Kolonoskopi uygulaması yaptıran hastaların uygulama öncesinde ve sonrasında yaşadıkları hakkında yaptıkları yorumlar ve yeni kolonoskopi yaptıracaklara verdikleri tavsiyeler detayları.
Kolonoskopi Yaptıranların Yorumları
Kolonoskopi olanlar hakkında bilgi verebilmek için öncelikle kolonoskopi nedir bunun detayını paylaşmamız gerekiyor. Kolonoskopi işlemi günümüzde oldukça önemli bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Özellikle 50 yaş ve üstünde bulunan gruptaki kişilerin düzenli aralıklarla bu uygulamayı yaptırarak kendi sağlık durumlarını kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Kanserli hücrelerin oluşmaya başladığı ilk evrelerde yapılan düzenli kontroller sırasında erken teşhis yapılarak hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Bu şekilde yaptırılan düzenli incelemeler zaten çok kısa olan insan hayatının beklenenden de kısa olmaması için bir çözüm yolu olabilir.
Kolonoskopi konusunda deneyimi olan uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken uygulamanın nerede yaptırılması gerektiği son derece önemlidir. Hastanesinde gerekli deneyime ve ekipmana sahip olan kurumların tercih edilmesi gerekmektedir.
Halk arasında yayılan çeşitli söylentiler nedeniyle ve insanların özellikle de erkeklerin mahremiyet tabularını yıkıp bu uygulamayı yaptırmaları ne yazık ki çok kolay olmamaktadır. Ancak daha önce bu uygulamayı yaptıran kişilerin yorumları ve alanında uzman kişilerin sesine kulak verilirse, korkacak ve ya çekinecek bir şey olmadığı için hiç vakit kaybetmeden randevu alınması gerekmektedir.
Kolonoskopi uygulamasında hastanın makatından, ucunda kamera bulunan, ince ve esnek endoskopi cihazı ile girilerek kalın bağırsakların tamamının ve ince bağırsakların giriş kısmının görüntülenmesi mümkün olmaktadır. Genel anestezi altında ya da hafif sedasyon verilerek uyutmadan yapılabilen uygulamanın nasıl yapılacağına hastanın tercihine göre karar verilmektedir.
Ağrı ve acı hissedilmesinden korkan ve uygulama sırasında çekineceğini düşünen hastalar için genel anestezi altında yapılması daha uygun görülmektedir. İşlem süresi işlemin yapılış amacına göre değişiklik gösterse de sadece tanı için yapılan uygulama yaklaşık 10-20 dakika arasında tamamlanmaktadır. Operasyonun da devreye girmesi durumunda süre 1 saate kadar çıkabilmektedir. Bu kısa süre içerisinde hayati önem taşıyan bilgilerin edinileceği düşünüldüğünde gerçekten vakit kaybedilmemesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Kolonoskopi İle İlgili Tavsiyeler ve Bilgi Paylaşımı
Kolonoskopi yaptıran hastalardan alınan bilgiye göre hasta uygulama öncesi yapması gereken diyetini uzmanların yönlendirmesine göre doğru şekilde yaparsa işlem sırasında hiçbir sıkıntı yaşamadan kısa sürede kolonoskopi hastanesinde sonuç alınabilmektedir. Uygulama öncesi diyet denilen hastanın bağırsaklarının tamamen boşaltılması için işlemden önceki gün katı ve posalı yiyecek yenilmesinin durdurulması ve müshil etkili solüsyon ilaç ile tüm dışkının atılmasının sağlanmasıdır.
Hasta bol bol su içmeli ve berrak sulu gıdalarla beslenmeye özen göstermelidir. Bunun için randevu alındığında hastalara işlemden 3 gün öncesinde başlanacak ve uyulacaklar listesi verilmektedir. Hastalar bu diyet programına uygun davranmazsa işlem öncesinde hastaya lavman yapılması gerekebilir. Hatta başlanan uygulamaya devam edilemeyip yarım kalması da söz konusudur bu sebeple konuya hassasiyet gösterilmesi önemlidir.
Bir diğer konu ise devlet hastanelerinde yapılan uygulamalarda genel anestezi verilmediği için hastaların zorluk çekmesidir. Bazı hastalar genel anestezi almasa da verilen hafif uyuşturucu ile uygulamayı yaptırdıklarını ve ağrı acı hissetmediklerini söylerken, bazı hastalar uygulama anında canlarının acıdığını ve anestezinin şart olduğunu dile getirmektedirler.
Bu husus göz önüne alındığında tereddüt duyan hastaların özel merkezlerde genel anestezi altında uygulama yaptırmaları uygun olacaktır. Çoğu özel merkezin SGK ile olan anlaşması gereği uygulama daha uygun maliyetle yapılabilir. Yine de konu hakkında tereddütlü olan kişilerin uygulamaya karar verilme aşamasında doktoruyla ayrıntılı bir biçimde görüşüp kendini rahatlatması yerinde olacaktır.
Yine tecrübe eden kişilerin bilgilendirmesiyle öğrenilen uygulama sırasında hastalara arka kısmında delik bulunan şortların giydirildiğidir. Birçok hastanede karşılaşılan bu durum hastanın endoskopi masasında ve odaya girerken kendisini daha rahat hissetmesini sağladığı için önemli olabilir. Uygulama yaptırmayı düşünen kişilerin sağlık merkezine gittiklerinde bu detayı da sorarak bilgi edinmelerinde fayda olacaktır.
Soru - Cevap