Tomografiden alınan Radyasyon miktarı Vücuttan Nasıl Atılabilir

Tomografi uygulamalarında vücuda fazla miktarda radyasyon girerek kanser riski oluşturur ve bir takım tedbirler alınması gerekir.

Tomografiden gelen Radyasyonu

Röntgen ışınlarının vücudun herhangi bir bölgesinde odaklayarak o dokuların net bir şekilde görüntülenmesini sağlayan bir radyoloji tekniği olan Tomografi işlemlerinde vücuda çok sayıda X ışını girer ve oldukça da zararlıdır.

Bilgisayarlı tomografi görüntülenme tekniklerinde radyasyonun dozu ve kanser riski çok önemlidir. Elbette tıpta kullanılan radyasyon riskinin sigara ve diğer nedenlere bağlı olarak kanser riskini ortaya çıkarması düşük bir ihtimaldir.

Tomografiden vücüda gelen radyasyon

Tomografiden vücüda gelen radyasyon

İki yönlü tercih eidlen bilateral mamografide organ dozu yaklaşık 3 mGy iken erişkinlerde ve abdominal BT de bu doz yaklaşık 10 mGy olabilmektedir. Yeni doğan abdominal BT incelemesinde ise yaklaşık 20 mGy olarak değişebilir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre,çekilen BT’lerin 1/3 ünün gereksiz olduğunu ortaya konuldu . Bu bilgiye dayanarak, ABD’de yılda yaklaşık 20 milyon gereksiz BT çekimi yapıldığını ve yine yaklaşık 10.000 ile 20.000 arasında radyasyona bağlı kanser vakasının ortaya çıkmasına sebep olduğu söylenebilmektedir.

Görüntüleme teknikleri içerisinde en yüksek radyasyonun tomografi sırasında alındığı bilinir. Daha çok akciğer tomografisinde röntgene göre 200 ile 400 kat arasında fazla doz verildiği de ifade ediliyor. Bu yüzden özellikle gebe ve çocukların karın tomografisi ve diğer uygulamalardan uzak tutulması gerekiyor.

Gerekli olduğunda hayat kurtaran fakat fazlasının da zararlı olduğu belirtilen tomografi, X ışını radyasyonlarının verdiği etkiyle ilerleyen süreçlerde etkisini göstermektedir. Vücuda alınan radyasyonun kısa sürede vücuttan atılması da beklenmemelidir.

Radyasyonun Vücuttan Atılma Yolları

Bilgisayarlı tomografiden sonra vücutta oluşan radyasyon idrar ve dışkı yöntemiyle atılmaktadır. Çoğu zaman ise ter ve tükürük yoluyla da zamanla atılmaktadır.  

Bilgisayarlı tomografide alınan yüksek dozda X ışınının radyasyon hastalığına neden olduğu ispatlanmıştır fakat düşük dozlarda alındığında herhangi bir sorunun ortaya çıkmayacağı da belirtilmiştir. 10 mGy dozunda yapılan bir BT incelemesinde kişinin kanser riski sadece %0,05 artmaktadır.

Yeni cihazlarda alınan doz ise 1,5 mGy gibi düşük dozlarda yapılabilmektedir. Yine de vücuda giren radyasyonun atılabilmesi için bir takım tedbirler alınmalıdır. Örneğin işlemden sonra hemen duş alınmalı ve bol bol su tüketimi yapılmalıdır. Aynı zamanda radyasyonun etkisini azaltan bitkiler tüketilmelidir. Bu bitkiler arasında sarımsak bir antibiyotik etkiye sahiptir ve tercih edilebilir. Çilek, portakal ve üzüm çekirdekleri de vücuttaki radyasyonun etkisini azaltmaktadır.

Bu uygulamaların yanında doğal olarak sağlıklı beslenmeniz önemlidir. Son zamanlarda dikkat çeken bir diğer tavsiye ise odada bir kaktüs bulundurulmasıdır. Kaktüsün radyasyonu çektiği de bilinir. Ayrıca bu bitki odanızdaki radyasyonu da engeller. Sürekli bol oksijenli alanlarda bulunmanız da radyasyonun vücuttan atılması için önemli bir faktördür.

Bilgisayarlı tomografi uygulamasında belirtildiği üzere az miktarda kullanılan dozlarla yine de radyasyonun etkilerinin görülebileceği bilinir. 20 ile 30 yıl sonra ortaya çıkabilecek olan bu durumları şimdiden engellemek için besin ihtiyaçlarınızı sağlıklı bir şekilde gidermeli ve sürekli su tüketimi yapmanız önerilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi uygulamasında dikkat edilmesi gereken bir durum daha var. Uzmanlar bu konuda gereksiz yere endişe ederek tomografi çektirmek isteyen hastaların her geçen gün arttığını bildiriyor. Bu yüzden hastalar bilinçlendirilmeli ve radyasyonun ilerleyen zamanlarda ortaya çıkaracağı etkiler kişiler anlatılmalıdır. Bu bilgiler ışığında herhangi bir hastalık için yaptıracağınız tetkiklerde önce doktorunuzdan tavsiyeler almalı ve buna göre hareket etmelisiniz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



2 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 5
(2 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Murat10.10.2017

merhabalar 15 gün içinde 1 ilaçlı olmak kaydı ile 2 tomografi ve 1 mr çekildim peki doktorlar bunun bilincinde değil mi vucüduma herhangi bir zarar vermişse nerden bilicem? etkilerini nasıl öğrenebilirim psikolojim bozuldu resmen

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
15 Günde 3 Tomografi ve 1 Emar Çekildi, Etkileri Nasıl Öğrenebilirim?
Gamze20.07.2017

Merhabalar eşimin ayak baş parmağın röntgeni çekildi ve biz çocuk planladığımız için aynı günü ilişkiye girdik. Acaba olası bir hamilelikte çocuk zarar görür mü?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Tomografi Sonrasi Cinsel İlişiye Girilir mi?
Sema25.04.2017

Merhaba yarın böbreklerim için tomografi çekileceğim bir lisede öğretmenim ve tüm gün dersim var çekimden sonra okula gitmem öğrencilerim açısından risk teşkil eder mi? Rapor mu almam gerekir?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Tomografi Sonrası Çevremdekilerden Uzak Durmalı mıyım?
Berat değer14.03.2017

2 hafta önce böbrek taşı aldırmak için kapalı ameliyat oldum öncesinde tomografi ultrason röntgen çekildim 1kaç sefer. Bugünde iş yerinde ciğer filmi çekildim. 2 hafta sonra bir ameliyat daha geçireceğim aynı bölgeden. Muhtemelen aynı işlemler bir daha tekrarlanacak. Ne önerirsiniz ne yapmalıyım?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Tomografi Çekiminden Sonra Radyasyon Konusunda Neler Yapılmalıdır?
Ece11.03.2017

Merhaba anneannem tomografi çekildi. Tomografi radyasyonu sadece çekilen kişiyi etkiler vücutta birikme yapmaz diye söylemişlerdi. Üstteki yorumunuz kafamı karıştırdı vücutta birikip ışıma yapar mı. Bebeğim var o yüzden soruyorum.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ece hanım merhaba,


Yapılan ilaçlı tomografi çekim işlemlerinden sonra bebekten 1 gün boyunca uzak durmak gerekir. Alınan radyasyon bu süre içinde atılır. Radyasyonun kolay ve hızlı şekilde atılması için bol bol su içmek ve sık sık banyo yapmak da yararlı olacaktır.

Ece11.03.2017

Anneannem tomografi çekildi bebeğimden uzak durması gerekiyor mu? Tomografide sadece çekilenin etkilendiğini radyasyonun vücuttan ışıma yapmadığını duymuştum ama üstteki yorumunuz kafamı karıştırdı

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ece hanım merhaba,


Tomografi çekim işlemlerinde radyasyon bulunmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da işlemi yaptıran kişi radyasyona maruz kalır. Radyasyonu vücudundan atması içinde belli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. Radyasyonlu kişiler ile birlikte bebeğinizde zarar görür. Yani anneannenizden uzak durması şarttır. Tomografi çekilen kişilerin dışkısında, terinde hatta elbiselerinde bile radyasyon bulunmaktadır. Radyasyonun hızlı şekilde yok olması için anneannenizi sık şekilde banyo yaptırmanız, bol bol su içmesini söylemeniz gerekir. Üstündeki kıyafetlerinde sık şekilde değiştirilmesi ve bekletilmeden yıkanması gerekir.

Rasim eser03.03.2017

Oğlum bu gün bilgisayarlı tomografi çekildi ilaçlı. Eve geldikten sonra mide bulantısı ve yemek yiyemez halde radyasyondan mı verilen ilaçtan mı? Acaba bunu vücuttan atmak için ne önerirsiniz?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Radyasyonun Zararlı Etkilerinden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Ceylan16.02.2017

Merhaba benim kızım başını çarptı. Tomografi çektirdik kızıma zarar vermiş mi oldum çok kötüyüm 8 aylık kızım emiyor

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Tomografi ve benzer görüntüleme uygulamaların gerekli olduğu zaman içinde yapılması önemlidir. Kızınız için yapılan uygulama doğru bir uygulamadır. Çünkü beyin kanama riski olabileceği için tomografi işlemi yapılmaktadır. Tek sıkıntı vücuda alınacak olan radyasyondur. Kızınızın radyasyonu hemen vücuttan atması içinde bol bol su içmesi ve sık sık banyo yapması gerekir. Ayrıca beslenme konusunda da dikkatli olması önemlidir. Ayrıca evde bulunduracağınız kaktüs de radyasyonun atılımı konusunda ve etrafa yayılmasını önlemek adına yardımcı olacaktır.

Filiz coşkun15.02.2017

Ben 4 haftalık hamileyim 1 haftalık hamileyken bilmeden tomografi çektirdim ve ağrı kesici iğne yaptılar acaba bebeğime bir zararları var mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Filiz hanım merhaba,


Bunu bilmek ve belirlemek bu aşamada oldukça zordur. Bunun için kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz ve gerekli kontrolleri olmanız gerekmektedir.

Gülse13.02.2017

Eşim tomografi çektirdi İlaçlı biz bebek düşünüyoruz kaç gün içinde radyasyon sıkıntısı olur ilişki konusunda acaba

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gülse hanım merhaba,


Tomografi çektirmek sonucunda alınan radyasyonun vücuttan atılması bir kaç günü bulunur. Bunun kolay ve hızlı şekilde atılması adına bol bol su içmeli ve sık sık banyo yapmalısınız. Bebek için bu süreçte acele etmemelisiniz. Radyasyonun etkisinin geçmesi ile birlikte gebelik düşünebilirsiniz. Her insana verilen radyasyon miktarı farklı olduğundan dolayı 3 günde ya da 5 günden tamamen adtılır diye bir şey denilemez. Kişiye, alınan radyasyon miktarına ve sürece bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca bu dönemde sarımsak tüketimini de arttırmanızı tavsiye ederim. Tam anlamı ile antibiyotik deposu olduğu için atılım konusunda büyük oranda fayda sağlar ve atılımın hızlanmasına destek olur.

Ece22.01.2017

Trafik kazası geçirmiştim ve hamile olduğumu bilmeden ilaçlı tomografi yapıldı bebeğe zararı olmuş mudur? Bedensel veya zihinsel engelli, kanser gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimali % kaçtır? Doktorlar bunu önceden teşhis edebilir mi?

Makale Editörü Ayşe KorkmazEce hanım merhaba,
Tomografi yapısı itibari ile radyasyon içermektedir. Radyasyon ise gelişme döneminde olan bebek için oldukça zararlıdır. Kanser, bedensel ve fiziksel sorunlara yakalanma riskini belirlemek oldukça zordur. Bunun için gebeliğin ilerleyen dönemlerdeki tarama testlerini beklemek gerekir. İkili, üçlü ve detaylı tarama testleri bu anlamda bazı detayların aydınlatılması amacı ile kullanılabilir. Hamileliğinizi takip edecek olan kadın doğum uzmanına bu detayı bildirmeniz de gerekmektedir.
Geçmiş Olsun.
Yıldız17.01.2017

Merhaba, 15 aylık kızıma bugün tortikollis şüphesi ile boyun filmi çekildi. Sizce çok miktarda radyasyon almış mıdır? Ve radyasyonu atmak için ne önerirsiniz?

Makale Editörü Ayşe KorkmazYıldız hanım merhaba,
Radyasyon alımından sonra bol bol su içilmeli ve sık şekilde banyo yapılmalıdır. ayrıca radyasyonun etkilerini azaltmaya yarayacak olan bitkilerin de tüketilmesi muhakkak gerekir. Bu bitkilerin içinde sarımsak sık şekilde tercih edilir. Çünkü antibiyotik etkisi vardır. sarımsağın yanı sıra üzüm çekirdekleri, portakal ve çilek etkilerin azalmasını sağlar. bu uygulamaların atlatmadan ve eksiksiz şekilde yapılması gerekir.
Geçmiş olsun
13.01.2017

Benim iç kulak emarı çekildi ve annemin de, çekim sonrası duş yapılabilir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


İç kulak emarı çekiminden sonra birkaç gün boyunca banyo yapılmamalıdır. Zaten bu konuda hem uzman hem de çekim yapan teknisyen sizi uyaracaktır. Bu anlamda sonrasından banyo dışında uymanız gereken detaylar varsa bunlara da dikkat edilmelidir.

Efe zeybek09.01.2017

İyi günler beyin tomografisi çekileceğim. Eşim 5 aylik hamile tomografi sonrasında eşimle yanyana durmamızın bir sakıncası varmı? Varsa ilaçlı tomografideki radyasyonun vücuttan atılma süresi ortalama ne kadar zaman alır.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Efe bey merhaba,


İlaçlı tomografi çekimlerinde radyasyon kullanıldığı için mutlaka eşinizden uzak durmanız gerekir. Çekim işlemlerinden sonra vücutta oluşacak olan radyasyon dışkı ve idrar ile atılır. bazı insanlarda ise tükürük ve ter ile zaman içinde atılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da bol düzeyde su içilmesi ve idrara çıkılması gerekir. Birkaç gün boyunca bu konuda dikkatli olunması gerekir.


Geçmiş olsun ve sağlıklı günler dilerim

Soru ekle

Sorunuz: