Histeroskopi uygulaması ile yapılan tedaviler sonrasında tüp bebek uygulaması yapıldığında oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesi mümkün hale gelmektedir.
Histeroskopi Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır?
Histeroskopi uygulamasından sonra tüp bebek işlemleri ile hamile kalma olasılığı oldukça yüksektir. Tüp bebek işlemlerinden öncesi histeroskopi yaptıran kişilerde başarısız sonuçlar ile genelde karşılaşılmaz. Histeroskopi işlemleri genelde muayenehane de uygulanmaktadır. Rahimin iç kısmının incelenmesi adına oldukça faydalı bilgiler verir. Tüp bebek işlemleri öncesi bu uygulama ile yapılacak olan tanılar başarısız işlemler ile alakalı faydalı bilgiler verir. Tüp bebek öncesi histeroskopi endeksiyonları konusunda karar verilmeli ve sonra tüp bebek işlemlerine başlanmalıdır. Bunlar;
- Anne adaylarının yapılan tetkikleri içinde bulunan rahim içi boşluklarının gözlemlenmesi rutin olmalıdır ve hangi yöntem ile olması gerektiğine uzman karar vermelidir.
- Kadınların 35 yaşını geçmiş olması, anormal olan regl kanamalarının olması ve klinik muayene de şüpheli bir şey ile karşılaşmak rahimin iç kısmında araştırma gerektirebilir.
- Kadınlarda daha öncesi tüp bebek ile alakalı 2 adet başarısız durum yaşamak histerokopi uygulamasının yapılması için yeterlidir.
- Tüp bebek tedavisi öncesi uygulanacak olan histeroskopi işlemleri kısırlık ile alakalı olan tetkiklerden sonra uygulanan ile aynıdır. Rahim içinde bulunan miyomlar ve polip çıkartılmalı ve yapışıklık durumları düzeltilmelidir.
Bu durumların ortadan kaldırılmasından sonra tüp bebek uygulaması yapılır. Uygulama zamanı ve nasıl yapılacağı konusunda uzman hastasına detaylı olan tüm bilgileri verir.
Tüp Bebek Tedavisi öncesi Tanısal Histeroskopi
Rahim boşluğu incelemesi anlamında en önemli olan uygulama şeklidir. Yapılacak olan işlemler muayene şartları dahilinde yapılır. İşlem ile rahim içinin şekli ile boşluğu konusunda net bilgiler elde edilmektedir. Ayriyeten endometrium tabakasının var olan kalınlığı ile yapısı hakkında da detaylı bilgi sağlamaktadır. Bu uygulamanın alternatif olan çözüm yolu HSG ile 3 boyutlu yapılan ultrasonografidir. Bu tetkikler ile histeroskopi arasında yapılan karşılaştırmalarda histeroskopinin daha üstün olduğu ortaya çıkmıştır. Tüp bebek tedavilerinde başarısız durumlar yaşamamak adına mutlaka hangi tetkikin yararlı olduğuna dikkat edilmesi gerekir. Rahimin iç kısmında genetik olarak gelen ya da sonradan edinilmiş olan patolojiler tüp bebek tedavilerinde başarısız sonuçlara sebep olabilmektedir. Hatta bu konuda yapılan araştırmalar neticesinde rahim içi boşlukları ve endometrium anomalilerin gözlemlenme sıklıklar devamı olan başarısız denemeler kapsamında % 38’lik orana kadar çıkmaktadır. Bundan dolayı yapılacak olan tedavilerin büyük düzeyde önemi bulunur. Bunu önemsemek de başarıyı yakalamak adına gereklidir. Sürecin tamamında konusunda deneyimli olan uzman hekimlerden yardım alınması gerekir.
Tüp Bebek Tedavisi öncesi Tedavi Histeroskopi
Rahimin iç kısmında bulunan anomilerin yapılacak tedavisinden sonra hamilelik şansının çoğaldığı yönde yapılan araştırmalar bulunur. Yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen bulgular histeroskopinin yapılması gerektiğini vurgular ama bu tarz durumlar her daim geçerli değildir. Birçok kurum rahim içinde bulunan anomalilerin gözlemlenme sıklıklarını bireysel risk durumlarına bağlı şekilde implantasyon başarılarını etkileyebilecek düzeyde önemli olmadığını savunur. Bunların yanı sıra rahimim içinde anomalilerin var olduğu durumlarsa ultrasonografi ya da HSG’nin yeterli geleceğini düşünmemek gerekmektedir. Bu anlamda yapılmış olan kesinleşmiş bir araştıra bulunmadığı için, bunlar için önerilecek bir uygulamada bulunmaz. Bundan kaynaklı olarak kişiye özel olan yaklaşımın izlenmesi gerekmektedir. Bireysel yaklaşımlar sayesinde tedavi süreci kısa dönem içinde genelde olumlu yanıtlar verir.
Soru - Cevap