Kalp Sintigrafisi ve Zararları

Kalp Sintigrafisi konusunda bilmeniz gereken birçok faktör bulunmaktadır. Öncelikle sintigrafi uygulamalarının zararlı olmadığı ve basit bir röntgen uygulamasıyla maruz kalınacak radyasyon oranıyla eşdeğer olduğu bilinmelidir.

Kalp Sintigrafisi ve Zararları

Kalp ve damar hastalıklarının kısa sürede teşhis edilebilmesi için tercih edilen bu uygulama hakkında en çok sorulan soruların başında kalp sintigrafisi zararları ve kalp sintigrafisi tehlikeli mi soruları olmuştur. Bu soruları yanıtlamadan önce kalp sintigrafi nedir ve diğer tüm bilgileri içeren konulara değinmiş olacağız.

im002512

Öncelikle bu uygulamanın amacı, vücuda aktarılan nükleer madde sayesinde kalp krizi sırasında yok olan dokuların saptanması ve kalbin kansız kalan dokularının ortaya çıkarılmasıdır. Uygulanacak bir stres testinden sonra damar yoluyla kalbe radyoaktif ilaç verilir ve kalpte dağıldıktan sonra gerekli işlemlere başlanır.

Hasta koşullarına ve yapılış sebebine bağlı olarak iki farklı şekilde tercih edilmektedir. Bunlardan ilki hastaya efor testi yapılmasıdır. Kalp hızının artırılmasını sağlayan bu uygulamada ritim bozuklukları tespit edilir. Ayrıca efora kan basıncı ya da kalbin efora yanıt hızı ölçülür. Uygulamadan sonra hasta bir sedyeye alınır ve görüntüler incelenerek teşhis konulur. Bir diğer uygulamada ise kol damarından verilen bir ilaçla sağlanmaktadır.

Kalp Sintigrafisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalp sintigrafisi tehlikeli mi sorusundan önce uygulama öncesi dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Uygulama günü rahat kıyafetler giyilmelidir.
  • Hastalar dinlenmiş olarak hastaneye gitmelidir.
  • Randevudan en az 4 saat ünce yiyecek ve içecek tüketimi olmamalıdır.
  • Çikolata ya da kahve kullanımlarına en az iki gün öncesinden ara verilmelidir.

Uygulamada kullanılacak radyoaktif maddenin herhangi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte tercih edilen dipiridamol gibi ilaçlarla beraber test uygulanacaksa baş ağrısı ya da çarpıntı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.

Hangi Durumlarda Sintigrafi Çekilir?

Hastaların belirli durumlarda sintigrafisi çekilebilir. Bunlar;

  • Kalp-damar hastalıklarının kanısında,
  • Kalp kaslarının kriz sonrasındaki tespitinin yapılmasında,
  • Göğüs ağrılarının kalp hastalıklarıyla olan tespitinin yapılmasında,
  • Kalp damar hastalıklarının öneminin anlaşılmasında,
  • Koroner ByPass cerrahisi ya da ilaç tedavisinden sonra tedavi etkinliğini saptanmasında tercih edilir.

Kalp Sintigrafisinin Zararları Nelerdir?

Kalp sintigrafi zararları olarak akla ilk gelen durum radyasyon tehlikesidir. Çünkü birçok hasta bu durumdan korkabilir. Fakat bu konuda rahat olmanız gerekiyor. Test sonucunda vücudun maruz kalacağı radyasyon miktarı, röntgen filminde maruz kalınan radyasyon oranıyla aynıdır. Bu anlamda ayrıca verilecek olan radyoaktif ilaç da vücuttaki işlevini kısa sürede kaybedeceği için atılımı da kolay olacaktır.

Kalp sintigrafisi zararları konusunda verilecek bilgiler bu şekildedir. Bu yüzden rahatlıkla kalp damar hastalıklarının teşhisinin koyulabilmesi ve gerekli izlenimlerin yapılabilmesi adına sintigrafi uygulamasının yapılması çok önemlidir. Uzman doktorlar, gözlemlerinden sonra gerekli işleyişi sizlerle paylaşacak ve sintigrafinin sonuçlarını da hastalarıyla paylaşacaktır.

Uygulamanın yapılacağı gün de şu durumlara dikkat etmeniz yeterlidir; Spor ayakkabı tercih etmeli ve rahat giysiler kullanmalısınız. Çay, sigara ve kahve tüketimini bırakmalı ve ayrıca testten en az 4 saat önce herhangi bir tüketim yapmamalısınız. Bu durumlara dikkat ettiğiniz sürece uygulama çok daha başarılı sonuçlarla size sunulacaktır.

Doktorunuz da uygulama öncesi bu bilgilerin tamamını sizlerle paylaşmış olacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...