Böbrek Filmi Çekim Aşamaları Nedir, Yan Etkileri Bulunur mu?

Böbrek filmi sayesinde röntgende taşı, kistler, enfeksiyonlar tümörler detaylı bir şekilde görülür. Buna göre tanı koyulur ve tedavi yapılır.

Böbrek Filmi Nasıl Çekilir ve Aşamaları Neden Oluşur?

Böbrek filmi ilaçlı böbrek filmi, sondalı börek filmi ve ilaçsız böbrek filmi şeklinde çekilir. Çekim işlemleri böbrek tomografisi, renkli çekim, böbrek röntgeni ve böbrek emarı ( mr ) olarak da insanlar arasında tanımlanmaktadır. İlaçlı şekilde olan film sık şekilde kullanılır ve radyologlar tarafından çekilir. Mesane ve idrar kanalları düşük düzeyde olan radyasyon yardımı ile çekilir.

Organ filmi sayesinde röntgende taşı, kistler, enfeksiyonlar tümörler detaylı bir şekilde görülür. İlaçlı böbrek filmi uygulaması renkli şekilde de çekilir. Ayrıca mr ( emarı ) ve tomografi işlemlerinden fiyatları bakımından daha uygundur. Halk arasında ilaçlı böbrek filmi mr ( emarı ) ve tomografisi olarak bilinse de birbirinden farklı olan uygulamalardır. Tomografi ve r ( emarı ) uygulamasında farklı detaylar görülür. İlaçlı böbrek filmi uygulamasında ya da röntgeni işlemlerinde verilecek olan ilaçlı karışıma karşı hastalarda ilaçtan kaynaklı olarak yan etkileri görülür.

Yan etkileri geçicidir ve kendiliğinde düzelir. İlaçlı sondalı böbrek filmi nasıl çekilir, yan etkileri nelerdir, böbreklerdeki taşı belli eder mi, diğer detaylı çekimler nasıl çekilir, bebeklerde nasıl çekilir, taşı ve diğer detayları için neden çekilmelidir tarzındaki soruları doktorlar net şekilde yanıtlar. Böbreklerde yapılacak olan röntgen işlemleri, tomografi ve mr işlemleri hastanelere göre farklı fiyatı ile dikkat çekmektedir. Yetişkinlerde ya da bebeklerde film yani röntgen sayesinde idrar yollarının yapıları incelenebilir.

İdrar yollarının çevre dokuları ile ilişkilerinin nasıl olduğu konusunda ise mr ya da tomografi kullanılması gerekir. mr ve tomografi röntgen ile görünmeyen detayların görünmesini sağlar.

Röntgen Uygulaması Nasıl Yöntemler İle Çekilir?

Röntgen işlemi nasıl ve neden uygulanır, işlem için bağırsakların boş olması gerekir. Neden boş olması konusunda uzman açıklama yapar. Mr ve tomografi konusunda da bağırsakların boş olması gerekir. Bunun için lavman ya da müshil kullanımı yapılmaktadır. Hastaların röntgen öncesinde aç olması gerekmektedir ve neden aç olması gerektiği konusunda uzman bilgi verir.

Böbreklerin taşı, diğer sorunların ve yan etkilerin ortaya çıkmaması için asitli olan içecekler içilmemelidir. Böbrek taşı ve hastalıkların net şekilde görüntülenmesi için dışkı bulunmamalıdır. Net görüntülenememe sonucunda farklı yan etkilerde ortaya çıkar ve farklı sorunlara neden olur. Film için kontrast madde verilimi damar yolu ile enjekte edilir. Taşı ve hastalıkların görüntülenmesini sağlayacak olan kontrast madde bazı kişilerde yan etki olarak alerjiye neden olabilir. Bu durum geçicidir.

Enjekte edilen kontrast maddesi sonrasında yan etkiler gözlemlenir, böbreklerin taşı ve hastalıklar konusunda grafiler çekilmeye başlanır. Grafi çekimleri hemen hemen 40 dakika içinde tamamlanmaktadır. Sonrasında nasıl kalkılması konusunda uzman hastaya yardımcı olacak ve dikkat edecektir.

Grafi Çekimi Sonucunda Meydana Gelen Yan Etkiler Nelerdir?

Grafi işleminde nadir de olsa kontrast madde süzülmeyebilir.  Bundan kaynaklı olarak da uygulama 3 ila 4 saat sonra yapılabilir. İşlemlerin tamamı ağrısız ve basit şekilde gerçekleştirilir. Çok sık rastlanmasa da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunlar döküntü, kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı olarak ortaya çıkar. Müdahaleye gerek kalmadan geçer.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Ozden08.01.2017

Yağlı film çektireceğim mideden korkuyorum riskliymiş ne gibi riskleri vardır? Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum, midemde yanma var yediğimi hep kusuyorum. Adet olmadım gebelikte yok adet söktürücü ilaç verdiler. Bir de doğum kontrol hapı kullanıyorum onlardan sonra oldu. Bu rahatsızlığım doktora gittim serum taktılar, birde yağlı film istediler. Riskli deyince korkuyorum ne yapabilirim?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Özden hanım merhaba,


Hastalar bu işlemlerde gerekli olan maddeyi damar yolu ile alırlar. Bundan kaynaklı olarak yayılan bir sıcaklık hissi hissedilir. Ağız içinde metal tarzı bir tatlanma oluşur. Kısa zaman içinde bu iki hissiyatta ortadan kalkar. Kullanılan madde sonrasında kaşıntı, döküntü ve kızarıklık oluşma riski bulunmaktadır. Bazı hastalarda yüksek düzeyde alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bunlar dışında riski mevcut değildir. Ağrısız ve sızısız şekilde görüntüleme yapılır. Kullanılan ilaçlar böbrek yolu ile dışarı atılır. Bunun içinde bol bol su içilmesi ve duş alınması gerekir.


Geçmiş olsun

Soru ekle

Sorunuz: