Hastalıkların teşhisi ve buna bağlı olarak tedavi şekillerinin belirlenmesi amacıyla detaylı bir şekilde görüntüleme yapılmasını sağlayan emar cihazının çalışma şekli ve yan etkileri hakkında detaylı bilgilendirmeler.
Emar Cihazı Nasıl Çalışır?
Manyetik çekim esasına dayanan bir görüntüleme aletinin çalışma prensibinde manyetik alanın altında bulunan atomların, yine manyetik alanın yönüne göre belirli bir frekansla salınım yapmaları söz konusudur.
Radyo dalgalarının etkisini üzerlerinde hisseden bu atomlar aldıkları radyo dalgalarını aynı şekilde geri yansıtmak durumundadırlar. MR tekniğiyle sağlanan görüntüler bu geri yansıtılmış radyo dalgaları sayesinde gerçekleşmektedir. Kısaca cihazın çalışması özetlenmek istenirse, cihazda bulunan güçlü mıknatıslar vücutta bulunan atomların titreşmesini sağlayarak bir radyo dalgası yaratır ve bu dalgalar bilgisayar ortamında hareketsiz, 3 boyutlu görüntüler oluşturur.
İnsan vücudunun çok büyük kısmı sudan oluştuğu için görüntülemede kontrastlama sağlanması kolay olmaktadır. Buradan hareketle ortaya çıkan sonuç, MR cihazlarının görüntülemeyi insan vücudunun yumuşak dokularından geçerek oluşturduğudur. İncelemelerde bu yansıyan görüntüler değerlendirilmektedir.
MR tekniği ilk olarak 1981 yılında kullanılmaya başlamış, uygulamanın ülkemize gelmesi ise 1986 senesinde mümkün olmuştur. Geçmişten günümüze kadar gelişerek uygulanması devam eden MR cihazları tıbbi görüntülemelerde tanı amacıyla kullanılmasının yanında, kimya ve mühendislik uygulamaları ile biyomedikal alanda da kullanılmaktadır.
MR cihazları çekim yapılacak bölgeye göre farklılık göstermektedir. Cihazların genelinde tarama yapılacak hastanın uygun pozisyon alabilmesi için gerekli olan kızaklı yatak bölümleri mevcuttur. Hasta yatağa alınır ve uygun pozisyonu alması sağlandıktan ve işleme uygun aparatlar takıldıktan sonra yatağın kızakla kayması özelliği ile cihazın içine itilir. MR cihazları açık ve kapalı olacak şekilde farklı olabilmektedir.
Hastanın tamamen içine girdiği MR cihazlarında hastaların bunalmamaları için cihaz içine hava verilir. Bazı MR çeşitlerinde ise cihaz sadece görüntüleme yapacak alan üzerini kaplamaktadır. Bu sayede mr nasıl çalışır sorusunun da cevabını vermiş olduk.
Emar Aşamaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
MR çekim aşamasında öncelikle hastanın çekim için uygun tarihe randevu alması gerekmektedir. Sonrasındaki işlem basamakları ise şu şekilde devam eder,
- Hastaya yapılacak uygulama tekniği ile ilgili bilgi verilerek yazılı onay formu imzalatılır.
- Onayı alınan hasta hazırlık odasına alınarak, üzerinde bulunan metal eşyaları ve takılarını çıkarması istenir.
- Hazır olan hasta teknisyen eşliğinde MR cihazına yerleşir ve gerekli ise işlem aparatları ve teknisyenin yönlendirmesini duyabilmesi için kulaklık takılır.
- Çekim işlemine başlandığında ihtiyaca göre hastadan nefes tutması istenebilir.
- Bazı MR çeşitlerinde çekim sırasında hastaya damar yolundan kontrast maddeler de verilebilmektedir.
- Tüm vücut için MR süresi 45 dk kadar sürmekteyken, bölgesel MR 15-20 dk içerisinde tamamlanır.
- Çekim işlemi biten hasta cihaz içinden çıkarılarak hazırlık odasına alınır ve işlemi bitmiş olur.
- Elde edilen görüntüler röntgen ağıtlarına yansıtılarak döküm alınırken, sanal ortamda da değerlendirilebilmektedir.
- Değerlendirme sonuçları uzman tarafından rapor haline getirilerek hastaya sunulmaktadır.
EMAR cihazlarında güçlü manyetik dalgalar kullanılarak görüntü elde edilse de, herhangi bir X ışını kullanılmadığı için radyasyon riski bulunmamaktadır. Bu konu dışında da herhangi bir şekilde olumsuz yan etkisi de bulunmayan uygulama aslına bakılırsa tıp dünyasında kullanılan en zararsız görüntüleme şeklidir denilebilir.
Tabi bu durumu en ufak bir baş ağrısında dahi MR çektirmeye vardıran kişiler için söylemek doğru olmaz. Çok sık kullanıldığında zararlı olabileceği hususuna dikkat etmekte fayda vardır. MR cihazları hamilelik döneminde özellikle ilk 3 ay içerisinde bebeğin gelişme dönemi olması sebebi göz önünde tutularak kullanılmamalıdır.
Ancak sonrasında hamile kadınların da MR çektirebilmesi uygun görülmektedir. Önemli olan ayrıntı vücudunda metal parçalar takılmış olan kişiler ve implant ve ya kalp pili takılı olan kişilerin MR cihazına alınmasında sakınca olabilir. Bu detayın uygulamaya karar aşamasında doktor ile görüşülmesi oldukça önemlidir.
Soru - Cevap