Anjiyoya Girmeden Önce Yapılacak Olan Hazırlıklar Nelerdir?

Anjiyo yaptırmadan yapılacak olan hazırlıkları ve uygulanması gereken detayların tamamını anjiyo olmadan önce doktor hastasına söyleyecektir.

Anjiyo Öncesi Yapılması Gerekenler ve Hazırlık

Anjiyo yaptırmadan önce belli başlı bir hazırlık yapılması gerekir. Bu hazırlık aşamasında yapılması gereken detayların tamamını uygulama olmadan önce doktor hastasına söyleyecektir. İşlem öncesi yapılması gereken hazırlıklar arasında;

im002522

  • Yapılacak olan işlemlerin tamamında kalp ve damarlarda bulunan tıkanmalar tespit edileceği için öncesinde çıkacak olan sonuca göre tedavi sürecine psikolojik açıdan hastanın kendini alıştırması gerekir. Bu tedavi sürecinin daha rahat, kolay ve başarılı geçmesini sağlayacaktır.
  • Yapılacak olan anjiyo işlemleri esnasında felç, kalp krizi, kalp durması, ölüm ve damar yırtılması gibi durumlar nadir de olsa bulunmaktadır. Bu anlamda doktor ile anjiyo öncesinde konuşmak gerekir. Tüm riskler bilinmeli ve ona göre anjiyo öncesi önlemlerin alınması sağlanmalıdır.
  • Anjiyo uygulaması yapılmadan önce kasık bölgesinin kıllardan temizlenmiş olması gerekir.
  • Hastane yapılacak olan anjiyo için gün verilir ve yatış işlemleri bittikten sonra programa hastanı n uygulaması dâhil edilir.
  • Hastanın elinde varsa daha önceki tetkikleri ve raporları da getirilmelidir.
  • Anjiyo yapılmadan önce doktor ve hemşire hasta ile konuşma yapar ve sakinleştirici iğne verilir.
  • Güvenliği sağlamak açısından hasta yanında ziynet eşyası ve para getirmez.
  • Yatış işlemlerinin yapılması adına ve anjiyonun bitmesinden sonra yardım etmek adına kişilerin yanlarından refakatçi gelmesi gerekir.
  • Genel durum açısından gerekli olan hallerde ilaç ve serum vermek için sol kola damar kateteri takım işlemi yapılır. Bu katater taburca olana kadar sol kolda kalır ve gerekli durumlarda kullanılır.
  • Yapılacak olan anjiyografi işlemleri ne için yapılacağına göre zaman açısından farklılıklar gösterir.
  • Uygulama işlemine geçmeden önce hastaya özel bir önlük ile kep giydirilir. Takıları, damak ya da takma protezi, gözlüğü çıkartılır.
  • Kişinin damar yapısı normal düzeyde ise 7 saat sonrasında kasık bölgesine koyulmuş olan kum torbası alınır. Yapılan uygulama koldan yapılmışsa kum torbası ile alakalı bir işlem olmayacaktır.
  • İşlemlerin bitmesinden sonra çıkacak olan sonuçta göz önünde bulundurularak yoğun bakım ünitesinde ya da normal odada 1 gün boyunca takip gerekebilir.
  • Yapılan tüm işlemlerde herhangi bir acı ve sızı duyulmaz.

Hazırlık Aşaması

Anjiyografi için hastaneye gelen kişilerin doktorlar aksini söylemedikçe hastaneye aç gelmesi gerekir. Ayrıca ilaçlarını alması gerekliyse bir bardak su yardımı ile bunların içilmesi gerekmektedir. İşlem yapılacak olan bölgenin temizlenmesi oldukça önemlidir. Kasık bölgesi kesinlikle tıraş edilmelidir. Kişilerin hastaneye gelirken yanlarında daha önceden yapılan tetkikleri, sosyal güvence kâğıtlarını ve kimliğini getirmesi gerekir.  Bunların yanı sıra psikolojik açıdan kendilerini rahatlatmaları da önemlidir. Destek amaçlı ve hastanede yapılacak olan işlemleri takip etmesi için bir yakını ile gelmesi de oldukça uygun olacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...