Rahim filmi ya da HSG filminin çekim amaçları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bazı hastalıkların erken teşhisinde de HSG çekiminin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Rahim (HSG) Filmi
Adet kanamalarının sona ermesiyle birlikte çekilen rahim filmi, kanama sırasında risk teşkil etmektedir. En çok görülen riskler ise rahim içerisine verilen ilaçların kana karışması ve sonrasında ortaya çıkabilecek durumlardır. Bu yüzden adet kanaması sona erdikten sonra çekilmeli ve filmin çekildiği gün hastanın gebe olmadığından da emin olunmalıdır.
Uzun yıllardan beri uygulanan bir yöntem olan rahim filmi, neden çekilir ve niye istenir gibi soruları da beraberinde getirmektedir. Bu anlamda HSG neden çekilir ile ilgili birçok soruya yanıtlar buluyor olacağız.
Neden İstenir?
Rahim içinin ve kanallarının yapısını incelemek için ve ayrıca işleyiş ile durumunun da kontrol edilebilmesi için rahim filmi istenir. Bu işlemlerden önce bir jinekolog tarafından ayrıntılı bir muayene yapılır ve enfeksiyon durumları incelenir.
Rahim filminin talep edilmesine neden olan faktörler şu şekildedir;
- Kısırlığın net olarak tespit edilmesi için
- Rahim bölgesine gerçekleştirilen bir müdahaleden sonra rahim ağzında meydana gelebilecek tıkanmaların kontrolü için
- Tekrar eden düşüklerde
- Rahimde yapışıklık olması durumlarında
- Rahim bölgesinde doğumsal bir gelişme sorunu olup olmadığına bakılmak istenildiğinde rahim filmi yani HGS istenmektedir.
HSG Öncesi Hazırlık Süreci
Hastaların, filmin çekileceği gün aç olarak hastaneye gitmesine gerek duyulmaz. Normal durumlarda HSG çekimi için anesteziye gerek yoktur. Fakat az da olsa bazı durumlardan dolayı genel anestezi uygulanacağına karar verilmiş ise, hastanın uygulamadan en az 6 saat kadar önce herhangi bir katı ya da sıvı tüketimi yapmaması gerekir.
Rahim filmi çektirmeden önce herhangi bir ilaç kullanımına gerek yoktur. Fakat hasta, doktor tavsiyesiyle işlemden yaklaşık 30 dakika kadar önce ağrı kesici kullanırsa, uygulama daha rahat geçecektir.
Rahim Filmi Nasıl Çekilir?
Rahim filmi, röntgen odasında çekilmektedir. Karın ya da göğüs röntgenlerinde olduğu gibi hasta sırt üstü uzandırılır.
Uzman, daha sonra hastanın bacaklarını açar. Daha çok kadın doğum uzmanları bu görevi üstlenir. HSG çekimi için lokal anestezi uygulamasına gerek yoktur. Çünkü uygulama sırasında sadece hafif bir ağrı olur ve kısa bir süre bu ağrılar da ortadan kaybolur. Fakat vajinal bölge için muayene olamayacak kadar korku yaşayan hastalara çok az olacak şekilde anestezi verilebilir.
Hastaya daha sonra muayene aleti yani spekulum takılır. Bu işlemden sonra hastaya antiseptik solüsyon ile vajina ağzı temizleme işlemine geçilir. Daha sonra ise kanül, rahim ağzına yerleştirilir.
Film çekimi için gereken ilaç, rahim içine doğru verilir. Bu ilacın özelliği röntgen ışınlarını geçirmemesi ve görüntülerin parlak bir şekilde görülebilmesini sağlamasıdır.
Verilen sıvı daha sonra ilerler ve rahim içerisine ulaştıktan sonra HSG çekimi yapılır. Film çekimi tamamlandıktan sonra rahim ağzına bırakılan alet çıkarılır ve 5 ile 10 dakikalık uygulamadan sonra hasta masadan kaldırılır.
HSG Film Sonuçları Ne Zaman Alınır?
Rahim filmi sonuçları, çekimi yapıldıktan en fazla 15 dakika sonra alınabilmektedir. Karın ya da akciğer filmlerinde olduğu gibi siyah röntgen kâğıtlarına basılarak çıkarılır. Radyoloji uzmanı tarafından incelenen filmin rapor olarak sunulması gerekir. Bu süreç filmin çekildiği yere ve yoğunluğuna göre değişkenlik gösterecektir.
Tüm bu bilgiler ışığında rahim filminin çekilmesindeki amaçlar ve nasıl çekildiği hakkında bilgileri sizlerle paylaştık. Kısa sürede alabileceğiniz film sonuçlarına göre gerekli tedavi süreçlerinin başlayacağını da unutmayınız.
Soru - Cevap