Sigmoidoskopi Uygulaması Nedir, Nasıl Yapılır, Aşamaları ve Sigmoidoskopi Uygulama Amacı Nedir?

Barsakların son üçte birlik kısmı olarak anılan kolonun ve rektumun 50 – 60 cm kadar içerisine girerekyani bükülebilen sigmoidoskoplar yardımıyla tetkiklerinin yapılması ve bu sayede fissür, fistül, hemoroid adı verilen anal lezyonların, ülserlerin, rektum ve kolondaki kanserlerin teşhis edilmesi amacıyla tercih edilen sigmoidoskopi uygulaması hakkında bilinmesi gereken detaylar.

Sigmoidoskopi Nedir?

resim-1862

Sigmoidoskopi Rektosigmoidoskopi uygulaması olarak da anılmakta olup aslında uygulamanın yapıldığı alete verilen isimdir. Barsakların son üçte birlik kısmı kolon ve rektum olarak adlandırılmaktadır. Rektosigmoidoskoi uygulamasında ise sigmoidoskop adı verilen aletle barsakların son üçte birlik kısmı olarak adlandırılan rektum ve kolonun tetkik edilmesi sağlanmaktadır.

Sigmoidoskop aletinin ucunda ışık kaynağı ve bir adet mercek bulunmaktadır. Sigmoidoskop cihazının bir diğer avantajı da kolay bükülebilir olmasıdır. Fiber optik bir cihaz olan sigmoidoskop aletiyle fiber optik teknolojisi sayesinde barsak içi görüntülenebilmektedir.

Sigmoidoskopi Öncesi

Sigmoidoskopi uygulamasında istenilen görüntülemenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için barsakların boşaltılmış olması gerekmektedir. Sigmoidoskopi uygulaması yapmaya karar veren uzman barsakların boşaltılması için kişiye lavman ve müshil önerecektir. Yaşlı hastalarda ve barsaklarında boşalma problemi olan hastalarda ağız yoluyla sulu diyet ve yine ağızdan müshil barsakların boşaltılması amacıyla önerilebilirken genellikle sigmoidoskopi yapılmadan önce ağızdan kalın barsak temizliğine gerek duyulmamaktadır.

Sigmoidoskopi uygulamasında istenilen şekilde verimli görüntünün elde edilebilmesi için genellikle barsakların temizliğinde sadece son kısım yeterli gelmektedir. Bu temizleme işlemi ise farklı bir durum söz konusu değilse genellikle işlemden yarım saat veya bir saat öncesinde gerçekleştirilmektedir.

Sigmoidoskopi öncesinde barsakların son kısmının temizlenmesinin yeterli olduğu durumlarda işlemden yarım saat veya bir saat öncesinde boşaltıcı lavman olarak BT Enema vb. makattan sıkılmaktadır. Makattan sıkılan boşaltıcı lavman yani ilaç ortalama olarak 15 dakika kadar içeride tutulacaktır. Boşaltıcı lavman uygulamasının gerçekleştirilmesinden ve ilacın 15 dakika içeride tutulmasından sonra bölge temizlenerek işleme hazır hale gelinmiş olunur. Sigmoidoskopi öncesi hazırlık düşünüldüğü kadar çok karmaşık değildir. 

Sigmoidoskopi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Sigmoidoskopi uygulamasının hazırlık evresinin de nasıl yapılır kısmında ele alacağımız için öncelikle barsakların son kısmının büyük ölçüde uzman tarafından önerilen yöntemle temizlenmesinden bahsedebiliriz. Hazırlık yani barsak temizleme işleminin hemen ardından fleksibl yani bükülebilen sigmoidoskoplar yardımıyla rektum, anal kanal ve inen kolonla sigmoid kolın 50 veya 60 cm`e kadar incelenebilecektir. Bahsedilen inceleme işlemi herhangi bir değişiklik olmadığı sürece yaklaşık olarak 10 – 15 dakika aralığında gerçekleştirilmektedir.

İşlem sonrasında bahsettiğimiz şekilde herhangi bir değişiklik olmaması durumunda genellikle hastanın sedatize edilmesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Hasta sol yanına yatacak şekilde sedyede olduğunda işlem uzman doktor tarafından kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Barsakların görüntülenmesi amacıyla uygulama esnasında içeriye hava verilecektir. Verilen hava nedeniyle hastalar işlem süresince hafif bir ağrının yanında büyük abdest yapma ihtiyacı da hissedebileceklerdir.

Hemoroid, fistül, fissür gibi anal lezyonlar sigmoidoskopi yöntemi ile teşhis edilebilir. Bunun haricinde kolondaki ve rektımdaki kanserler, polip olarak adlandırılmakta olan normal olmayan büyümeler ve ülserlerin tespiti de sigmoidoskopi uygulamasıyla tespit edilebilmektedir.

Sigmoidoskopi Uygulaması Kimlere Yapılmaktadır?

Kolorektal kanser taramaları amacıyla yapılmakta olan sigmoidoskopi uygulaması kişilerde 50 yaşından başlamak üzere yapılmalıdır. 50 yaşından sonra yapılmaya başlanacak olan uygulamanın 3 – 5 yıl gibi aralıklarla tekrarlanması yerinde olacaktır. Barsaklarda oldukça fazla sayıda polip oluşmasına neden olan ailevi poliposis, ülseratif kolit ve ailesinde kolorektal kanser hikayesi olan kişilerde kolonoskopi uygulaması daha etkili olsa da 50 yaşından sonra değil de 35 yaşından sonra sigmoidoskopi uygulaması yapılması hastalıkların erken tanısı açısından son derece önemlidir.

Rektal tuşe bulguları normal düzeyde olmayan, gaitada kan testi yapıldığında pozitif sonuç çıkanlarda sigmoidoskopi uygulaması bir sonraki tetkik olarak uzman tarafından tercih edilebilecektir. Sindirim sistemlerinin alt kısımlarında ortaya çıkan bazı belirtilerde ve rektal kanamalarda ortaya çıkan durumların sebeplerin ortaya çıkarılması amacıyla da sigmoidoskopi uygulaması tercih edilebilmektedir.

Bazı vakalarda sigmoidoskopi uygulamasının gerçekleştirilmesi esnasında anormal bir yapı görülebilmektedir. Sigmoidoskopi uygulaması esnasında anormal bir yapı görülmesi sonrasında kullanılan cihazın içerisinden geçirilen biyopsi cihazı yardımıyla örnek doku alınarak laboratuvarda inceleme işlemi yapılabilir. Bu işlem halk arasında biyopsi işlemi olarak adlandırılmakta ve işlem esnasında bahsettiğimiz şekilde anormal bir yapı ortaya çıkması durumunda uzman tarafından gerek görülürse kolonoskopi işlemi de tercih edilebilmektedir.

Sigmoidoskopi uygulaması gerçekleştirildikten hemen sonra kişi normal hayatına herhangi bir değişiklik olmadan devam edebilir. İşlem esnasında farklı bir yapıya denk gelinmesi halinde biyopsi aleti vasıtasıyla alınan örnek dokunun incelenmesi için birkaç gün gerekebilir. Sigmoidoskopi uygulaması gerçekleştirilirken ve sonrasında herhangi bir komplikasyon görülmemektedir. Barsak delinmesi, polip çıkarılması gibi komplikasyon çok seyrek olarak görülmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...