Hastaların Emar Çekim Sürecinde Dikkat Etmesi Gereken Detaylar

Hasta kişilere çekilecek olan emarın çekim aşamasında ve öncesinde dikkat edilecek olan noktalar bulunur. Bunlar doktor tarafından söylenmektedir.

MR Çekilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

resim-1531

Gelişen teknoloji desteği ile ortaya çıkan görüntüleme uygulamalarının içinde en dikkat çekici olan manyetik görüntülemedir. Emar yani Mr çekimi ağrısız, sızısız ve alerjik reaksiyonlara yol açmayan bir uygulamadır. Hasta olan kişi emar çekilirken elektromanyetik içeriği bulunan silindirin içine yatırılır. Bu sayede vücutta bulunan hidrojen atomlarının enerjilerini salmasına olanak sağlayan radyo dalgaları gönderilir ve gerekli işlemler gerçekleştirilir.

Mıknatısın desteği ile hareket haline geçen atomlara ait olan bilgiler bilgisayara gönderilir. İnceleme adına oldukça kaliteli şekilde resimler elde edilir. Yapılacak olan uygulama 20 ile 45 dakika arasında tamamlanır. Sürenin değişmesi tamamen çekim yapılacak olan bölgeye ve toplanması gerekli olan bilgiye göre değişkenlik gösterir. Mr çekime girmeden önce nelere dikkat edilmesi gerekir, çekimlerde ilaç verilir mi, mr çekimleri neden yapılır gibi detaylar doktor tarafından hastasına anlatılır. Emar çekim türleri içinde neler yer alır;

  • Kalp emarında bu bölgede bulunan hastalıkların tespit edilmesi yapılır. Neden olduğuna da cevap bulunur.
  • Beyin emarında, beyinde bulunan tümörler, felçlerin neden olduğu, bunalar ve sinir sistemi sorunları tespit edilmeli ve meydana çıkartılmalıdır.
  • İskelet ve kas sistemi emarında, bağlar, menüsküsler, kaslar ve diğer eklemler ile alakalı detaylar ve gerekenler meydana çıkarılır.
  • Prostat, bu bölgedeki kanserin tespit edilmesinde kullanılır.
  • Vücut emarında, safra yolları, safra kesesi, dalak, pankreas, akciğer, böbrek, kalp ve diğer iç organ detayları meydana çıkarılır.
  • Meme emarında ise kansere erken dönemde teşhis koyma adına kullanım sağlanır.

Emar- Mr Çekimi İle Alakalı Detaylar ve Sorular

Mr Çekilirken Nelere Dikkat Edilmeli ve Nasıl Davranılmalıdır?

Emar- mr çekilirken hasta nelere dikkat etmeli, çekimlerin bazılarında tok karnına çekim yapılırken bazılarında aç karnına olmak gerekir. Hasta ile alakalı tok ya da açlık detayını uzman söyler. Beyin ve diğer uygulama türleri adına ilaç kullanımı yapılacaksa doktor tarafından hasta olan kişiye verilir. mr çekimlerine gelmeden önce hastalar kemer, gözlük, küpe, kolye, yüzük gibi metal eşyalar konusunda nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmelidir. İşlemler esnasında hasta hareketsiz şekilde kalmalıdır. Uygulamaların bazıların nefes tutmak gerekebilir. Bu konuda teknisyen uyarı yapar. Zaten işlemlerin öncesinde mr çekilirken hasta nelere dikkat etmeli konusunda uzman detaylı bilgiler verir.

Emarın Dezavantajları Nelerdir?

Kapalı alan korkusu olan kişiler için oldukça zordur. Oldukça pahalı bir görüntüleme sistemidir, bundan dolayı önceden araştırma yapılmalı ve detaylar takip edilmeli ve en iyi hizmeti sunan seçilmelidir. Cihazın yarattığı etkiler manyetik gücün yarattığı etkilere bağlı olarak değişir.

Radyasyon Riski Bulunur mu?

Cihaz güçlü düzeyde manyetik alan ve radyo dalgaları yardımı ile vücudun belli başlı bölgelerinden ayrıntılı bir şekilde görüntüler alınır. Röntgen, tomografi ve bilgisayarlı tomografi incelemelerinin tam aksine bu cihazlarda X ışını kullanılmaz ve radyasyon içeriği bulunmaz.

Mr Çekilirken Metal Olursa Ne Olur?

Emar çekim işleminin nasıl olduğu konusunda uzman tarafından hastaya detaylı bilgi verilir. emar çekimine giren kişilerin diş implant, metal eşyaları saç teli ile alakalı olan metalleri çıkartmalıdır. Diş implant ile alakalı sorular ve implant ile alakalı ne yapılması gerektiği konusunda da uzmandan kesinlikle bilgi alınmalıdır. Bazı uzmanlar diş implant ile alakalı sorun görmezken bazı uzmanlarda diş implant ile alakalı sorun görebilir. Metal içeren kıyafetler, saç da bulunan metal teli içeren takılar, diğer takı teli ve diğer takılarda emar çekimine giderken çıkartılmalıdır.

Cihaz 5 metreden bir demir parçasını tuttuğunuzda bile çekebilir. Ayriyeten mıknatısa yaklaşıldığından bu güçte artış meydana gelir. mr çekilirken öldü gibi sorunlarda bunlardan kaynaklanabilir. Emarın çekilmesi esnasında öldü tarzında haberler genelde dikkatsizlik ile sonuçlanan kazalardan kaynaklanmaktadır. İmplant da bir metal olduğu için diş teli ya da implant konusunda mutlaka doktor görüşü alınmalıdır.

Dişlerde bulunan diş teli konusunda çıkarılma işlemleri uygulama çekimine giderken yapılabilir. Kalp pili takılmış kişiler, metal kalp kapakçıklıkları olanlar, beyin damarlarında klips olanlar, beyin ameliyatı olanlar, iç kulağında protezi olanlar kesinlikle işlem yaptırmaz. Beyin ameliyatı olanları ve diğerlerinin neden yaptıramayacağı gerekir konusunda doktor görüşü de alınabilir.

Adetliyken Mr Çekilir Mi?

Adetliyken ve aç karnınayken emarın çekimine gidilir. Rahimin doğuştan şekil ile alakalı olan bozuklukları ve rahimin ultrason desteği ile detaylı şekilde görüntülenmediği durumlarda adetliyken de bu uygulama gerekir. Adetli olmak ya da olmamak hasta açısından ve uzman açısından önemli değildir. Ayrıca adetli olmak gebelik olmadığından dolayı gerekir. Yine hasta doktorun söylediklerine dikkat edilmeli, ilaç ve diğer detayların nasıl yapılacağı konusunda da dikkatli olmak gerekir.  Regl döneminde de olunsa beyin emarları konusunda aç olmak gerekir, aç olunsa bile kontrast ilaç verilmesi yapılır.

Mr Aç Karnına mı Çekilir?

Emarların çekimlerinin bazılarında 6 ila 8 saat aç olmak gerekir. Özellikle beyin ile alakalı çekimlerde neden aç gelineceğini doktorunuz açıklar. Beyin ile alakalı aç uygulamalar oldukça önemlidir. Bu süreçte önceden kullanılan ilaç çeşitlerinin kullanılmaması istenir. Ayrıca doktor kendisi ilaç verdiyse aksatılmamalıdır. İlaç kullanımı takip edilmeli olabildiğince aksatılmamalıdır.

Kapalı Bir Ortam İçinde Hareketsiz Şekilde Kalmak Bazı Kişileri Tedirgin Edebilir Ve Klostrofobisi Olan Kişiler Mr’a Çok Zor Girer, Bunun Çözümü Var Mıdır?

Cihazlar açık ve kapalı şekilde olmak üzere iki şekilde uygulanır. Açık olan cihazların güçleri kapalı olanlara göre daha düşüktür. Bundan kaynaklı olana süreye dikkat etmeli, görüntü kalitesine dikkat edilmeli ve hastaya dikkat edilmelidir. Kapalı olan makineler her daim daha yüksek görüntü kalitesi sağlar. İstenirse kapalı olan makinelerde anestezi uzmanı ilaç verir ve uyutularak uygulama gerçekleştirilir.

Mr Cihazların Sessiz Olan Modeli Yok Mudur?

Makinelerin içinden çıkan sesler görüntülerin oluşması adına radyo frekanslarından kaynaklanır, yüksek çıkan sesler oldukça normal ve makinelerin çalışmasından kaynaklanır. Bu sesler yüksekliğinin azaltılması adına hastalara tetkik esnasında kulaklık takılır ve müzik dinlemesi sağlanır. Bu sayede sesler en az düzeye düşürülmektedir. Sesler her daim hastanın rahatsız olmasını sağlar. Ayrıca sessiz emar cihazı bulunmaz, sadece sesi izole eden destekler bulunur. Bunlar sayesinde sesler eski dönemlerdeki kadar insanları rahatsız etmez ve etkilemez.

Yapılacak Olan Tetkikin Kişiye Zararı Var mıdır?

Konu hakkında yapılan araştırmalar neticesinde herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. Tıbbi anlamda gerekli görüldüğü zamanlar çekilmesi konusunda herhangi bir zararı olmaz. Uzman gerekli gördüğünde çekilir. Alınan sonuçlar neticesinde önemli bilgilerin elde edilmesini, erken tanı koyulmasını ve tedavi sürecin en doğru şekilde planlanmasına olanak sağlamaktadır.

Hamilelerde Yapılacak Olan Tetkik Sakınca Doğurur mu?

Hamile bayanlarda genelde ilk üç aylık dönemde bebeklerin organ gelişimleri hızlı olduğundan dolayı uygulama uzman tarafından tavsiye edilmez. Gerekli ise bu dönemin içinde de gerekli tetkik ve inceleme yapılır. Makinelerin üretim şekli, çalışma prensibi manyetik alana ve ses dalgalarına bağlı olarak değişir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Serap28.10.2017

Mr çekimi sırasında altın küpeleri kulağımda unuttum sonucu etkiler mi

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Serap hanım merhaba 


Emar çekim işlemleri esnasında kesinlikle metal bir eşyanın üzerinizde bulunmaması gerekir. Bu detay emar cihazının dev bir mıknatıstan meydana gelmiş olmasından kaynaklıdır. Çıkаcak olan sonuç ile alakalı bir sorun meydana gelmeyecektir.

Ruba23.10.2017

Emar çekerken üzerimde kot pantolon vardı, fermuar ve düğme olumsuz etkiler mi

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Emar çekerken üzerimde kot pantolon vardı, fermuar ve düğme olumsuz etkiler mi?
Şenay dogan04.10.2017

Benim saçımda ek saçtan boncuklar var emar çekileceğim acaba sıkıntı olur mu?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Emar Çekim öncesi ek saçtan kalan boncuklar zarar eder mi?
Şüheda12.03.2017

Bende diş teli var beyinden emar çekilmem gerekiyor sorun olur mu ama bazı baktığım sitelerde diş teli çıkartıyorlarmış öylemi sizce de.

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Emar Cihazlarına Kimler Neden Giremez?
Bilge15.02.2017

24 Ekim de kalp krizi sonrası ilaçlı stent takıldı fizik tedavi doktoru da boyun mr ı istedi mr çektirmem de bir sakınca var mı stent ısınır diye korkuyorum.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Bilge hanım merhaba,


Gelişen teknoloji sayesinde stende uyumlu olan ve insan vücuduna zarar vermeyen emar cihazları geliştirilmiştir. Emar çekim merkezinde damarlarınızda stent olduğunu mutlaka belirtmelisiniz.

Soru ekle

Sorunuz: