MR çekimlerinde en çok merak edilen sorulardan biri de bu uygulamanın radyasyona sebep olup olmadığıdır.
Emarda Radyasyonu var mı?
Kısa adı MR olan manyetik rezonans görüntüleme işlemlerinin kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır. Fakat vücuda yaydığı radyasyon miktarı günümüzde uzmanlar tarafından bazı tartışmalara yol açmıştır. Günümüzde kullanılan en iyi görüntüleme teknolojileri arasında olduğu için vücudun her bölgesi için kullanılabilmektedir. Ayrıca acısız bir işlemdir.
MR, vücudun herhangi bir bölgesinin kitlesel olarak görüntülenmesidir. Çekim yapılacak cihazda X ışınları kullanılmaz fakat dev mıknatısın oluşturduğu radyo dalgalarıyla görüntüleme sağlanmaktadır. Mıknatısın bulunduğu tünele bir masa yardımıyla ilerletilen hastalar kısa süre içinde görüntü alınarak cihazdan çıkarılır.
Merak edilen ve çokça araştırılan durumlardan biri Emar’da radyasyon var mı sorusudur. Bu konuda MR’ın radyasyon içermediği ve diğer tanı yöntemlerinden farklı olarak işlem yapıldığı belirtilmektedir. Çünkü radyofrekans dalgaları vücutta yer alan protonlar ile iletişime geçer ve görüntüler elde edilir. Bu yüzden de tıbben herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Gebe bayanlarda ise bu durum biraz farklıdır. Çocuğun organ gelişiminin sağlandığı ilk 3 ayda MR çekilmesi tavsiye edilmezken, kalan dönemlerde MR çekimi yapılabilir. MR radyasyon içerir mi sorusuna da bu şekilde yanıt verilebilmektedir.
Ses dalgalarıyla çalışan MR cihazı tomografi gibi X ışınları içermez. Tüm tetkiklerde mr çekimi önerilmektedir. Ayrıca kişinin dokularının görüntülenmesinde %99’a kadar oranla doğruluk payının olduğu da bilinmektedir. Herhangi bir zararı ve yan etkisi bulunmayan emarın günümüzün en zararsız tetkit yöntemi olduğu açıklanmıştır.
Mr radyasyon miktarı konusunda da hastalar pek çok araştırma yapmaktadır. Bunun yanı sıra mr radyasyon var mı ve mr radyasyon oranı gibi konularda da sıkça sorulan sorular yer almaktadır. Bilinmesi gereken tek şey MR çekiminde radyasyon olmadığı ve bu çekim işleminin tamamen ses dalgalarıyla yapılıyor olmasıdır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir durum bulunmaktadır. Çok sık MR’a girmek radyasyon etkilerini artırabilir.
Radyasyon Nasıl Dışarı Atılır?
Sıklıkla emar çekimi yaptıran hastaların maruz kaldığı radyasyondan kurtulmak için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Vücutta kansere neden olabilecek kadar etkili olan radyasyona maruz kalmamak için emar çekiminden sonra bol su tüketimi yapılmalıdır.
Ayrıca vücutta antioksidan etkisi yaratan çilek, üzüm ve portakal çekirdeği tüketebilirsiniz. Radyasyonun etkilerinden kurtulmak için tıbbı işlemler sonrasında mutlaka banyo yapmanız gerekir. Belirttiğimiz üzere emar radyasyon yaymaz fakat sıklıkla tercih edildiğinde vücuda zararlı etkileri olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için hekimleriniz sizlere yapmanız gerekenleri de paylaşmış olacaktır.
Tıp, her geçen gün gelişmeye devam etmektedir. Bu yüzden de oluşabilecek radyasyon durumlarına karşı alınacak tedbirler, daha sonra yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarının da önüne geçer. Tıbben bir sakıncası olmayan emar çekiminin sıklıkla yapılmaması gerektiğinin bir kez daha paylaşılması gerekiyor. Emarda radyasyon var mı şeklinde sorulacak sorulara ise bu şekilde yanıtlar verilebilir.
MR çektirmemesi gereken kişiler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp pili olanlar, vücudunda pille çalışan implantlar, insülin pompası kullananlar ve yine vücudunda metalik protezleri olanlar MR çektiremez. Hasta kişi doktora MR çektirmeden önce hastalık geçmişini ve vücudunda yer alan protez vb. belirtmelidir. Zaten uzman hekim uygulama sonrasında tüm soruları hastaya iletecek ve daha sonra emar çekimi için uygun olup olmadığını bildirecektir.
Soru - Cevap
Merhaba, bir devlet hastanesinde tıbbi sekreter olarak çalışmaktayım. Çalıştığım polikliğin tam alt katına acil servis MR bölümü açıldı ve cihazdan sürekli çekim yapılmaya başlandı. Yeterli önlem alınsa bile sürekli bir mr çekimine maruz kalmam bir risk yaratır mı?
Değerli okurum merhaba,
Emar cihazı çevresine radyasyon yayan bir cihaz değildir. Bundan kaynaklı olarak da kişilere zarar vermez. Emar çekimlerinde kullanılan ilaçların belli başlı yan etkileri bulunur. Bu yan etkilerde sadece hastaya sorun ve sıkıntı yaratır. Bulunduğunuz katta tomografi cihazı bulunuyorsa bu radyasyon yaymaktadır. Yani emar çekim cihazından korkmanıza gerek bulunmaz. Ayrıca cihaz zaten çalıştığınız polikliğin tam alt katında olduğu için korkmanıza da gerek bulunmamaktadır.
Merhaba,
Bugün muayene olduğum doktorumla konusurken MR'ın radyasyon yaymadığı, hastaların bundan radyasyona maruz kalmayacaklarını söyledi. Fakat internette çelişkili bilgiler var. Kaldıkı MR konusunda da doğru bilgiye ulaşamıyoruz. Bu konu hakkında bilimsel makale istiyorum. rica etsem. Başka kaynaklardan da bana MR konusunda bilimsel makale adresleri verir misiniz?Üniversiteler, araştırma merkezleri, vs
İliginiz için şimdiden teşekkürler
Emar Çekimlerinde Radyasyon Bulunur mu, ne Kadar Zararlıdır?