Mr Çekimi Sonrasında Neler Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Me çekimlerinden sonra mutlaka uzman ile görüşülmeli ve dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda detaylı bilgi alınmalıdır. Sonrasında bu detayların dışına çıkılmamalıdır.

Mr Sonrası Ne Yapılmalı

resim-1535

Hasta olan kişiler için yapılacak olan mr çekimi esnasında önlük giyilmesi istenir. Üstünde bulunan saat, küpe, kolye, yüzü ve diğer metallerinde çıkarılması istenir. Bundan sonra da hastalar mr cihazına alınarak çekimi ile alakalı işlemler başlar.  Çekimi esnasında baş kısmını sabit tutmak gerekir.

Bunu sağlamak adına baş aparatı takılır. Bu şekilde hem baş kısmı sabit kalırken, baş ağrısı konusunda da sorun yaşanmaz. Çünkü emar çekimlerinden sonra genelde hastalarda baş ağrısı sorunu yaşanmaktadır. Aparat sayesinde baş ağrısı da en aza indirgenir. Mr çekimi esnasında sorun yaşamamak adına kişilerin ellerine buton verilir. Bu butonlar sayesinde teknisyen ile iletişime geçerler. Emar çekim işlemleri 40 ila 60 dakika aralığında sürmektedir.

Bu çekimleri en doğru şekilde yapan, hizmetleri kaliteli olan, sanayi tipi cihazlara sahip olan, baş ağrısı oluşmaması adına ses konusunda izolasyon yapan, hizmetleri sonrası destek sağlayan firmalarda çekim yaptırılmalıdır. Hizmetleri kaliteli şekilde yapılma ki sonrasında baş ağrısı sorunu yaşanmamalıdır.

Mr çekiminden sonra hastalar günlük yaşamlarına kolay ve hızlı bir şekilde dönebilmektedir. Hizmetleri en doğru şekilde veren hastaneler ve görüntüleme merkezleri sayesinde herhangi bir uvuz ağrısı yaşamadan görüntüleme sonlanır.

Emar cihazları manyetik alan desteği ile insanların vücutlarına çekimi yapmak adına radyo dalgaları gönderir. Bunun sonrasında cevaplar sinyallerin yardımı ile görüntüye dönüştürülür. Mr sonrası sorun yaşamamak adına kalp rahatsızlığı olanlar, solunum sıkıntısı yaşayanlar, yüksek tansiyonu olanlar çekimi yapılmadan önce uzman ile görüşmelidir. Mr sonrası ne tarz sorunlar yaşanır, bunlar ile ne gibi detaylar ile başa çıkılır, mr çekildikten sonra hasta ne kadar dinlenmelidir, kişi banyo ne zaman yapmalı, organ ağrısı olur mu, ne zaman sonlanır gibi soruları da doktoru ile konuşulmalıdır. Kalp ve solunum sıkıntısı olan kişilerde sonrası sorun yaşanmaması adına hastaneler ve görüntüleme merkezleri açık emarları ile hizmetleri sunar.

Bu kişilerin yanlarında bir refakatçi bulundurmaları uygundur. Bu şekilde güven duygusu daha çok sağlanır. Özellikle sonrası rahatsızlık yaşamamak adına da gerekli olan durumdur.

Mr Türleri İçinde Neler Yer Alır?

  • Kas ve İskelet Sistemi, menüsküsler, bağlar, kaslar ve diğer eklem diskleri konusunda detayları bilgi sahibi olmak için
  • Prostat, prostat kanserin tespit edilmesi adına
  • Vücut, safra yolları, safra kesesi, pankreas, dalak, böbrek, akciğer, kalp ve diğer organları ile alakalı detaylı bilgiler
  • Meme, meme kanserinin sorunun erken dönemde fark edilmesi ve tedavisinin planlamasının yapılması amacı ile
  • Kalp, kalp ile alakalı olan hastalıkların tespit edilmesi için
  • Beyin, bunamalar, tümörler ve beyin tümörlerinin tespit edilmesi amacı ile çekilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emarın çekim işleminde teknisyenin yönlendirmesi oldukça önemli olan bir detaydır. Çekim esnasında hareketsiz kalmak dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Özellikle çekim alanı ve baş kısmının kesinlikle hareketsiz kalması görüntülerin kaliteli çıkmasına olanak sağlayacaktır. Bazı uygulamalarda nefesin tutulması bile gerekir. Nefes konusunda teknisyenin komutların doğrultusunda hareket edilmesi gerekir. Çekim öncesinde kişiler içeriye girmeden önce üstünde bulunan tüm metal eşyaları çıkartmalıdır.

Çünkü bu cihazlar dev mıknatıs olduğundan dolayı tüm metalleri üzerine çekebilir. Kolye, küpe, kemer, yüzük, saat gibi metal içeriğe sahip olan her türlü eşya çıkartılmalıdır. Vücutta yer alan protezlerde uzmanlara daha önceden söylenmelidir. Aksi durumlarda sonrası için içinden çıkılmaz sağlık sorunların yaşanmasına sebep olunabilir. Protezi bulunan kişiler sağlık açısından risk faktörü olan kategori içinde yer alır. Bundan kaynaklı olarak da bu tarz kişilere emarların çeşitleri ile alakalı olan çekim işlemleri yapılmaz. Uygulama sonrasında ne kadar az sorun yaşanmasını isterseniz doktorunuzu o kadar çok detay vermeniz gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Bediz22.10.2017

Mr sonrası uçağa binmek bir yan etki oluşturur mu?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Emar sonrası uçağa binmek bir yan etki oluşturur mu?
Banu15.10.2017

Merhaba bugün 5 yerimden MR`a girdim. Bir tanesi ilaçlı MR`di. İlaçlı MR sonrası çocukların yayına yaklaşmamalı mıyım? Yaklaşırsam ne olur?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
İlaçlı MR Sonrası Çocukların Yayına Yaklaşmak Normal mi?
06.05.2017

Emar sonrası baş dönmesi doğal mı

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Emar çektirmek sonucunda baş dönmesi yaşanmaz. Genelde bu tarz sorunlar emar çektirmenin psikolojisinden kaynaklı meydana gelmektedir. Emar cihazının bu şekilde yan etkileri meydana gelmez.

Senay degrli08.04.2017

Beyin emari çektirdim dünden beridir inanılmaz yorgun ve kas ağrısı çekiyorum bunun sebebi emar olabilir mi merak ediyorum çok araştırdım fakat bilgi bulamadım

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Beyin emarından sonra yorgunluk ve kas ağrıları meydana gelmez. Hatta birçok insan emar çekiminden sonra hemen işine geri dönmektedir. Sizde var olan bu sıkıntılar mevsimsel olabileceği gibi başka bir sorundan da meydana gelebilir. Bunun için klinik anlamda muayene olmanızı tavsiye ederim.

Nuray Fedakar28.03.2017

Merhabalar benim 4 yaşındaki kızım elinden emara girecek el emarı damı diğer emarlar gibi acaba biraz ilaçtan korkuyorum yan etkilerinden lütfen beni bilgilendirir misiniz teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Nuray Hanım merhaba,


Bazı kişilerde görüntüleme işlemlerinin daha net şekilde yapılması adına hastalara damar yolu ile farklı ilaçlar verilebilir. Başlı başına mr uygulamasının bir zararı bulunmaz ama ilaçlı çekimlerde mide bulantısı, kaşınma, baş dönmesi, baş ağrısı ve duygusal değişimler ortaya çıkabilmektedir. İlaçlı mr uygulamasında verilecek olan ilaçlar yetişkinde olduğu gibi çocuklarda da alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Çocuklar için mr çekimlerinde teknisyenler ve uzmanlar oldukça kontrollü şekilde hareket edeceğinden dolayı oluşabilecek bir sıkıntıda hemen müdahale edeceklerdir.

Hümeyra06.03.2017

Merhaba benim dişim de tel var ve hipofiz MR çektireceğim, Bir sorun olur mu?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Hümeyra hanım merhaba,


Emar çekimlerinin nasıl işleyeceği ve neler dikkat edileceği konusunda uzmanınızın öncesinde size bilgi vermesi gerekmektedir. emara girerken diş teli, diş implantı ve metal eşyaların tamamen çıkartılması gerekir. Diş teli ile alakalı da uzman görüşü alınması gerekmektedir. Ne olursa olsun diş teli olan kişilerin emar çektirmeden önce çıkarttırması gerekir. emar cihazı dev bir mıknatıstan oluştuğu için tehlikeye yol açabilir.

Soru ekle

Sorunuz: