Histeroskopi Sonrası Adet Düzeni Nasıl Olur?

Çeşitli rahim rahatsızlıklarının tanı ve tedavisi için teleskop ya da kamera ile rahim içi boşluğunun incelenmesine histeroskopi adı verilir.

Histeroskopi Sonrası Adet Ne Zaman Olur?

resim-1870

Rahim içi patolojik rahatsızlıkların teşhis edilmesi, art arda yaşanan düşükler, adetin çok ve uzun sürmesi gibi rahatsızlıkların nedenlerinin araştırılması ve doğru tedavi yönteminin belirlenmesi amacıyla histeroskopi yapılır. Günümüzde geliştirilmiş yöntemlerle kısa sürede çok kolay bir şekilde yapılan bu yöntem sonrası hasta günlük hayatına zorlanmadan devam edebilir. Hiçbir şekilde anestezi yapılmadan uygulanan histeroskopi sonrası hemen adet görülmez. Hasta beklediği adet gününden 10 ya da 15 gün daha sonra adet görür.

Histeroskopi Sonrası Adet Düzensizliği Olursa Ne Yapılmalı?

Düzensiz adet görme, kısırlık, peş peşe yaşanan düşükler, miyom, rahim içi yapışıklıkların nedenini araştırmak amacıyla ışıklı bir teleskop ya da kamera ile rahim içine girilir. Genellikle hastada hiçbir komplikasyona yol açmayan histeroskopi  sonrası adet normal aylık periyodunda devam eder. Ancak bazı hastalarda bir hafta ila 10 gün kadar adet gecikmesi görülmektedir. Bu durum ilk adet görüldükten sonra genellikle düzelmektedir. Ancak sorunlar düzelmiyorsa ve kanama miktarında artış görülüyorsa mutlaka doktorunuza danışmalı ve en uygun çözüm yolları uygulanmalıdır.

Histeroskopi Sonrası Adet Gecikmesi Normal mi?

Histeroskopi sonra hasta aynı gün normal hayatına geri dönebilir. Bazı durumlarda ateş, aşırı vajinal kanama, karın ağrısı, kötü kokulu vajinal akıntı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu durum ilk birkaç gün devam eder. Ağrılar basit ağrı kesi ilaç kullanılarak geçebilir. Bazı durumlarda rahim içine yerleştirilen foley katater bir hafta sonrasında çıkarıldığı için bu dönemde adet görülmez. Histeroskopi sonrasında yaşanan sorunlardan birisi de adet gecikmesidir. Normal adet döngüsünde tam bir kanama bazen olmaz. Bunun yerine kahverengi akıntı ve lekeler görülmesi normaldir. Uygulama sonrası adet döngüsü yeniden oluşur. Ayrıca adet düzensizlikleri histeroskopi sonrasındaki yaklaşık 6 ay kadar devam edebilir. Adet gecikmesi ya da erken adet görme gibi sorunların yaşanması normal kabul edilir. Ancak çok miktarda kanamanın olması ve 1 haftadan uzun süren kanamalar birçok rahatsızlığın belirtisidir. Bu nedenle uygulama sonrasındaki dönemlerdeki adet düzeni önemsenmeli takip edilerek daha ciddi sorunların yaşanmaması için tedbir alınmalıdır. İlk adet görüldükten sonraki aylarda eğer hala adet gecikmesi devam ediyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Histeroskopi Sonrası Hangi Adet Problemleri Yaşanabilir?

Aşırı kanama, rahim ağzı yırtılması, myom çıkarılırken rahim içinde yapışıklık meydana gelmesi, rahim delinmesi, adet düzensizliği gibi problemler histeroskopi sonrası görülen ender sorunlardır. Uzman histeroskopistler rahim delinmesi durumunda laporoskopi ile anında tamir edebilir. Ancak uzun süren kanamalar kişide kansızlık sorununun yaşanmasına neden olabilir. Çoğu bayan uygulama sonrasında adet göremediği için endişelenir. Oysa ilk ay adet gecikmesi normaldir. Bazı durumlarda 6 ay kadar adet görememe, adet gecikmesi, adetin uzun sürmesi ve aşırı kanama olması gibi problemler yaşanabilir. Bu sorunların olması hamile kalmak isteyen bayanlarda ayrıca erken doğum riski, düşük yapma, dış gebelik gibi sorunları da beraberinde getirir. Adet düzensizliklerinin giderilmesi için hormon tedavisine başlanarak bu sorunlar kısa sürede giderilebilir.

Histeroskopi Adetin Kaçıncı Günü Yapılır?

Histeroskopi rahim içindeki sorunların net bir şekilde görülmesi için rahim duvarının en ince olduğu dönemde yapılmalıdır. Bu dönem adet bitiminden en geç bir hafta sonrasıdır. Ofis histeroskopide cerrahi yöntemde olduğu gibi anestezi verilmediği için uygulama sonrasında adet normal döngüsünde devam eder. Ancak normal histeroskopide hastaya anestezi uygulanır ve normalden çok daha uzun süren ameliyat yapıldığı için rahim içinin iyileşme süresi de uzar. Bu uygulama sonrasında ilk adetin görülme süresi yaklaşık 1 ayı bulabilir. Bu durum myom tedavisi için mi yoksa tanı koymak için mi yapıldığına bağlıdır.

 

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...