MR ile Tomografi Arasındaki Farkları ve Ortak fonksiyonlar

MR ile Tomografi arasındaki farklar birbirinden farklıdır ve özellikle de uygulanış ve sonuç verme kriterleri açısından çok önemli bulgular elde edilir.

MR ile Tomografi Arasındaki Farkı

MR ile tomografi arasındaki fark incelenmeden önce bu kavramların tam olarak işlevlerinin bilinmesi gerekiyor. MRG olarak adlandırılan MR, ağrısız ve alerjilere yol açabilecek ve ilaç verme zorunluluğu olmayan tanı tekniğidir. Ayrıca X ışını gibi zararlı araçlar da kullanılmaz. Hasta bir silindir içinde yatarken, vücuttaki hidrojen atımlarının enerji açığa çıkarmasına neden olan radyo dalgaları gönderilerek yapılır. Mıknatısın etkisiyle hareket eden binlerce atoma ait bilgiler bilgisayara gönderilir ve kaliteli bir şekilde incelemeler başlatılır.

Solda BT filmi, Sağda MR filmi

Solda BT filmi, Sağda MR filmi

Tomografi uygulamasında ise yüksek oranda X ışını kullanılır ve yapılan araştırmalarda gerekmediği sürece yapılmaması tavsiye edilir. Ayrıca ilaçlı tomografi uygulamalarında ise vücuda bir kontrast madde verilir ve dışkı ya da idrar yoluyla bir süre sonra dışarı atılır. Bu maddenin verilmesinin amacı ise organları ya da damar yollarını net bir şekilde görüntüleyebilmektir.

MR’ın Amaçları

MR ile kemiklerin içi rahatlıkla görüşebilir ve daha derin yerleri incelemek de mümkündür. Bunun yanı sıra;

  • Kafatasının içinde beyin tümörü aramak için kullanılır.
  • Eklem rahatsızlıkları ve beyin kanaması gibi durumları değerlendirmek için gerçekleştirilebilir.
  • Kaslar, bağlar, kalp, karaciğer, böbrek ve kan damalarında oluşabilecek hastalıkların taranmasında kullanılır.
  • Sinir kılıfları incelenebilir ve farklı bulgular araştırılabilir.
  • Ruhsal bozukluk incelemek amacıyla da kullanılır.
  • Omurilik ve beyin hastalıklarının yanında patolojilerin görüntülenmesinde de tercih edilir.

Emar ile tomografi arasındaki farklara bakıldığında ise;

  • Bilgisayarlı tomografi daha çok kemik yaralanmalarında, göğüs problemlerinde ve kanser teşhislerinde kullanılır. MR’da ise daha çok yaralanmalarda ve omurilik sorunlarında tercih edilir. Bunun yanı sıra yumuşak bağ doku tespitlerinde de MR kullanılır.
  • Tomografi daha çok acil servislere kullanılır ve 5 dakika kadar kısa sürede tamamlanabilir. Emar uygulaması ise 30 dakikaya kadar sürebilir.
  • MR cihazları tomografi cihazlarından pahalıdır. Emar’ın bir diğer avantajı ise radyasyon kullanılmamasıdır. Tomografi cihazlarında ise yüksek radyasyon kullanılmaktadır.
  • MR ile görüntülemede manyetik alanlar kullanılır fakat tomografi işlemlerinde radyasyon kullanılır.
  • MR, belirtildiği üzere yumuşak dokuları görüntülemede kullanılırken, tomografi ise 3 boyutlu ve net görüntüler almak için tercih edilir.
  • Tomografi çekilirken hastaya gerekli durumlarda kol bölgesinden kontrast madde uygulaması yapılır. MR’da ise böyle bir durum söz konusu değildir.
  • MR’ın bilinen bir yan etkisinin olmadığı belirtilir. Tomografi de ise radyasyonun etkisiyle bazı yan etkiler görülebilir. Bu etkiler çok sonradan da ortaya çıkabilir.

MR çekiminde artık en son teknolojiler kullanılmaktadır. X-ray ışını ve radyoaktif madde kullanılmaksızın gerçekleştirilen Emar çekimlerinin sağlık açısından en güvenli tanı uygulaması olduğu kabul edilmiştir. Tümörlerin tanısında da tümörün 3 boyutlu görüntüsünü elde etmek mümkündür. Yine teknolojinin getirisi olarak çok kısa sürede de emar çekimleri yapılabilmektedir.

Tomografi uygulaması daha çok bilgisayarlı tomografi olarak yapılır ve dakikalar içinde çok farklı organların incelenebilmesi nedeniyle tercih edilir. Sadece tek bir nefes tutma süresinde tüm vücudunuz dilimler halinde görüntülenebilir. Organların hastalıklarını tanımada en iyi yöntem olduğu belirtilen tomografi uygulamalarında cihazların hızı da artmış ve kesit kalınlıkları da azaltılmıştır. Emar ile tomografi arasındaki fark nedir sorusuna yönelik olarak bu bilgiler paylaşılabilir. Bu yüzden MR tomografi farkının net bir şekilde bilinmesi ve bu bilgilere göre hareket edilmesi sağlığınız açısından uygun olacaktır.

Tomografi cihazında kontrol X ışınlarındadır ve vücuttan geçirilerek elde edilen bulgular değerlendirilir. Farklı dokular X ışınını yine farklı oranlarda absord edebilir. Veriler bu teknikte MR’a göre daha hızlı bir şekilde toparlanabilmektedir. Yan etkilerinin ortaya çıkmaması için hekimin tavsiyelerine kulak vererek uygulama alanına gidilmelidir. Gebe bayanların ise bu uygulamanın dışında tutulması gerekir. Çünkü zararlı X ışınları aşırı derecede hastaları radyasyona maruz bırakabilmektedir. Ayrıca kontrast madde uygulaması da gebelerde farklı yan etkilere neden olabilir. Tomografi ile emar arasındaki fark bu şekildedir ve hastanın tercihi ve doktorların tavsiyelerine göre uygulanmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...