Emar çektirmenin vucüda olan zararları

Günümüzde neredeyse tüm hastalıkların teşhisinde kullanılan MR uygulamasının uzmanlar tarafından bahsedilen zararları ve etkisi devam etmektedir.

MR Çektirmenin Zararları

Emardan zarar var mı?

Emardan zarar var mı?

Emarın zararları konusunda günümüzde uzmanlar arasında devam eden bir tartışma söz konusudur. Doktorlar daha çok emar istediği için hastalar da bu duruma bilinçsizce yaklaşıyor ve zararları konusunda herhangi bir bilgi sahibi olmadan farklı hastalıklara yakalanabiliyor. Bu yüzden emarın zararları konusunda sizlere bir takım bilgiler aktarıyor olacağız.

Her rahatsızlıkta emar çektiren hastalar bir takım risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Emarın zararları nelerdir konusunda yapılacak bir araştırmada karşınıza farklı bilgiler çıkabilmektedir. Aslında doktorlar hastaları için doğru bilgileri sürekli olarak paylaşır ama en küçük bir baş ağrısında bile mr çektiren hastaların dezavantajlarla karşılaşmaması için yapması gereken şeyler de mevcuttur. Son zamanlarda gereksiz olarak farklı görüntüleme uygulamalarının kullanılması aslında yeni tıp dünyasının da en çok tartışılan konuları arasında yerini almaya başlamıştır.

Fuzuli emar çekimlerinin zararları büyük olabilir. Kontrol amaçlı yapılacak incelemeler ise önce doktorun onayından geçirilir. Elbette emar uygulamasında pek çok hastalık kısa sürede teşhis edilebilmektedir fakat bu durum doktorlar tarafından onaylandığı sürece zararları en aza indirgenebilir.

Emar çekimi, vücudun organ ve dokularının radyasyon kullanmadan ayrıntılı bir şekilde incelenmesini sağlar. Tomografi gibi vücuda radyasyon yaymazken sadece radyo dalgaları ile çalışmaktadır. Çekim işlemi yapılacak olan cihazda ışınlar kullanılmaz ve belirtildiği üzere vücuda gönderilen radyoaktif dalgalar sayesinde hastaya teşhis konulur. Emar işlemi, bilinçsiz bir şekilde tercih edilmediği sürece günümüzün zararsız görüntüleme yöntemi olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Vücutta bulunan protonlar ile iletişime geçerek görüntüler elde etmeye yarayan radyofrekans yöntemi sayesinde tıp alanında herhangi bir zararı olmadığı belirtilen Emar uygulamasının aşırı bir şekilde tercih edilmesi durumunda ise vücutta bir takım radyasyon oluşumu görülebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için sadece uzman doktorların tavsiyesiyle emar çekiminin yapılması gerekir.

Emar çekimi hamile bayanlarda ilk 3 ay tercih edilmemelidir. Çünkü çocuğun organlarının gelişme süreci ilk 3 ay içerisindedir ve bu dönemlerde MR çekimi yapılmamalıdır. Geriye kalan 6 ay içinde rahatlıkla emar çekimi yapılabilir. ‘X’ ışınları içermeyen emar uygulamasında hastalıkların teşhisi %99 oranında saptanabilmektedir.

Kişinin tüm dokularının görüntülenmesini sağlayan emar çekiminin herhangi bir yan etkisi de bulunmamaktadır. Fakat belirtildiği üzere bu konuda aşırıya kaçmak zararlı olabilir. Tıp, sürekli gelişen bir dal olduğu için yeni bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Bu anlamda emarda radyasyon bulunmadığı için zararsız olduğunu söyleyebiliriz. Sadece başı ağrıdığı için sürekli emar çektirmek isteyen hastaların ise bir takım yan etkilere maruz kalabileceğini de uzmanlar belirtmeye devam ediyor.

Yapılan tüm araştırmalarda MR uygulamasının radyasyon yaymadığı ve gerektiği yerde tercih edilmesinin hiçbir zararı olmadığı vurgulanmıştır. Bu konuda halâ araştırmalar devam ederken hastalar emar çektirmeye devam ediyor ve hastalıkları hakkında erken teşhis sağlayarak korunma yöntemleriyle tedavi olmaya başlayabiliyor. Her işlemde olduğu gibi aşırıya kaçmak farklı sorunlara neden olabileceği için emar çekiminde de çok sıkıntılı olduğunuz durumlarda ve elbette doktorunuza danışarak çekim yapmanız gerekir.

Bazı kişiler ise kesinlikle MR çektiremez. Bu kişiler vücudunda materyal olanlar yani kalp pili ya da implant kullananlardır. Emar çektirmeden önce doktorunuza vücudunuzda yer alan materyalleri belirtmeli ve olası zararların önüne geçebilmelisiniz. Emarın zararları konusunda bilmeniz gerekenler bu şekildedir ve emarın vücuda zararlarının çok daha detaylı bir şekilde araştırılarak sunulması önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



2 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 5
(2 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Gokhan dedeoglu02.10.2017

Merhaba ben bugün mr çekindim mr sırasında butun kemiklerim de ağrı oluştu vücudumda halsizlik oldu bu neden olmuştur.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gökhan bey merhaba 


Emar çekim işlemlerinden sonra hasta kişiler günlük yaşamlarına hızlı ve kolay bir şekilde dönebilir. Hizmetlerini doğru bir uygulama ile veren görüntüleme merkezleri aracılığı ile herhangi bir uzuv ağrısı oluşmadan uygulama sonlandırılmaktadır. Emar çektiren bazı kişilerde bu tarz ağrılar psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu aşamada önemli olan ağrıların kısa süre  içinde kendiliğinden geçmesidir.  Ağrılar geçmezse ve artarak devam ederse mutlaka uzmana başvurmak gerekir. Bu tarz ağrılar farklı sorulardan kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Uzmanlar gerekli klinik muayeneyi yaptıktan sonra tanıyı koyacaktır.

Melek20.07.2017

Merhaba kızım iki yaşında yarın beyin emar çektireceğiz uyumak için ilaç mı veriyorlar zararlı mı, bir de yaşı bakımından ileride bir sıkıntı olur mu?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Kızım 2 Yaşında Beyin Emarı Çektireceğiz, İlaçtan Zararı Olur mu?
Semire artan05.05.2017

Merhaba ben 13 gün önce emara girdim, adet dönemim gecikti bir ilgisi varmı lütfen cevap istiyorum

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Adet döneminiz var olan gecikmelerin emar çekimleri ile bir alakası bulunmaz.

05.05.2017

Merhaba ben 13 gün önce emara girdim, adet dönemim geçti bilgisi var mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Emar çektirmek adet gecikmesine sebebiyet vermez. Adet gecikmesi başka bir etkiden kaynaklı meydana gelmiştir.

Gozde26.04.2017

Hocam merhaba. Annem 10 ay önce gözünden retina yırtılmasından dolayı lazer oldu. Simdi boyunda çıkan bir sorundan dolayı boyun için mr a girecek. Annemin mr a girmesi daha önceden gözüne yapılmış olan lazerle ilgili bir sorun yaratır mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Hayır herhangi bir sorun yaratmaz.

Ebru01.04.2017

17 yasındayım mememde fibrokıstık vardı alındı yine çıktı sol memede vardı alındı. Sağda çıktı ce çok hızlı buyuyorlar doktor yine biyopsi yapmadı meme mr gir dedi. İlaçlı bir sorun olmaz dimi çok korkuyorum

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum Ebru Hanım merhaba,


İlaçlı emar çekimleri ile normal emar çekimleri arasında bir fark bulunmamaktadır. İlaçlı emar görüntülemenin daha net çekil yapılması adına yapılır. Verilecek olan ilaç sadece alerjik reaksiyona sebep olabilir. Yani korkacağınız bir durum bulunmamaktadır. Zaten çekim işlemleri kısa süre içinde tamamlanır. İlaçtan kaynaklı alerjik bir reaksiyon oluşması durumda da hemen müdahale edilmektedir.

Bahar27.03.2017

Merhaba hocam ben 28 yaşındayım 23 yaşında uyluk kemiğine yakın yerden apse ameliyatı oldum daha sonra her 6 ayda bir ilaçlı emara girdim halada giriyorum gözetim altında tutuluyorum bu kadar ilaçlı emara girmenin vücuduma zararı nedir?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Emar Çekim İşlemleri Ne Düzeyde Zararlara Yol Açmaktadır?
Emirhan uysal12.03.2017

Hocam merhaba ben 13 yaşındayım. Benim bazen baş dönmelerim oluyordu ama kısa bir süre önce baş dönmesiyle beraber gözüm karardı ve yere yığıldım. Kan talihlerim temiz çıktı. Ve kulağımda da bir sıkıntı yokmuş. Doktor da çok su iç dedi. Hem de benim bu sene teog`um var sizce emar çektirmem doğru mu? Hemen cevap verirseniz sevinirim

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Başım dönüyor, ne yapabilirim?
25.02.2017

Uzun aralıklarla emar çektirmenin vücuda zararı var mıdır?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Emar çektirmenin konumuzda bahsettiğimiz üzere arasında belirli bir zaman geçtikten sonra herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aşırıya kaçmamak şartıyla çektirilecek olan emarın herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat sadece kısa süreli bir baş ağrısı için emar çektiren ve buna benzer davranışlara devam edenler için yan etkileri olabilecektir.

FATMA14.02.2017

Hocam 17 yaşında oğlum için ilaçlı mr istendi acaba bir zararı var mı. Birde ani kalkışla göz kararması oluyor tahlilleri normal her şey temiz ama ben mr sonucundan çok korkuyorum?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Fatma Hanım merhaba,


Emar kişilerde zarar meydana getirecek olan sonuçlar doğurmaz. Zararsız olan bu görüntüleme sisteminde kullanılacak olan kontrast madde alerjen etkilere sahiptir. 17 yaşındaki oğlunuzda ilaçtan yani kontrast maddeden kaynaklı ufak sorunlar meydana gelebilir. Bunlarda kaşıntı, yanma hissi ve kabarıklık tarzındadır. Bu sorunlar kısa süre içinde kendiliğinden geçer. Göz kararması sorunun ne olduğunu mr sonuçları çıkmadan kestirmek mümkün değildir.

Soru ekle

Sorunuz: