Sintigrafi Çekiminden İnsan Vücuduna Zararları

Sintigrafi tıbbi tedavi için gerekli olup, modern teşhis yöntemleri arasında yer alır. İnsan vücudu üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Sintigrafi Çekimi
im002441

Sözlük tanımı olarak gama ışınları yayan ışın etkin bir izotopun organizma içindeki yolunu izlemek temeline dayanan tanı yöntemi olan sintigrafi için vücutta gerçekleştirilen film çekim işleminin radyo aktif madde kullanımıyla sağlanması olarak da açılımı yapılabilir. Radyoaktif maddenin vücuda zerk edilmesi ve sonrasında yapılan izlemle organlarda ki hastalıkların teşhisinin sağlanması gerçekleştirilmektedir. Radyo aktif madde duruma göre bazen haftalar önce bazen görüntülemeden hemen önce, eser miktarda vücuda enjekte edilmektedir.

Erken teşhis sağlaması ve beraberinde erken tedavi ile sağlığa kavuşmanın kolaylaştırıldığı bu hastalık tespit izlemi cazip taraflarının yanı sıra sintigrafi zararları konusunda da tartışmalara sebep olmaktadır.

Uygulama Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır

Nükleer tıp uygulamaları arasında yer bulan sintigrafi; özel laboratuvar donanımı ve alanında uzman hekim gereksinimi duyar. Yaygınlığı artmakla birlikte daha ziyade büyük ve kapsamlı hastane ile sağlık merkezlerinde uygulanan sintigrafi; mide bağırsak rahatsızlıkları, tiroid, akciğer, kalp görüntüleme, karaciğer, dalak, safra kesesi, böbreklerin incelenmesinde kemik ve damar yapısının görüntülenmesinde kullanılmaktadır.

Uzman Hekim Görüşü Alınmalıdır

En çok kalp görüntüleme de kullanılan yöntem tıp dünyasının ileri teknoloji uygulaması olarak birçok hastalığın ve risk faktörlerinin, gizli enfeksiyonların fark edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Tespitlerin yüksek yüzde oranlarında doğruluk payına sahip olması, kullanımı yaygınlaştıran e önemli faktördür.

Bununa beraber sintigrafi zararları hakkında tüm sorular hekim başvurusunda konuşulması ve doğru yanıtların hekim aracılığı ile alınması da oldukça önemlidir.

Sintigrafi Olası Zararları

Birçok organın radyoaktif madde rehberliğinde, gama kamera cihazı ve özel tekniklerle görüntülenmesi ile yapılan sintigrafi zararları açısından oldukça makul değerlerdedir. Hatta bazı otoritelere göre vücuda enjekte edilen düşük dozlardaki radyoaktif maddenin olası zararları akciğer filmi görüntülemekten daha düşüktür. Sintigrafi zararlı mıdır denildiğinde bu örneklemeyle sorunun yanıtı açığa çıkmış olur.

Bununla beraber tıp dünyasında nükleer tıp uygulamaları, kullanılan maddelerin uhreviyatı açısından her daim tartışılmaktadır. Bazı bilimsel otoriteler radyo aktif maddelerin kullanımını hoş karşılamazken daha çoğunluğu bu maddelerin zararsız oluşları konusunda hem fikir olmuş, bu bilimin geliştirilmesinin faydaları üzerinde görüş geliştirmişlerdir.

Tıpta Radyasyon Kullanımı

Son dönemin popüler gelişimi nükleer tıp uygulamaları ve radyolojik görüntülemeler yaygın olumsuz kanaatin ötesinde gerekli olduğunda mutlaka kullanılması gereken, zararından çok faydası görülen yöntemlerdendir. Sintigrafi radyasyon zararları da bu tartışmalara konu olsa da uzman bir hekimin gerekli laboratuvar donanımı ile gerçekleştirilmesi ile çeşitli organlarda kanser öncelikli birçok hastalığın erken tanı ve teşhisi ile iyileştirilebilirliğin arttırılması demektir.

Uygun doz ki bu doktorun hasta ile yapılacağı konsültasyon sonrasında doktor tarafından belirlenecek olup kullanımı olumsuz etkilerin olumlu sonuçlar geliştirmesine sebep olacaktır. Radyasyon başlıca tomografi, röntgen, mamografi, manyetik rezonans ve ultrasonografi kullanılmakla birlikte nükleer tıp gama ışınlardan faydalandığı sintigrafi yöntemini kullanmaktadır.

Sonuç olarak tıp biliminde her yöntem birbirinden ayrı çalışmakta, bir yöntemin belirlediğini diğeri gözlemleyememektedir. Sintigrafide fizyolojik gözlem yapılırken radyolojide anatomik gözlem yapılır. Kullanım gerekliliği ve dozu alanında uzman hekimlerce öngörüldüğü sürece her uygulama hasta lehine olmaktadır.

Sintigrafi uygulamasında vücuda damar yolu ile enjekte edilen radyo aktif maddenin radyasyon açısından bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Nükleer tıp anabilim araştırmalarında üniversite hastaneleri ve bakanlıkta kurulan birimlerce araştırmalar sürdürülmektedir. Nükleer tıbbin yeni çağın en önemli gelişmeleri arasında kabul görmesi, uygulamaların donanımlı hastane ve kliniklerde gerçekleştirilerek memnuniyet verici sonuçlar elde edilmesi hastalıkların erken teşhis ve tedavisi açısından son derece önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Sevcan18.05.2017

Merhabalar annem bugün kalp için sintigrafi çektirecek verilen açıklama kâğıdına bakılırsa çok riskli. Verilen ilaç yan etki falan yapar mı acaba. Teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Sintigrafi çekimlerinin tehlikeli olmasının en önemli sebebi radyasyon içermesidir.  Radyasyon insan vücuduna oldukça büyük zararlar verir. Radyasyon annenize verdiği zarar haricinde çevresinde bulunan insanlara da risk oluşturmaktadır. Bu risk ve zararlar anından meydana gelmeyebilir. Yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. Radyasyonun hemen vücuttan atılması için ilk olarak beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Özellikle doğal beslenmeniz bu konuda çok önemlidir. Annenizin bol bol su içmesi radyasyonun atılması adına gereklidir. Bol su içmesi sayesinde sık şekilde tuvalete çıkar. Bu süreçte kesinlikle tuvaleti sıklıkla yıkanması gerekir ve arka arkaya sifonu çekilmesi gerekir. Günlük olarak banyo yapılması ve üzerinizden çıkardığınız çamaşırların bekletilmeden yıkanması gerekmektedir.

İSMET AKIL15.05.2017

Ben kalp için sintigrafi çektirdim, yalnız ilkinde kalp yorgun olduğunu söyleyip 3 gün sonra dinlenmiş şekilde yeniden çekileceğini söylediler, benim sizden ricam 3 gün ara ile vücuda alınan radyoaktif madde benim için zararlı mı, zararları ne olur teşekkür ederim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Sintigrafi çekim işlemlerinde alınacak olan radyasyon hem size hem de çevrenizde bulunan kişilere zarar verir. Bu zarar özellikle ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilir. Bu zararları yaşamamak için ve vücutta bulunan radyasyonu hızlı şekilde atak için;



  • Birkaç gün boyunca beslenme konusunda da dikkatli olmanız gerekmektedir.

  • Özellikle doğal beslenmeniz ve gazlı içecekler içmemeniz gerekir.

  • Gazlı içeceklerin yerine bol bol su içmeniz radyasyonun atılması gereklidir.

  • Bol su içmeniz sayesinde sık şekilde tuvalete ihtiyacına çıkarsınız.

  • Tuvaleti sık sık yıkamanız ve sık sık sifonu çekmeniz gerekir.

  • Her gün düzenli olarak banyo yapılması ve üzerinizden çıkardığınız çamaşırların bekletilmeden yıkamanız gerekir. Bu sayede zararlı olabilecek etken maddelerin de etrafa yayılmasında önüne geçersiniz.

Emel04.04.2017

İyi aksamlar kayınvalidem yarın sintigrafi filmi çektirecek fakat ben 4 yıllık evliyim 2 yıldır gebelik tedavisi görüyorum, yaklaşık 15 gün önce çikolata kisti ameliyatı oldum böyle bir durumda kayınvalidem ile ayni ortamda kalabilir miyim? Bu filmin radyasyon oranı yüksek mi bana bir zararı olur mu?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Bu kadar tedavi olduktan sonra emeklerinizin çöpe gitmemesi adına, kendinizin ya da bebeğinizin zarar görmemesi adına belli bir süre kayınvalideniz ile aynı ortan içinde bulunmamanız gerekmektedir. Sintigrafi çekiminde alınan radyasyonun atılımının sağlanmasından sonra bir araya gelmeniz uygun olacaktır. Bunun için kayınvalidenizin bol bol su içmesi ve sık sık banyo yapması gerekir. Ayrıca beslenme konusunda da dikkatli olması önemlidir.

Poyraz31.03.2017

Merhaba belimdeki rahatsızlıktan dolayı sintigrafi çekildim, sonrasında neler yapmam gerek 6 ay cinsel münasebette bulunamazsınız diye yazılar okuyorum aydınlatırsanız sevinirim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Poyraz bey merhaba,


Sintigrafi çekimlerinde alınan radyasyon yani iyotlu maddeden kaynaklı olarak cinsel ilişki belli bir dönem yasaktır. Bu süreç içinde cinsel ilişki de bulunmanız eşinize zarar verecektir. Ayrıca radyasyonun atılması için mutlaka doğal beslenmeli, sigaradan uzak durmalı, sarımsak tüketmeli, bol bol su içip sık sık banyo yapmanız gerekir.

Tahsin14.03.2017

Tiroitlerim çok çalıştığı için sintigrafi istediler. Çektirme konusunda çekinceliyim. Sintigrafi olmadan olmaz mı? Ultrason çekindim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Tahsin bey merhaba,


Tiroid bezlerinde bulunan yapısal anlamdaki bozukluk veya işlevlerinde bozukluk olup olmadığına dair tanı koymak adına en güvenilir olan uygulama sintigrafi çekimidir. Bu uygulama tiroid bezlerinin ne düzeyde çalıştığını, şekillerinin ne durumda olduğunu ve büyüklüklerini meydana çıkartır. Tiroid bezleri konusunda uygulama yapmadan önce siz tiroitlerde tutulum olması adına bazı radyoaktif maddeler yapılır. Uygulanacak olan tüm işlemler ve çıkacak olan sonuçların doğru çıkması için uygulamada sizin aç olmanız gerekir. Yani bu konuda terettüt duymadan işlem yaptırabilirsiniz. Sağlık için gerekli olan her uygulama yapılmalıdır.

Nazli kaya09.03.2017

Tiroid sintigrafisi çekildim ilerde hamilelikte herhangi bir sakıncası olur mu?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Nazlı hanım merhaba,


Tiroit sintigrafi çekim işlemlerinden sonra vücuttan zararlı olan maddeler ve radyasyon kısa zaman içinde atılır. Bundan dolayı da gebelik için bir sakıncası ve zararı bulunmaz. Gebelik sürecine hazırlanmak için sintigrafi çekim işlemi öncesini tercih etmemeniz gerekir.

Yeliz gurer20.02.2017

İyi aksamlar babam bugün kalp sintigrafisi çekildi aldığı radyasyondan dolay biraz tedirgin olduk. Kızım 5 yaşında ayni ortamda duruyorlar birbirlerine temas ettirmiyoruz ama yine tedirginlik var yapmamız gereken başka birse var mı teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Yeliz hanım merhaba,


Kızınız ile birbirine temas etmemesi gerekir. Ama birkaç gün boyunca aynı odada olmaması kızınız için daha iyi olacaktır. Ayrıca radyasyonun kolay ve hızlı şekilde atılması için babanızın bol düzeyde su içmesi ve sık sık banyo yapması gerekir.

Hatice ozturk02.02.2017

Annem kemik sintigrafisi çekildi bugün ben yeni evliyim ve çocuğum yok şu anında durmamda herhangi bir zarar var mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Hatice Hanım merhaba,


Annenizin çektirmiş olduğu kemik sintigrafisinin size herhangi bir zararı bulunmaz.

ZEKERİYA25.01.2017

TROİD İÇİN TAHLİL YAPTIRDIK DEĞERLER DÜŞÜK ÇIKTI.DOKTORUMUZ SİNTİGRAFİ ÇEKMEMİZİ İSTEDİ FAKAT SİNTİGRAFİDEN SONRA 14 SAAT ÇOCUGUNU KUCAĞINA ALMAYIP 14 SAAT SUTUNU VERMIYECEKSIN DEMİŞ.NE DERECE DOĞRU HOCAM

Makale Editörü Ayşe KorkmazZekeriya bey merhaba,
Sintigrafi ve tomografi gibi görüntüleme sistemlerinde verilecek olan radyasyon bebeklere zarar vereceğinden kaynaklı olarak uzak durmanız gerekir. Bu anlamda uzman tavsiyesine uymak gerekir. Verilecek olan radyoaktif maddelerin yarılanma süreci çok kısadır. Kısa bir dönem sonra vücuttan kolay şekilde atılır. bu süreç içinde uzak durulması gerekmektedir. Bu süreci atlatmak adına öncesinde anne sütünün sağılması ve buzlukta saklanması gerekir.
Aytül18.01.2017

İyi akşamlar hocam benim kalp grafiği sonucunda kriz geçirdiğim çıkıyordu sintigrafisi sonucunda kalp kapakçığımın üzerinde kan birikimi çıktı bugün anjiyo oldum doktorumun söylediği karşısında şok oldum kalbim ve damarlarım sapa sağlammış grafik be sintigrafii hata vermiş dedi ben bu kadar acıyı ve korkuyu boşuna mı yaşadım doktor bizden hastahane ve kendisi için bizden para alabilmek için mi ben bunları yaşadım sintigrafii hiç hata verir mi?

Makale Editörü Ayşe KorkmazAytül hanım merhaba,
Sintigrafi çekimleri de hata verebilir. Bu anlamda en doğru hastane, en doğru görüntüleme merkezi ve en doğru uzman seçimi önemlidir. Yani uygulama öncesinde mutlaka bu detaylar konusunda yapılması gerekir. Bu sorunun önüne geçmek için muhakkak sizin için doğru bir uzmana tekrardan klinik muayene yapılması gerekir.
Atakan11.01.2017

Görüntülemede kullanılan radyasyon iyonize,midir değilmidir? Düşük dozda alınan radyo aktif madde cenin üzerinde etki yapabiliyordu hücreler üzerinde etki yapmaz mı bunun garantisini kim ve nasıl veriyor?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Atakan bey merhaba,


Radyasyon düşük dozda olsa cenin üstünde sorunlara yol açabilir. Bu anlamda dikkatli olmak gerekir. Cenin üzerinde etki edip etmeyeceği konusunda hiç bir uzman size garanti vermeyecektir. görüntüleme hamilelik döneminde mecbur bir durum ise genelde çekim işlemi yapılır ama zorda kalmadıkça hamile bayanların radyasyona maruz kalmaması gerekmektedir.


Geçmiş olsun

Soru ekle

Sorunuz: