MR ile Röntgen Arasındaki Farkları

MR ile röntgen arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. Ayrıca günümüz uzmanları bu iki görüntüleme tekniği için bir takım tavsiyelerde de bulunmuştur.

MR ile Röntgen Karşılaştırması

MR ile röntgen arasındaki farkı sunmadan önce bu iki uygulamanın ne işe yaradığının bilinmesinde fayda var. Ağrısız ve alerjilere yok açabilecek bir uygulama olan MR’da X ışını kullanılmaz. Hastalar MR çektirirken bir silindir içinde yatar ve vücuda radyo dalgaları gönderilerek görüntüler elde edilir. Mr makinesinde yer alan mıknatısla birlikte bilgiler elektronik ortama aktarılır ve görüntüleme başarılı bir şekilde sonlandırılır.

Tomografi yani röntgen çekiminde ise yüksek miktarda X ışını kullanılmaktadır ve günümüzde yapılan araştırmalarda pek de tavsiye edildiği söylenemez. Bunun yanı sıra ilaçlı tomografi olarak da adlandırılan röntgen çekiminde vücuda damardan verilen bir ilaçla net görüntüler elde edilebilmektedir.

MR ile Röntgen Arasındaki Farklar

Röntgen çekimleri günümüzde tomografi olarak adlandırılır. Aralarındaki farklar ise şu şekildedir;

  • Röntgen daha çok acil servislerde bulunmaktadır ve çok kısa bir sürede tamamlanabilir. Bu süre 5 dakikalık bir süredir. Emar işlemi ise en az 30 dakikalık bir işlemdir.
  • Bilgisayarlı röntgen uygulaması daha çok kemik yaralanması vakalarında tercih edilir. Ayrıca kanser teşhisi ve göğüs problemlerinde kullanılmaktadır. Emar ise omurilik sorunlarında ve yaralanmalarda kullanılmaktadır. Ayrıca doku tespitlerinde de MR tercih edilir.
  • Emar işleminin gerçekleştirildiği cihazlar, röntgen cihazlarına göre çok daha pahalıdır.
  • Emar uygulamasında radyasyon bulunmaz. Tomografi işlemlerinde ise yüksek oranda radyasyona maruz kalınabilir.
  • MR görüntüleme uygulamasında manyetik alanlardan faydalanılmaktadır. Tomografide ise radyasyon kullanılır.
  • Röntgen uygulamalarında 3 boyutlu görüntüler elde edilir. MR’da ise sadece yumuşak dokular görüntülendiği için standart görüntüler elde edilmektedir.
  • Röntgen çekilen hastaya gerekli durumlarda koldan kontrast madde verilir. MR çekilirken böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Emar uygulamasının bilinen bir yan etkisi bulunmaz. Ancak tomografi yani röntgen uygulamasında radyasyon nedeniyle bir takım etkiler görülebilmektedir.

Emar çekiminde, günümüzdeki en son teknolojiler kullanılmaktadır. X-ray ışını adı verilen ve radyoaktif maddelerin kullanılmadan uygulanabilmesi adına emar çekimlerinin günümüzdeki en güvenli uygulama olduğu belirtilmektedir. MR ile ayrıca tümörlerin 3 boyutlu görüntüsü de elde edilebilmektedir.

Ayrıca çok kısa sürede tamamlanan işlemlerdir. Röntgen uygulamalarında da dakikalar içerisinde görüntü elde edilebilmektedir. Yan etkileri sebebiyle hamile kadınlar için tavsiye edilmez. Ayrıca gebe olmayan kadınların dışında bu uygulamayı tercih edenlerde ise yan etkiler çok sonraki zamanlarda görülebilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...