Bebeklerde çekilecek olan emar çekimlerinin herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tam teşekküllü hastanelerde gözetim altında çekim işlemi yapılır.
Bebeklerde MR nedir
Emar çektirme işlemi yetişkin olan kişiler için bile psikolojik açıdan rahatsız ederken, çocuk ve bebeklerin çekimlerinde de hem fiziksel hem de psikolojik açıdan sıkıntılar doğurmaktadır. Ayrıca bebekler bu durumda özel olan bir süreçten geçmektedir.
Bebeklerde çekilecek olan emar işleminde hareketsiz durmasını sağlamak ve bunu başarmak gerekir ama bu bebeklerde ve çocuklarda mümkün olmayan bir durumdur. Tıbbi anlamda son dönemdeki gelişmeler ve görüntüleme sistemleri ile anestezinin ameliyat dışında verilmesi ile alakalı olan gereksinimlerde de artış gözlemlenmeye başlanmıştır. Bunun da etkisi ile yaş grubu küçük olan çocuk ve bebeklerde anestezi yardımı ile emar çekimi yapılır. Anestezi ile yapılacak olan emar çekimleri her hastanede ve her görüntüleme merkezinde yapılmamaktadır.
Yapılacak olan çekim sonrasında oluşabilecek olan risklere karşı ekipman ve sağlık ekiplerinin bulunması şarttır. Hasta olan bebek elektromanyet içermekte olan silindirin içinde yatar ve vücudu hidrojen atomu salmasına olanak sağlayan radyo dalgalarının gönderilmesi ile işlem gerçekleşir.
Alınan bilgiler bilgisayar ortamına aktarılır ve inceleme yapılan alanın görüntüsü alınır. Uzman radyologlar doktorların istediği şekilde değerlendirme yaparlar.
Bebeklere Neden Emar Çekilir?
Hem yetişkinler açısından hem de bebekler açısından emar çekimi yapmak tanı koyma açısından önemlidir. emar konusunda yapılmış olan araştırmalar herhangi bir yan etkisinin olmadığını göstermektedir.
Teknolojinin de desteği ile günümüzde kullanılmakta olan en güvenilir cihazlardır. Bebeklerde emar çekilmesinin en büyük sebebi teknolojik bakımdan tanı koymaya yardımcı olması ve zararsız olmasıdır.
Bebekler için çekilecek olan emar sinir kılıflarının, iç organların, kasların ve kemik yapılarının görüntülenmesine olanak sağlamaktadır.
Nasıl Çekilir?
Bebeklere emar çekilebilmesi için çekim öncesi 6 saat açlık istenir. Emar çektirmek için bebeğin üstünde metal takı ya da daha farlı bir ürün bulunmaması gerekir. Tüm kıyafetlerin çıkartılması istenir ve bebeğe de yetişkinde olduğu gibi önlük giydirilir. Anestezi uygulaması sıvı şekilde bebeğe verilmektedir.
Bebeğin uyuması ile beraber emar makinesine alınır. Bebeklere çekilecek olan emar yaklaşık olarak 15 dakika içinde biter. Bebeklerin emar çekimlerinde kalp atımları ve solunumları devamlı olarak monitörler yardımı ile izlenir ve takip altında tutulur. Emar çekimi işleminin bitmesinden sonra bebek gözlem odasına götürülür ve oksijen verilir. Bebeğin uyumasının ardından uyanması ve ağlanması beklenir. Yaklaşık olarak 1 saat boyunca gözlem ve takip altında tutulur.
Bebeklerde emar çekimi yapılmasının ardından en az 2 saat süresince beslenme yapılmaması gerekir. Bu detay bebeğine emar çektiren tüm aile bireylerine söylenmektedir. Anestezi verilse bile emar çekimi yapılan odalarda belli başlı kurallar bulunur ve bu kurallara uymak gerekir. Bebeklerin ve çocukların anne ve babalarının yanlarında kalmasında genelde sakınca görülmez. Bazı çekim merkezlerinde ya da hastanelerde emar çekim işlemi başlarken anne ve babaların odadan çıkmasını isterler.
Anne ve babalar emar çektirme konusunda anestezi uygulaması yapılacağı için tedirgindirler ama bu uygulama tam teşekküllü bir hastanede yaptırıldığı zaman sorun çıkmaz. Önemli olan bebeklerin takibinin detaylı şekilde yapılması ve çekim esnasında görevli olan sağlık personelinin beklemesidir.
Bebeklere Çektirilecek Olan Emarın Zararları Nelerdir?
Yeni doğan bebekten obez olan kişiler bile artık kolay bir şekilde emar çektirme lüksüne sahiptir. Çekilecek olan emarın bu güne kadar kanıtlanmış ve bulunan yan etkileri bulunmaz. Sağlık bakımından güvenli tanı koyma yöntemlerinden bir tanesidir. Çocuklara ve bebeklere çekilecek olan emar konusunda belli başlı riskler ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktalar arasında;
- Çocuklara ve bebeklere emar çektirirken tamamen hareketsiz şekilde kalmasının mümkünatı olmamasından dolayı çocuk ve bebeklerde anestezi yardımı ile emar çekimi yapılır. Bundan dolayı da dikkatli olmak ve hassas davranmak gerekir.
- Her sağlık kuruluşundan emar çektirme işlemi yaptırılmamalıdır. Sağlık kuruluşlarında anestezi uzmanı, acil durumlarda müdahale edebilecek olan sağlık ekipmanları ve ekiplerinin bulunduğu tam teşekküllü kuruluşlar tercih edilmelidir. Tam tersi olan durumlarda riskli bir durum olduğunda sağlık açısından sıkıntılar yaşanabilir.
- Çocuk ve bebeklerin emar çekimlerinde kalp atımlarının ve solunumlarının emar cihazına bağlı olan makineler ile izlenmemesi de riskli durumları ortaya çıkartabilir. Özellikle prematüre olan bebekler anestezi alımından sonra soluk almayı unuttuğundan dolayı seçilecek olan hastanesinin incelenerek seçilmesi gerekir.
- Sıkıntılı bir durum ya da acil sağlık sorunu bulunmuyorsa bebeklerin 2,5 ayını doldurmuş olmasını doktorlar tercih eder.
- Bebeklerde emar çekimin önemli olan verilecek olan anestezi ve bunun takibidir. Emar çekiminde oluşabilecek olan en büyük risk burada meydana gelir ama tam teşekküllü hastanelerde bu riskte bulunmamaktadır.
- Bebeklerde emar çekim işlemleri herhangi bir zarar vermediğinden dolayı ikince kez bile çekilebilir.
Soru - Cevap
kızım 3 yaşında epilepsi, DiGeorge Sendromu ve kalp hastası dır. kızım doktor ların kontrolleri altında şimdi çocuk nöroloji dri uzmanı emar çektirecek acaba bu çekilecek olan emar kızıma zarar veriri mi
Emar Çekilmesi Epilepsi, DiGeorge Sendromu, ve Kalp Hastalara Olur mu?
Merhabalar 17 aylık kızım için mr. lumbo sakral istendi.hastaneler aylar sonrasına veriyor. Özel görüntüleme merkezi hemen yapıyor. yani özel görüntülemeye gitsek sorun olur mu sonuçlar güvenilir midir, yanılma payı nedir.
birde sonuç olumlu değilse sonraki asamalarda tavsiye edilecek şeyler nedir
Değerli okurum merhaba,
Özel merkezlerde güvenli bir şekilde uygulamayı yaptırabilirsiniz. Bu çekim işlemleri özel olarak tasarlanan cihazlar ile yapıldığı için herhangi bir sorun meydana gelmeyecektir. Raporun çıkmasından sonra dikkat edilecek olan noktaları konuşmak ve araştırmak gerekir.
Merhaba benim oğlum 11 günlük kafasından ultrasonla baktılar ve 2mm 3mm kist olduğu görüldü doktor emar istedi anesteziden bahsetmedi kilosuna göre şurup verece dedi mümkünse uyuması lazım dedi bende korkuyorum?
Nazan Hanım merhaba,
Çocuklar için çekilecek olan anestezi emar çekimleri artık oldukça kolay şekilde gerçekleştirilmektedir. Yapılacak olan işlem sürecinde çocuğunuz kalp atışları, tansiyonu ve genel sağlık durumu sürekli olarak gözetim altında tutulmaktadır. Sonrasında ise anesteziden uyanana kadar ve kendine tam anlamı ile gelene kadar gözetim altında tutulmaya devam edilir. Bu süreci tamamlayacak olan hekim, teknisyen ve sağlık ekibinin konusunda tecrübeli olması çok önemlidir. Yani emar çekimlerinde kesinlikle korkmamalısınız.
Hocam benim oğlum 6 yaşında birden gözünde kayma oldu ardından görme bozukluğu geldi şimdi araştırıyorlar anestezili emar çekilecek beyinden mi gelen bir sorun diye ama ben korkuyorum sizce böyle vakalarda emar zor olur mu?
Değerli okurum merhaba,
Çocuklar için çekilecek olan anestezi emar çekimleri artık oldukça kolay şekilde gerçekleştirilmektedir. Yapılacak olan işlem sürecinde çocuğunuz kalp atışları, tansiyonu ve genel sağlık durumu sürekli olarak gözetim altında tutulmaktadır. Sonrasında ise anesteziden uyanana kadar ve kendine tam anlamı ile gelene kadar gözetim altında tutulmaya devam edilir. Bu süreci tamamlayacak olan hekim, teknisyen ve sağlık ekibinin konusunda tecrübeli olması çok önemlidir. Yani emar çekimlerinde korkmamalısınız. Ear çekim işlemlerinde önemli olan gereksiz yere çekim yapılmamasıdır. Yani gerçekten hastalık konusunda tanı koymaya ve tedavi planlamaya yardımcı olması gerekir.
Bizim oğlumuz doğumdan 3 gün sonra mr istediler çok tedirgin durumdayım bilgi verseniz sevinirim.
Değerli okurum,
Bebekler yapılacak olan emar uygulamalarında en önemli nokta bebeğin hareketsiz durmasını sağlamaktır. Bunu başarmak oldukça zordur. Yaşı sizinki gibi çok küçük olan bebeklerde anestezi desteği ile emar çekimi yapılmaktadır. Bebekler için çekim işlemleri her hastanede ya da her görüntüleme merkezinde yapılmaz. Bu çekimlerde önemli olan işlem esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek olan risklere karşı sağlık ekiplerine ve ekipmanlara sahip olmaktır. Bebeğinizi elektromanyet içeren silindirin içine yatırırlar. Vücudunda hidrojen atomu salgılamasına destek veren radyo dalgalarının gönderilmesi ile uygulama gerçekleşir. Bebekler için emar çekimleri tanı koymak adına gereklidir. Bu konuda yapılan araştırmalarda emarın bebekler üzerinde bir sorun yaratmadığını ortaya çıkartmıştır.
Merhabalar benim oğlum 20 aylık ve yürümüyor çocuk nörolojisi emar ve bel filmi istedi devlet hastanesine gidiyoruz. 8 Mayıs`a gün verdiler. Uyku ilacı ile uyutacaklar bana aç kalması hakkında bir şey söylemediler sadece gece 01:00 uyutup sabah 05:00 uyandırma mı söylediler emar saati 12:20 o saat aralığında uyutmamı istediler nasıl başaracağım bilmiyorum konu halkında bilgi verir misini iyi çalışmalar...
Bebekler İçin Anestezili Emar Nasıl Çekilmesi Gerekir?
8 aylık bebeğim var kafasının orta tarafında damar şişiyor ağladığında emerken beyin cerrahisine götürdüm tomografi çektirdim temiz çıktı ve ilerde takip için emar istedi. Nasıl olacak, endişe var, anestezi yapılacak uyutulması korkutuyor ben nisan ayında da anestezi için tahlil yapılacak.
Küçük Bebeklerde Emar Çekimleri Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilir?
Benim bebeğim 6 aylık emar istedi uyutularak sakıncalı mı?
Bebekler İçin Emar Çekimleri Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilir?
1 ay 27 günlük bebeğim var kafasının arka kısmındaki bıngıldak kemiği kapanmadığı için araştırıyorlar bunun için emar istediler hareket etmesini diye anestezi yapacaklar bir sakıncası olur mu korkuyorum bilginize ihtiyacım var teşekkürler
Zehra Hanım merhaba,
Emar çekim uygulamaları bebeklere artık gelişen teknoloji sayesinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Bebeğin en az 2 saatlik açlığı ile anestezi verilir. Anestezi ardından ve uyumasının ardından hemen emar işlemleri başlatılır. Emar çekimleri en fazla 15 dakika içinde tamamlanır. Bu esnada bebeğin kalp atışları ve diğer değerleri devamlı olarak monitör üzerinden takip altında tutulur. İşlemlerin bitmesinden sonra bebeğiniz 2 saat boyunca gözetim odasında gözaltında tutulur. Yani oluşabilecek olan her türlü riskin önüne geçmek adına önlem alınmaktadır.
Benim kızım 14 aylık vücudunda kasılmalar olduğu için eeg yapıldı temiz çıktı şimdi mr istendi uyutulacakmış aç kalması gerekiyor mu ilaçsız uyuduğunda çekinemez mi
Bebekler İçin Emar Çekimlerinin Aşamaları Nelerdir?
Benim oğlum 1.5 yaşında havale yasadi. Doktor emar istedi çok şükür iyi sakıncası olur mu?
Merhaba,
Geçirilen havale sonrasında beyinde ve vücutta hasar oluşup oluşmadığına bakmak adına emar çekilmesi gerekir. Bebekler için yapılacak olan uygulamalarda aileler genelde çok tedirgin olur. Bu aşamada tedirginlik yaşamak yerine neler yapılması gerektiğini ve nasıl davranılması gerektiğini detaylı şekilde bilmek gerekir. Bebeğiniz için yapılacak olan uygulama gerekli olan bir uygulamadır. Emarda radyasyon bulunmadığı için çok büyük sıkıntılar ve sorunlar yaşanmaz. Zaten çekim işlemlerin bebeğinizin solunumu ve kalp atışları detaylı bir şekilde izlenir. İşlemlerin bitmesinden sonra da bebeğiniz gözlem odasına alınır oksijen verilir. Ayrıca 1 saat boyunca takip ve gözlem altında tutulmalıdır. Çekim sırasında anne ya da baba olarak bebeğinizin yanında kalabilirsiniz.
Benim kızım 2 yaşında emar istedi nöroloji bolumu bende korkuyorum. İlaç almasından.
Bebeklerde Emar Çekim İşlemleri Nasıl Yapılır?
mrb benim bebeğim 50 günlük sırtında kitle var doktor mr istedi risklimi mr çektirmek yoksa biraz daha beklemeli miyiz bebeğin büyümesini
Merhaba;
Uzmanlık alanı sizin merak ettiğiniz konu olan doktor tarafından mr istenmesi, riskleri düşünmek yerine doktorun tavsiyesine uymanız konusunda yeterli gelmelidir. Fakat doktorun konusunda uzman olmadığı yönünde bir görüşe sahip olduysanız 50 günlük bebeğinizin sırtında bulunan kitleyi başka bir doktorla da paylaşarak onun görüşlerini de alabilirsiniz. Aynı tavsiye ikinci defa gerçekleştirilirse bu sefer tereddüt etmeden ilgili işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bebeklere mr çektirilirken dikkatli olunması gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız. Bebeklerin Mr çektirirken bilinçsiz bir şekilde hareket ediyor olmaları bebeklerde ve çocuklarda anestezili MR çekilmesiyle aşılabilmektedir.
Merhabalar benim kızım 16 Aylık emar istedi Dr ama Anesteziyle alacaklarını söylediler lakin ben anestezi vermelerini istemiyorum gece uyutmazsam sabah orda uyutup çeksek olur mu?
Ceren hanım merhaba,
16 aylık kızınız için mr çekim işlemleri yapılması için 6 saat bir açlık gerekmektedir. Mr çekilmesinden önce kızınızın üzerinde herhangi bir metal takı ya da ürün bulunmaması gerekir. Çekim için kızınızın üzerinde olan tüm kıyafetleri de tamamen çıkartmanız gerekir. Anestezi uygulamasının yapılması adına bebeğe sıvı verilecektir. Anestezi desteği ile uyuyan kızınız mr cihazına alınır. İşlemler en fazla 15 dakika içinde tamamlanacaktır. Emar çekimi işlemleri esnasında kızınızın solunumları ve kalp atımları sürekli olarak monitör yardımı ile izlenecek ve her türlü durumu takip altına alınır. Uygulamasının bitmesinin hemen ardından kızınız için ayarlanmış gözlem odasına alınır ve oksijen takviyesi yapılır.
Benim bebeğim 3 buçuk aylık hırıltı var onun için emar istiyor doktor ne yapmalıyım?
Derya hanım merhaba,
Emar çekimleri bebekler için zarar oluşturmayan, tanı koymak konusunda yardımcı olan görüntüleme sistemidir. Bundan dolayı da emar çektirme konusunda korkmamanız gerekir. Sadece uzman ile bebeğin genel sağlık durumunda konuşmanız ve aklınıza takılan soruların yanıtlarını yine bebeğinizin uzmanında almanız gerekir. Çünkü bebeğinizin tetkik sonuçlarını görmeden yorum yapamayız. Emar boşuna çekilmedik zarar oluşturan bir sistem olarak karşımıza çıkmaz. Özellikle teşhis ve tedavi planlamasında büyük katkılar sağlar.
19 aylık bebeğim var ve kuyruk sokumunda delik var mr çekinme sini istedi doktorumuz 3 tane mr istemi yaptı benm sorum 3 mr aynı anda çekilebilir mi bide oğlum astım hastası bu konuda çok endiseliyim anestezili olacağı için astımla herhangi bir etki yaratr mı simdiden çok teşekkür ederim bilginiz için
Buket hanım merhaba,
3 ayrı emar tek seferde çekilebilseydi zaten doktorunuz bebek için bunu isterdi. Anestezili yapılacak olan bebek emar çekimlerinde kalp atışları, tansiyon ve diğer değerleri devamlı olarak kontrol altında tutulacağı için, korkmanızı gerek yok. Bebeğinizin alerjik sorunları ile alakalı olan detayların tamamını uzmana anlatmanız gerekir. İlacın belli başlı yan etkileri bulunmaktadır. Bundan dolayı da sorun meydana gelirse zaten hemen müdahale etmek adına görevli olacaktır. emar uygulaması en fazla 15 dakika içinde tamamlanır. Çekim uygulamasının bitmesinin ardından bebek için ayarlanan gözlem odasına bebeğiniz alınır ve oksijen takviyesi yapılır. Burada bebeğin uyanması ve ağlaması beklenecektir. Hemen hemen 1 saat boyunca gözetim altında tutulur.
Merhaba benim bebeğinde dalak ve karaciğer büyümesi varmış kızım 12 aylık çok korkuyorum. Doktorumuz emar istedi ama ben çekiniyorum sizce yapmalıyım?
Bebeklerde emar çektirme konusunda anne ve babalar oldukça endişeli şekilde davranırlar. Bebekler küçük olduğundan dolayı korku duymak oldukça normaldir. Doktorunuz size en doğru karar hakkında yardımcı olacaktır. Emar uygulamasında radyasyon bulunmadığından dolayı herhangi zararı bulunmaz. Yani emar çektirme konusunda çekinmenize gerek bulunmaz.
Sağlıklı Günler
Benim çocuğum 5 buçuk aylık kulaklarının ikisinin yapısı farklı olduğu için emar çekilecek bir zararı var mı? Cihaz takılacak ikiz bunlar.
Merhaba
Emar çekimleri zararı olan işlemlerden oluşmaz. Bundan dolayı da çekim ile alakalı olarak korkmanıza gerek yoktur. Bebek olduğu için uyku saati zamanında çekim yapılmalıdır ve çekimde bebeğin karnının tok olması gerekir.
Geçmiş olsun