Emar öncesi hazırlıkler ve kurallar

Emar çektirecek olan hastaların bu uygulama öncesinde ve sonrasında dikkat etmesi gereken durumların neler olduğunu sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Emar öncesi hazırlıklar

Manyetik rezonans adı verilen cihaz ile ve ses yolu aracılığıyla verilen titreşimlerin genel adına emar denilir ve vücutta fark edilmeyen pek çok bölge için kullanılmaktadır. 360 derecelik bir silindir kapsül içinde gerçekleştirilen emar çekimlerinde 3 boyutlu görüntüler elde edilmektedir. Fakat MR işlemlerinde vücut bir takım radyasyona maruz kalır ve bu yüzden vücutta biriken radyasyonu atmak için emar çekimlerinden önce bitter çikolata tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Sonrasında da dikkat etmeniz gereken bazı durumlar yer alır.

MR öncesi hazırlık ve şartlar

MR öncesi hazırlık ve şartlar

Vücudun herhangi bir bölgesinin kesitsel olarak görüntülenmesi işlemi olan MR, dev bir mıknatıs cihazından oluşmaktadır. Bu cihaz ‘X’ ışınları kullanmaz ve sadece radyo dalgaları ile görüntüleme yapar. İnceleme sırasında da hasta cihaz masasına yatırılmakta ve cihazın içindeki tünele doğru gönderilmektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise bu süreçte hareketsiz kalmaktır.

Yeni görüntülenme teknolojileri arasına giren MR, en zararsız olan uygulama olarak bilinir. Ayrıca işlemden sonra herhangi bir yan etki ve ağrı olmaz. Bununla beraber ihtiyaç duyulduğu durumlarda hastaya ilaçlı emar uygulanabilir ve bu işlemden önce herhangi bir alerjik durumunuzun olup olmadığı doktora bildirilmelidir. İlaçlı MR işlemlerinde de etkili yan etkiler görülmemektedir.

MR Çektirecek Hastalara Tavsiyeler

Öncelikle MR cihazı kapalı bir cihaz ise girmeden önce derin bir nefes alarak gözlerinizi kapamanız gerekiyor. Ayrıca cihaza girdikten sonra da gözlerinizi açmamanız sizi rahatlatacaktır. Gözlerinizle beraber girdiğiniz kapsülün tavan ile uzaklığı 20 ile 30 cm civarındadır. Bu yüzden gözlerinizi açmamanız sıkışmışlık hissine kapılmamanız açısından önemlidir ve MR cihazının uygun görüntüyü alması açısından da dikkat edilmesi gerekir.

Çekim süresi boyunca hareketsiz kalmak çok önemlidir.  Emar cihazının içerisinde 10 ile 15 dakika kalacağınızdan, yutkunma sürenizi de ayarlayabilmeniz gerekiyor. Eğer cihaza girmeden önce bir ağrınız var ise su içebilir ve kendinizi rahatlatabilirsiniz. Küçük bir hareket bile emar çekiminin bozulmasına neden olabilir ve çekim seansı yenilenebilir.

Doktor tarafından ilaçlı emar çekimi talep edildiyse, MR cihazına girmeden önce kolunuzdan damar yolu açılacak ve MR çekimlerinin yarısında kapsül dışına çıkarılacaksınız. Bu sırada yine hareket etmemeniz gerekmektedir. İlaç enjekte edilirken hemşire ise bir takım komutlar verecektir. İlaç damar yoluyla vücuda verildikten sonra yaklaşık 10 dakika boyunca hareketsiz olarak beklemeniz gerektiği belirtilecektir.

MR çekimi sırasında daha fazla hareketsiz olmanızı sağlamak için vücudun hangi bölgesine dalgalar iletilecekse, o kısmı sabitleyen bir kısım emar cihazının yüzeyine yerleştirilecektir. Örneğin baş emarı için başınızın yandan sert süngerlerle desteklenmesi gibi. Mr cihazının içinde duyacağınız yüksek ve ani seslere karşı da tepkisiz kalmanız önemlidir.

Emar çekimi sırasında psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmeniz gerekiyor. Herhangi bir acil durumda görevlilerin size müdahale edeceğini unutmamalı ve kendinizi olumlu şeylere şartlandırarak emara girmeniz gerekecektir.

Çekimden önce ise vücudunuzda bulunan metal ya da manyetik ortam bulunduran eşyaları çıkarmanız söylenecektir. Aksi durumda cihazda hatalar oluşabilir ve çekimin geçerliliği sona erebilir. Bu tavsiyelerle birlikte sağlıklı bir MR çekimi gerçekleşebilmektedir. Emar çekimine girmeden önce kendinizi rahatlatmalı ve bu işlemin kısa süreceğini düşünmelisiniz. Sonrasında başarılı bir şekilde uygulama sonlanmış  ve hastalığınız teşhis edilmiş olacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Cec29.12.2016

İlaçlı mr da da evdekilerden uzak kalmak gerekiyor mu? Verilen ilaç radyoaktif mi

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhabalar Cec, ilaçlı MR da kullanılan kontrast madde radyoaktif değildir, radyasyon riski bulunmuyor.
Gene de doktorunuzda kullanılacağı kontrast maddenin ne kadar tehlikeli sorunuz. Herkese ilaçlı MR çektirilmez.

Soru ekle

Sorunuz: