Mamografi ve Ultrason Neden İstenir, Farkları Nelerdir

Modern teşhis yöntemler arasında yer alan mamografi ve ultrason, hastalığın seyrinin tespit edilmesinde önemli rol oynamaktadır. Doktor her ikisinin de çekilmesini isteyebilmektedir.

Mamografi çekimi

im002494Mamografi düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. Memede elle muayenede, ele bir kitle geldiği zaman, bu anormalliğin tespit edilmesi için bu çekim yapılır. Mamografi bu anlamda bir hayat kurtarıcıdır. Çünkü herhangi zararlı bir kitle mevcutsa bu çekim sayesinde saptanma söz konusu olur. Bu nedenle kırk yaşını geçen her kadın yılda bir ya da iki kez mamografi çektirmelidir. Ve kesinlikle her yıl bir hekime meme kontrolü yapılmalıdır.

Mamografi çekimi sırasında meme iki tabaka sırasına sıkıştırılır. Bu biraz acıma yarattığı için adet dönemi sonrasında çekim yapılması tavsiye edilir. Mamografi çekiminde kadının belden yukarısı çıplak olur. Memede bir kitle tespit edildiğinde bunun kanser mi yoksa iyi huylu bir kitle mi olup olmadığı araştırma safhasına geçilir.

Zira memedeki her kitle kanser hücresi değildir. Memede bazen herhangi bir sıkıntı yaratmayan ama oluşan kitleler oluşur, bunlar belli bir milime kadar kabul edilir ancak hekim tarafından kontrol altında olmak şartı istenir.

Mamografi Neden Çekilir

Meme kanseri kadınlar arasında en çok görülen kanser türüdür. Bu nedenle kadınlara her yıl mamografi çektirilmesi önerilir. Meme muayenesi esnasında 1,5- 2 cm e kadar olan kitleler saptanabilir. Çok daha küçükse bu ancak röntgen cihazları ile yakalanabilen kistlerdir.

Mamografi çekilirken meme iki tabaka arasında sıkıştırılıp yassılaştırılır. Memenin sıkıştırılmasında neden kaliteli bir görüntü elde etmek, daha az ışını verebilmek ve tanı hatalarında bulunmamak adına bir kaç dakikalık dikkatten ibarettir. İşlem acısız ve üstelik sonrasında %100 kesin sonuçlar alınmada en önemli ölçüttür.

Ultrason Neden Çekilir

Ultrason ses dalgaları aracılığıyla görüntü elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu uygulamada hasta yatar pozisyonda iken meme üzerine jel sürülür ve görüntü elde edebilmek için aparat meme üzerinde gezdirilmeye başlanır. Bu arada görüntü ekrana düşer ve şüpheli bir durum varsa bunu kaydedici özelliği vardır. Bu nedenle modern teknolojinin aktif olduğu merkezlerde bu çekimlerin yapılması sağlık açısından doğru olandır.

Ultrason radyasyon içermez bu nedenle hasta gereksiz radyasyon almamış olur. Herhangi bir yan etkisi yoktur ve üstelik çekim sırasında da ağrı duyulmaz. Ultrasonun mamografiden farkı inceleme sırasında dokuların birbiri üzerine binmemesidir. Böylelikle tanı hatası da azalmış oluyor.

Ultrason ve mamografi arasındaki bir başka fark ise radyasyon içermemesi sebebi ile 35 yaş altı kadınlara, hamilelere, emzirmekte olan kadınlara da rahatlıkla uygulanabilir.

Mamografi ve Ultrasonun Birlikte İstenmesinin Sebebi

Mamografi tüm meme kanserlerini maalesef ki yakalayamaz. Gözden kaçma durumları olabilir. Bu gözden kaçırma durumunu yaşamamak nedeni ile mamografi ve ultrason her ikisi birden istenir. Genelde ikisi aynı anda yapılır ya da mamografi işlemi sonrası bu uygulamaya karar verilir. Özellikle 35 yaş altında meme dokusu yoğun olduğundan ultrason çekimine karar verilir. Diğer yandan hem meme ultrasonu hem de mamografi sonuçları normal çıksa bile sonrasında bir kişi meme kanseri başlangıç evresinde olabilir. Bu nedenle meme değerlendirmesindeki en önemli kriter tecrübeli bir hekim tarafından bu işlemlerin yapılmasıdır.

Mamografi çekiminden sonra görüntülerin kalitesi incelenir ve sonrasında sonuçların tetkiki için incelemeye alınır. Mamografi sonuçları en geç 1 ay içerisinde çıkar. Radyolog görüntü incelemesinde kanser belirtisi ya da oluşabilecek durumun olup olmadığını ayrıntılı inceler. Durumda bir olumsuzluk hissettiği an, testi tekrarlar sonra tedavi yöntemlerini belirleme sürecine geçer. Test sonucunda kitleler, biçimi bozulmuş dokular ya da yoğun alanlar tespit edilir. Bu nedenler doğrultusunda meme ultrasonu yapmak deneyim gerektirir.

Eğer farklı tetkiklere ihtiyaç varsa da bu sefer ultrasona başvurulur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Meryem25.04.2017

Benim göğsüm dokununca acıyor mamografi çektirdim bir şey çıkmadı ama hale ağrıyor mememin iki ortası da ağrıyor?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Klinik anlamda muayene olmanız, mamografi dışında gerekli olan tetkikleri yaptırmanız için uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Nur22.04.2017

Göğüs muayenesi için hangi bölüme gidilir?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Meme Hastalıklarına GENEL Cerahi Bakar

Habibe27.02.2017

Merhabalar, benim sol memenin uç kısmının yanına dokunulduğunda ağrı hissediyorum ultrasonda kist çıktı ama doktorum önemli bir şey olmadığını söyledi mamagrofide çektirmeli miyim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


gögüs bölgeniz bulunan kist gerçekten sorun yaratacak düzeyde olsaydı uzmanınız mamografi isterdi ama bu sorun sizi psikolojik açıdan rahatsız edecekse muhakkak mamografi çektirmelisiniz. Çünkü psikolojik açıdan sorun yaşamak daha büyük sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olur. Ayrıca mamografi çekimi için yaşınızın da büyük bir önemi bulunur.

Aylin02.02.2017

Merhaba hocam,
Göğsümde elime gelen kitle var. Ancak ultrason herhangi bir kitle görünmediği söylendi. Sizce ne yapmalıyım?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Aylin Hanım merhaba,


Göğüs kısmınızdaki kitle için bir uzmana klinik muayene olmanız gerekmektedir. Elinize gelen kitlenin detaylı şekilde incelenmesi uygundur.

Soru ekle

Sorunuz: