Röntgen Hangi Pozisyonlarda Hangi Tekniklerle Çekilir

Röntgen, vücudun hemen hemen her bölgesine uygulanabilen görüntüleme yöntemlerindendir. Bu görüntüleme yöntemi farklı pozisyon ve teknikler uygulanarak yapılabilir.

Röntgen Çekim Teknikleri

Röntgen insan vücudunun belli bölümlerinin X ışınları yardımıyla çekilen filmlerdir. Dokularda gözle görülmeyen sorunların teşhisi için kullanılan bir yöntemdir. Dokuların sertlik ve yumuşaklığına göre çekim yapılmaktadır. Dokuların durumlarını göstererek hastalığın teşhisinin yapılması sağlanır. Her bölge için hem çekim teknikleri hem de çekim pozisyonları bulunmaktadır.  Röntgen odalarının da olması gereken standart durumları vardır.

Röntgen çekilen yerlerin alt ve kısımlarında daimi yerleşim olmaması gerekmektedir. Kullanılan odanın belli bir büyüklükte olması gerekmektedir. Duvar kalınlığının 29 cm dolu tuğla ya da 15 cm’lik beton duvarlar olması gerekmektedir.  Aynı odanın içerisinde birden fazla cihaz bulundurulamaz. Aynı zamanda çekim yapılacak kumanda bölümü ile çekim alanı arasında mutlaka duvar veya paravan olması gerekmektedir.  Röntgen odalarında radyasyon sızıntısına engel olabilecek kapı olması gerekmektedir. Bu kapının da tercihen tek olması önerilmektedir.  Hasta yakınlarının farklı bir odada beklemelidirler. Soyunma odaları kurşun plaka ile kaplanmalıdır. Bu tür çekimlerin yapıldığı odaların kapılarında radyasyon tehlikesi işaretleri bulunmalıdır.

Röntgen odalarının havalandırmasının iyi yapılması gerekmektedir. Acil servise ve hasta polikliniklerine yakın yerler ve aynı zamanda zemin katlar genellikle tercih yapılmalıdır. Bu odaların zeminlerinin de tahta, kauçuk gibi elektriği geçiren maddelerin olması önerilmektedir.

Röntgen Çekim Pozisyonları

Röntgen teknikleri ve bölgelere göre çekim pozisyonları ve protokolleri vardır. Hasta çekimi esnasında bunlara uyulmalıdır.

Akciğer Ve Kap Radyografileri ;Genellikle ayakta çekilir. Stafinin önüne hasta getirilerek çenesi stafinin üzerine konur. Kolların dirsekten bükülerek bel bölgesine yerleştirilmesi söylenir.

Alt Ekstremite Radyografileri 1 ve Alt Ekstremite Radyografileri 2; Bu tarz röntgenler çekilirken hasta çekim masasına yatırılarak çekimler tamamlanır.

Üst Ekstremite Radyografileri 1 ve Üst Ekstremite Radyografileri 2;  Bu tür çekimlerde çekilecek yere bağlı olarak hasta masanın üzerine yatırılarak da çekimi yapılırken kol veya dirsek gibi bölgelerin çekimi gerektiğinde yatmadan da çekim yapılabilmektedir.

Vertebralis;  Bu çekimlerde hastanın yatarak çekimi yapılabilmekte ve aynı zamanda ayakta da çekimi yapılmaktadır.

Gövde Radyografileri;  Thoraks A-P çekimi yapılacak ise hasta yatırılarak çekim yapılır. Eğer thoraks P-A çekimi yapılacak ise hasta ayakta durur.

Kafa Radyografileri;  Baş ve omuzların dik olması gerekir. Hastanın yüzü karşıya dönük ve dik durumdadır. Ayakta çekim tamamlanır.

Yüz Radyografileri;  Hastanın başı öne eğilir. Alın ve burun masaya ortaya gelecek şekilde yerleştirilir. Eller baş hizasında masaya konur.

Sindirim Radyorafileri;  Hasta fluoroskopik ekran ile inceleme masası arasına alınarak ayakta çekim tamamlanır.

Üroenital Radyorafileri;  Hasta masasına supin pozisyonda yatırılarak çekim yapımı tamamlanır.

Mamografi;  Çekim ayakta yapılır. Meme iki plaka arasına sıkıştırılarak işlem tamamlanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...