MR Çektirmenin Oluşturduğu Yan Etkiler Arasında Neler Yer Almaktadır?

Emar çekimi konusunda belli başlı risk faktörleri bulunur. Bunların neler olduğu konusunda mutlaka doktorlar ile konuşulması ve detay alınması gerekmektedir.

MR Çektirmenin Yan Etkileri

Emar çektirmenin farklı farklı yan etkileri bulunur. Bunlar;

  • Dar alanlarda mr çekimi yapılmasının etkileri; emar çekimi yapılacak olan cihazlar diğer cihaz türlerine göre daha dardır. Yani bu alan içinde kişiler genelde kendilerini daralmış bir şekilde hissederler. Özellikle klostrofobisi olan kişiler emar çekimi zorunda kaldıklarında ve beyin emarı çekimi işlemlerine girdiklerinde sorun yaşarlar. Hatta birçok kişi bu yüzden kapalı mr uygulaması işlemlerini iptal ettirirler. Bu sebepten kaynaklı olarak kapalı alan korkusu yaşayan kişiler mr etkileri konusunda fazlasıyla korkarlar.
  • İlaçlı emar çekimi yan etkileri, hastaların görüntülemelerin daha net şekilde yapılması amacı ile ve özellikle beyin ile alakalı olan uygulamalarda kişilere damar yolu vasıtası ile kontrastlı ilaçlar verilir. Emar cihazlarının tek başlarına herhangi bir zararı bulunmaz ama ilacın verilmesi ile ve ilacın yan etkisi ile mide bulantısı, baş dönmesi, alerjik reaksiyon, kusma, kaşıntı ve farklı duygu hissiyatları meydana gelebilir. İlaçlı beyin mr çekimi esnasında mr ilacının yan etkisinden kaynaklı olarak da farklı alerjik etkiler meydana gelir. İlaçlı emarın çekilmesinde gerekli görülürse uzman tarafından sonrası sorun yaşamamak adına ve etkiler oluşmaması adına bazı testler yapılır. Verilecek olan kontrast ilacı ayarlaması konusunda uzman ayarlama yapar. Verilen emar ilacı nelerdir, beyin ile alakalı çekimlerde hangi emar ilacı kullanımı yapılır, mr çekimi sonrası oluşan sorunlar nelerdir, verilen beyin mr emarı ilacı yan etkileri nelerdir, sonrası yaşanan nelerdir, verilen beyin emarı ilaçları sonrasında neler yapılmalıdır tarzındaki soruların hepsini uzman yanıtlar.
  • Küçük çocuklarda ve gebelerde beyin ile alakalı yan etkileri, çocuklarda ve gebelerde sonrası sorun yaşanabileceği ve yan etki oluşabileceğinden dolayı sık şekilde tercih edilmez. Zorda kalmadıkça çekim yapılmaz. Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde bebeklerin organlarının gelişimi açısından önemli bir dönem olduğu için çoğunlukla emarın çekimleri yapılmaz. Bundan kaynaklı olarak kişilerde mecbur olan bir durum olmadıkça görüntüleme yapılması istenmez.

MR Çekilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emarların çekilmesi ile alakalı teknisyenlerin yönlendirme yapması ve kişilere bu durumu açıklaması oldukça önemlidir. Çekimlerin yapıldığı sırada hareketsiz bir şekilde kalmak en önemli olan detaydır. Özellikle çekim yapılacak olan bölgelerin yani baş kısmının hareket ettirilmemesi görüntülemenin kalitesi açısından büyük bir ehemmiyet taşır. Yapılacak işlemlerin bazılarında nefes tutulması istenebilir.

Teknisyenlerin söylemleri ile nefesin tutulması ve yine komutu ile nefesin bırakılması gerekir. Uygulamanın öncesinde kişiler içeriye girerken üstünde bulunan tüm metal eşyaları çıkartmalıdır. Çünkü bu cihazlar dev bir mıknatıstan oluşur ve üstünüzde bulunan tüm metalleri çeker. Kolye, küpe, yüzük, kemer ve vücutta bulunan diğer tüm metaller çıkarılmalıdır. Vücuttaki protezler konusunda muhakkak uzmana bilgi verilmelidir, çünkü bunlarda büyük risk oluşturur.

Risk faktörleri arasında özellikle kalp pili ve diş implantı bulunur. Bu detaylar doktora söylendiğinde neden çekilemeyeceği ile alakalı olarak detaylı bilgi verecektir. Bu detayların kesinlikle atlanmaması gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Sinan Arslan09.05.2017

Merhabalar
6,5 yaşında çocuk baş ağırsısı şikâyeti var Nöroloji doktoru MR çekmemizi istedi.
MR çekimden çocuğun uyutulması gerektiğini ve ilaç dozunu çocuk doktorunun ayarlamasını istedi. Doktor İlacın Riskli Olduğunu Çekim sonrasında uyandırmanın zor olabileceğini söyledi,
zorluk hakkında bilgi vere bilir misiniz tavsiyeniz ne dedir?
Yardımınız için Teşekkür ederim

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Bebeklerde İlaçlı Emar Çekimi ve Riskleri

Soru ekle

Sorunuz: