Bebeklerde Kalça Çıkığı Ultrasonu Ne Zaman ve Nasıl Tespit Edilir?

klça çıkığı ultrasonu ile bebeklerde ilerleyen dönemler meydana gelebilecek olan yürüme ve sakatlık sorunlarının önüne geçilmiş olacaktır. Bu sayede BAŞARILI BİR TEDAVİ YAPILIR.

Kalça Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Kalça çıkığı ultrasonu işlemleri için bebeklerde altın temiz olması, karnının tok olması ve uykusunu almış olması aranmaktadır. Bu detaylar aslında kalça çıkığı ultrasonu için bebeklerde yapılacak olan hazırlık olarak da tanımlanabilir.  Kalça çıkığı ultrasonu çekimi esnasında bebeğin annesinin ya da babasının yanında olmalı ve bebekleri ile göz temasını kesinlikle kaybetmemesi önemlidir.

Bu bebeklerde psikolojik açıdan rahatlama yaratacaktır. Bebeklerde yapılacak olan kalça çıkığı ultrasonu işlemleri nasıl ilerler, görüntüleme alanında bulunan radyoloğun sakin ve huzurlu bir ortam hazırlaması gerekir. Yapılacak olan bebeklerde kalça çıkığı ultrasonu işlemine uzun ve rahat bir zaman dilimi ayırabilmelidir. Bebeklerin huzursuzluk yaratmaları durumda ise anne ya da babanın onu rahatlatması gerekir. Bebeğin sakin ve huzurlu bir ortama alışması adına gerekli adımlar atılmalıdır. Doğuştan olan kalça çıkığı sorunlar ilk dönemlerde nasıl ve ne zaman anlaşılır, bu dönemde bebekler yürüyemediğinden dolayı anlaşılması mümkün değildir.

Yürümeye başladığında ise gerekli olan tedavi süreci için geç kalınmış bir zaman dilimine girilmiş olur. Kalça çıkığı ultrasonu ile anlaşılacak olan sorun ne kadar erken zaman içinde anlaşılırsa o kadar başarılı sonuçlar elde edilir. Geç zaman dilimi içinde fark edilen sorun ilerleyen yaşlarda ciddi düzeyde sakatlıklara ve yürüme sorunlarına yol açar. Bebeklerden alınacak olan kan değerleri ve ultrason değerleri sorunun ortaya çıkmasına yardımcı olur. Testlerin, görüntülerin ve tahlillerin değerleri ışığında doktor tedavi planlaması yapar ve ne zaman tedaviye başlayacağını belirler. Yapılan olan işlemin fiyatı özel hastanelerde ve özel olan görüntüleme merkezlerinde farklı aralıklar ile karşımıza çıkmaktadır.

Sgk’ya bağlı olan devlet hastanelerinde ise fiyatları açısından anne ve babaya herhangi bir yükümlülük doğmaz.  Fiyat açısından aileleri kendini zorlamak istemezse öncesinde özel kuruluş fiyat skalası konusunda araştırma yapmalıdır.

Kalça Ultrasonu Ne Zaman Çekilir?

Anne ve babalar bebekleri dünyaya geldikleri zaman kalça ultrasonunun çekilip çekilmeyeceği konusunda merak yaşarlar. Çünkü doğum sırasında anne rahminden çıkan bebeğin kemik yapısı zarar görebilir. Bu zararın sonucunda da kalçada çıkıklar meydana gelir. Kalçada oluşan çıkıkların son dönemler sık şekilde karşılaşılmasından sonra ultrason çekim işlemi de sık şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bebeğin dünyaya gelmesinden sonraki 2. ayda doktorlar ultrason ile alakalı işlemlerin yapılmasını uygun bulmaktadır.

2 aylık olan bebeklerde yapılacak olan işlem oldukça basit, hızlı ve ağrısız bir şekilde gerçekleşmektedir. Bazı doktorlar da doğumdan sonraki birkaç gün içinde bu işlemin yapılmasını uygun bulmaktadır. Amerikan kaynaklarına göre uygulamanın 3 ila 6 haftalıkken yapılması uygundur ama 5 ila 6 aylık dönemde bebekler 12 kilo civarında değilse yapılması yine de uygundur. Uygulamanın yapılabilmesi adına bebekler muayene masasına bezi açık bir şekilde yatırılır.

Ilık bir şekilde jel sürüm işlemi yapılır. Prob uc sayesinde bacaklar kıvrımlı ve düz şekilde inceleme yapılmaya başlanır. Bebeklerin ağlaması ve hareket etmesi yapılacak olan uygulamanın aşamalarının zorlaşmasına sebep olacağından dolayı bebeklerin tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. 5 ila 15 dakika aralığında süren işlemlerde gerekli olan detaylar ve veriler toplanır. Bebeklerde sorun mevcut ise bacakları kurbağa pozisyonuna alan bandajların tam olarak 1 ay boyunca kullanılır.

Tedavi sürecinin tüm detayları ultrasonografi ile devamlı olarak takip altında tutulur. Kontrol zamanlarının aksatılmaması da önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



2 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 5
(2 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...