Transvajinal Ultrason Yapılmasının Amacı ve Faydaları Nedir?

Transvajinal ultrason işlemlerinde rahim içinde bulunan sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar. Bu tetkik ayrıca gebelik döneminde de kullanılmaktadır.

Transvajinal Ultrason Nedir?

Transvajinal ultrasonografi nedir, ultrason cihazı yardımı ile gönderilmiş olan ses dalgalarının organlardan dönüşlerinin bilgisayar ile izlenmesi işlemlerinden oluşmaktadır. Transvajinal ultrason tetkiki neden yapılır, yumurtalıkların biçimlerini ve fallop tüplerini bu yöntem ile detaylı şekilde görebiliriz. Bu uygulama elde edilmiş olan görüntüler sayesinde üreme alanlarından bulunan gelişim sorunlarını ve tıkanıklıkları öğrenme imkânı da bulunmaktadır.

Transvajinal ultrason işlemleri nasıl yapılır, rahimin iç kısmına yerleştirilen prob isimli alet yardımı ile yumurtalıklar ve rahim yakından net bir şekilde izlenmektedir. Bu bölgede bulunan sorunlar, kistler ve myomlar da kolay bir şekilde görülür. Ayrıca bunlara neden olan sorunlarda ortaya çıkartılmaktadır. Transvajinal ultrason işlemleri gebelikte neden kullanılır, kansere tanı koymada ve kadın hastalıklarda tanı koyma için gebeliğin ilk trimester döneminde güven içinde yapılır. Menopoz döneminden neden tercih edilir,  özellikle bu dönemde rahimin iç tabakasının değerlendirilmesi amacı ile kullanılmaktadır.

Neden yapıldığı, nasıl yapılacağı, neden tercih edildiği ve ne işe yaradığı konusunda uzmandan bilgi almak mümkündür.

Transvajinal Ultrason Nasıl Yapılır?

Transvajinal ultrason uygulaması öncesinde hasta üstünde bulunan tüm kıyafetleri çıkartır ve hastane önlüklerinden giyer. Uygulamanın öncesinde hastalara doktor mesanenin boş ya da dolu olması ile alakalı bilgi vermelidir. Dolu olduğundan farklı bir bölge incelenir, boş olduğunda farklı bir bölge incelenir. Uygulama öncesinde tampon kullanımı yapan kişilerin bunu çıkartması gerekmektedir.

Adet döneminde yapılması tercih edilmez. Yapılacak işlemler ile alakalı olarak en detaylı bilgileri ve öncesinde neler yapılması gerektiğini doktor ve çekimi yapacak olan radyoloji teknisyeni verecektir. Uygulamanın tamamı 15 dakika içinde tamamlanır. Yalnız tüp bebek ile alakalı olarak bu tetkik yapılacaksa işlemler daha uzun bir süreyi kapsar. Transvajinal ultrason da çubuk biçiminde olan ince prob vajina içine sokulur. Prob sayesinde yumurtalıklar ve rahimin görüntüleri alınır. Bilgisayar sayesinde görüntüler monitöre hızlı bir şekilde aktarılır.

Ağrı oluşturmayan ve zarar sız olan bu tetkikte kişiler psikolojik açıdan rahatsızlık hisseder. İşlemler hastalıklarda, tanı koymada, tüp bebek tedavisi dışına gebeliklerin erken dönemlerinde gebelik tanısı koymak adına a tercih edilir.

Transvajinal Ultrason Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Uygulama anne adayına ve hastaya herhangi bir zararı bulunmaz. Düşük, kanama ve diğer sorunlara yol açmamaktadır. Prob ince bir çubuk olduğu için kişilerde ve hamilelerde azı ve ağrı da oluşturmaz.

Alt karın, yumurtalıklar ve rahim içi değerlendirmesi yapılır. Rahimde bulunan kitleler, dış gebelik, abse, hematom, yumurtalık kistleri, yumurtalık tümörleri, rahim anormallikleri, rahim tümörleri, rahimdeki miyomlar, rahmin iç zarında bulunan polipler, rahim iç zar kalınlaşması ve bu bölgede bulunan diğer sorunlar bu uygulama sayesinde ortaya çıkar ve tanı koyulur. Var olan kitleler özellikle ultrasonografi ile daha net şekilde gözlemlenir. Ayriyeten kısırlık tedavisi gören kişilerde yumurtaların takip altında tutulması ve yumurtaların çatlatılması amacı ile de kullanılmaktadır.

Tetkiklerin nasıl yapılacağı konusunda doktor hastalarına detaylı ve net şekilde bilgiler verecektir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...