreçli olarak aç ya da susuz kalamayacak olan kişiler (insülin kullanmakta olan şeker hastaları, diyalize giren kronik böbrek hastaları gibi )

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Kaan09.01.2017

Merhabalar hocam. 22 yaşındayım.Bugüne kadar çeşitli sebeplerle 10-12 akciğer pa grafisi çekildi.Sizce bundan aldığım doz fazla mı?Teşekkür ederim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Kaan bey merhaba,


Pa akciğer grafisi işlemlerin fazla çekilmesi sorun yaratır ama burada gerekli ya da gereksiz çekilip çekilmediğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Alınan dozlardan kaynaklı olarak sorun olup olmadığı ile alakalı olarak genel kontrole girmeniz gerekir. Belli başlı yapılacak olan testler ve tetkikler sonucunda sorun var mı, yok mu ile alakalı olarak detaylar ortaya çıkar.


Geçmiş olsun.

Soru ekle

Sorunuz: