MR Sekansları Nedir, Görüntü Kalitesi ve Çalışma Prensipleri Nelerdir?

Mr sekansları öncelikle rf pulsu dediğimiz etki ile ölçülür. RF nin açılımı radyofrekanstır. Mr ise dokuda değişimi RF antenleri ile bir akım oluşturarak inceler.

MR Sekansları nedir

MR sekansları günümüzde kullanılan en ileri çekim tekniğidir ve yumuşak dokuları, damarları değerlendirmek için çekilir. Bütün vücur MR çekimiyle baştan aşağı incelenebilir; sinir ve kas sistemi ayrıntılı olarak görüntülenebilir. MR çekiminde hasta radyasyona maruz kalmaz. Çekim yöntemi BT ile doğru orantılı olarak kesit alma şeklindedir.

resim-1573

Basit bir beyin mr çekiminde beyin kesitlere ayrılarak tarama yapılır bilgisayar yardımıyla 3 boyutlu görüntü ekrana yansıtılır. Emar ilk icat edildiği dönemde görüntü iki boyutluyken günümüz teknolojisinde ileri bir görüntüleme sistemine sahiptir. Hasta supin pozisyonda yatar ve pozisyon değiştirmesine gerek yoktur. Her bölümden kesit alınabilir. Radyodalgalarla çekim yapılır. RF ile prontonlar incelenir. Protonlar radyofrekanslara duyarsız vücudumuzu uyararak manyetik rezorans ile görüntülenir. Vücut bu manyetik çekim alanında protonlar sayesinde radyofrekansa duyarlı olur ve çekim gerçekleşir.

Mr ilk icat edildiği dönemde görüntü iki boyutluyken günümüz teknolojisinde ileri bir görüntüleme sistemine sahiptir.

MR Çalışma Prensibi Nasıl Olmalıdır?

Emar esnasında fizik presiplerine göre çalışır. Kimyadan bildiğimiz proton ve nötronlar çekirdeğin etrafında dönerek spin hareketini oluşturur. İnsan vücudunda bulunan bu atomlar manyetik alanda harekete geçer. Normalde insanda olmayan manyetik ortam protonlar sayesinde oluşur. Emar sekansları çeşitli kollara ayırlır görüntü kalitesine göre iki boyutlu ve üç boyutludur. Ekolarına göre ise Spin eko ve gradient eko olarak ayırlmaktadır. Çekim tekniği ise rutin çekim, hızlı çekim ve daha hızlı çekim olarak üçe ayrılmaktadır. Görüntü vücudun sagital pozisyonuna göre t1 ve t2 ile belirlenir. Spin sekans tipinde 90 derece ve 180 derece radyofekans pulslarında önce 90 derecede kesitler alınarak çekim yapılır. 180 dereceye alındığında ise protonlar yeniden manyetik ortamda etkileşime girer. Faz kodlamaya göre sekanslar kesit kesit alınır. T2 çekimi uzun süren relaksyonlar da dokuyu parlak göstermek için yapılır. Tr süresine göre ise t1 çekimi yapılır. Tr demek time to repeat anlamına gelir ve süreyi ayarlar. Radyofrekans arasındaki süreye de TE yani time to echo denir.

MR Görüntü Kalitesi

Emar diğer görüntüleme yöntemlerinde göre daha ileri bir tetkiktir bunun nedeni yumuşak doku, damarlar ve kemik içindeki yapıyı incelemesinden kaynaklanır. Diğer görüntüleme yöntemi kemiği incelerken mr daha ayrıntılı inceleme yapar bu nedenle görüntü kalitesi ve tanı koymak için en iyi yöntemdir. Çekim tekniği ise rutin, hızlı ve daha hızlı olarak üçe ayrılmaktadır. Görüntü vücudun sagital pozisyonuna göre t1 ve t2 ile belirlenir. Spin sekans tipinde 90 derece ve 180 derece radyofekans pulslarında önce 90 derecede kesitler alınarak çekim yapılır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Ercan olcum22.02.2017

Hocam mr sonucunda ne sonuç çıkıyor doktora cuma gunu gideceğim daha önceki mr sonucunda bel fitigi çıkmıştı bunda diğerinden farkli yaziyor.iyi calismalar

Sagittal planda TSE T1,TSE T2, aksiyal planda invertabrel disk yüzeylerinde T2 ağırlıklı sekanslar alinmistir.
Lomber lordoz normaldir.
Vertabre kobrus yükseklikleri ve sinyal intensiteleri doğaldır.
İnvertabrel disk yükseklikleri ve sinyal intensiteleri doğaldır.
Spinal kord intensitesi homojendir.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

İnternet ortamında yapılan test sonuçları hakkında detaylı cevaplar vermek teşhislerin sağlıklı yapılmasının önüne geçmektedir. Bu nedenle sizlerin Mr çekilmesi için yönlendirilmesini sağlayan uzman hekim ile Cuma günü görüşmenizi yaparak , daha net sonuçlara ulaşabilirsiniz. 

Soru ekle

Sorunuz: