Prostat Emar nedir ve Nasıl çekilir?

Prostat Mr çekim işlemleri kapsamında diş protezi ve kalıcı kalp pili olan kişilerin emar çektirmesi yasaktır.

Prostat Emar Nedir?

Prostat kanserinde koyulacak olan erken tanı tedavi ile alakalı olan sürecin başarı oranını en üst seviyeye çıkartan sisteme prostat Mr ismi verilir. Prostat kanserinde kandaki PSA düzeyinin en üst seviyelere çıkmış olması prostat kanseri adına iyi olan bir göstergedir. Bunu takip edecek olan ultrason eşliğinde prostat kanseri biyopsi yardımı ile netleştirilir ama biyopsinin sonucu kanser gelmese de yüksek düzeylerde kalan ya da yükselmeye devamlı olarak devam eden PSA değerleri kanser ile alakalı olan şüphelerin devam etmesini sağlar.

im001487

Bu tarz durumlarda yeni bir görüntüleme tekniği olarak bilinen multiparametrik prostat MR’ı kanser tanısı konusunda oldukça önemli olan katkılar sağlar. Prostat MR çekimi tetkiki yaklaşık olarak 1 saat sürer. MR Spektroskopi, Perfüzyon MR, ADC haritalaması, Difüzyon MRG ve MR imajları kullanılır. Tün bunların kullanılması ile tümörlerin varlıkları, oluşan tümörün prostat bezi dışına yayılıp yayılmadığı tanısı konulur. Çekim yapılacak olan aynı seans içinde prostat kanserinin evresi için de tanı koyulmaktadır. Multiparametrik prostat MR belli başlı avantajları bulunur. Bunlar;

  • Prostat kanserinin tespit edilmesinde non-invaziv radyolojik isimli hassas görüntüleme sağlanır.
  • Prostat Mr ile elde edilecek olan parametreler sonucunda hastalığın erken evresinde tanı konulur.
  • Prostat Mr tümörlerin yerlerinin daha net şekilde belirlenmesine olanak sağlar. Bu da biyopsi öncesinde uygulanacağı için biyopsi esnasında daha net sonuçlar elde etmeye olanak sağlar.
  • Kanserin görüntülenmesi ile alakalı olarak başarı elde eden Mr incelemeleri ile prostat kanserinde biyopsi yapılması ile alakalı olan gereklilikleri en aza indirir.

Nasıl Çekilir?

Prostat kanseri adına geliştirilmiş olan Multiparametrik Prostat Manyetik Rezonans Görüntüleme yardımı ile bu kanser türünün daha erken şekilde teşhis edilmesine ve erken evrelerde fark edilmesine olanak sağlamaktadır. Erken zamanda fark edilen bu hastalığa karşı uygulanacak olan en doğru tedavi ile % 90’lık seviyelerde kurtulma olanağı bulunur. Prostat Mr nasıl çekilir sorusuna verilecek olan en güzel yanıt diğer emarlardan farklı olmamasıdır.

Prostat Mr nasıl çekilir kapsamında emar ile beraber biyopsi yapılacaksa, biyopsi genelde prostat Mr çekiminden farklı bir gün içinde yapılır. Bilgisayar programlarının da destekleri ile prostat dokusunun neresinden biyopsi yapılacağına karar verilir ve hasta olan kişi MR cihazına yatırılır. Sonrasından makattan ince olan bir tüp takılır ve planlama ile alakalı olan görüntüler alınır.

Bilgisayar programları yardımı ile koordinatlar da belirlenmektedir ve belirlenmiş olan bölgelerden dokular alınır. Yaklaşık olarak 12 ila 16 adet parça alınır, Mr eşliğinde yapılacak olan biyopsilerde hasta olan kişilere birkaç gün boyunca antibiyotik verilir. Prostat Mr çekim işlemi genelde 1 saat boyunca sürer, kalıcı kalp pili ve diş protezi olan kişiler dışında her hasta prostat Mr çekim işlemi yaptırabilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Adnan gürdeniz27.04.2017

Doktorum tarafından prostat emarı çektirmem istendi fiyat ve randevu konusunda bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Hangi şehirde prostat emarı.ektirmek istediğinizi ve özel hastane mi yoksa devlet hastanesi mi tercih edeceğinizi belirtirseniz sizlere fiyat ve randevu konusunda yardımcı olabiliriz.

Gürcan06.02.2017

Merhaba babam prostat oldu MR çekilecek aç mı yoksa tok mu olması gerekiyor teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gürcan bey merhaba,


Emar çekimlerinde 6 ila 8 saat açlık gerekmektedir.

Soru ekle

Sorunuz: