MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) nedir, nasıl çekilir?

MRG nasıl çekilir, çalışma şekli, neden çekildiği ve riskleri hakkında gerekli açıklamalar yapılmıştır. MRGhakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.

MR makinelerinin çalışma şekli

im002415Manyetik alan ve radyo dalgaları sayesinde vücut içerisinde bulunan organların detaylı görüntüler oluşmasına Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) adı verilir. 

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) makinesi içerisine uzandığınız zaman manyetik alan sayesinde vücudunuzda bulunan tüm su molekülleri geçiçi olarak hizalanmaktadır. Manyetik alan ve radyo dalgaları iş birliği ile su moleküllerden zayıf sinyaller alınır. Her bir su molekülünden alınan sinyaller dikey kesitler halinde görüntü olarak karşımıza çıkmaktadır. MR cihazları aracılığı ile birleştirilen dikey kesitler organlarımız hakkında üç boyutlu derin incelemeler yapabileceğimiz görüntüler ortaya çıkarmaktadır.

MRG uygulaması neden yapılır?

Hekimlerin istemi üzerine organ, doku ve iskelet sisteminizin incelenmesi için MR çekilir. Herhangi bir sağlık problemi teşkil etmeden güvenilir bir şekilde MRG cihazına uzanabilirsiniz. MRG cihazı sayesinde elde edilen bilgiler eşiğinde sağlık problemleriniz için teşhis yapılır.

MRG cihazının herhangi bir riski bulunuyor mu?

Hastalar yüksek manyetik alan ve radyasyon riski bulunduğu için MRG cihazlarından çekindiklerini ifade ediyorlar. MRG cihazları sayesinde elde edilen yüksek kalitede görüntüler sağlık problemlerinize önceden teşhis konulmasına yardımcı olur. Radyo dalgaları veya manyetik alana maruz kalmanız sağlık problemleriniz açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır.

MRG cihazları için nasıl hazırlanmalısınız?

  • MRG cihazlarına gireceğiniz gün için önceden randevu almalısınız. Cihazlara gireceğiniz için beslenme alışkanlığı ve ilaçlarınızı aksatma gibi hatalara düşmemelisiniz. MRG randevunuz sırasında ilaç kullanımı ve beslenme düzeni ile ilgili bir uyarı yapılması halinde dikkate almalısınız. MRG cihazlarına girmeden önce üzerinizde bulunan aksesuarları çıkarmalısınız. Takı, toka, gözlük, saat, peruk, protez, sütyen ve işitme cihazlarını çıkarmalısınız.
  • Daha önce herhangi bir cerrahi operasyon ile vücudunuza yerleştirilen metaller sağlığınız açısından problem oluşturabilir. MRG cihazına girmeden önce görevli kişiye bilgi vermelisiniz. Metal olarak değerlendirebileceğiniz; eklem protezleri, yapay kalp kapakçıkları, kalp defibrilatörü, kalp pili, iç kulak protezi ve şarapnel parçası gibi metaller hakkında uyarmalısınız.
  • MRG cihazına gireceğiniz zaman hamile olup olmadığınız önemli bir husustur. Manyetik alan fetus üzerinde olumsuz etki yaratabileceği için hamile olup olmadığınız konusunda emin olmalısınız.

MRG cihazında görüntüleme işlemi nasıl yapılmaktadır?

MRG cihazını ucu bucağı belli olmayan bir tünel şeklinde yorumlayabilirsiniz. Tünel içerisine gireceğiniz için MRG cihazı sedyesi üzerine rahat hareket edebileceğiniz şekilde uzanmalısınız. Cihaz odasında mikrofon bulunduğu için yetkili kişi ile konuşabilirsiniz. Teknoloji uzmanı kişi sizin yatış pozisyonunuz hakkında gerekli açıklamaları yapması sonrasında işlem başlatılır.

MRG cihazı içerisine girdiğiniz zaman manyetik alan ve radyo dalgalarını hissetmediğiniz gibi herhangi bir ağrı yaşamazsınız. MRG cihazlarında bulunan mıknatıs daha verimli görüntüler elde edebilmek için sürekli olarak güçlü vurma sesleri çıkarmaktadır. MRG cihazında bu sesleri duymamanız için müzik veya kulak tıkaçları verilmektedir.

MRG cihazının ucu bucağı bulunmadığı için hastalar üzerinde bir korku durumu yaşattığı bilinmektedir. Korku gibi yenemediğiniz fobileriniz bulunuyor ise doktorunuz ile daha önceden bu konu hakkında konuşmalısınız.

MRG cihazı içerisinde ortalama bir saat boyunca kalmalısınız. Test sonuçlarınızın bulanık çıkmaması için cihaz içerisinde hareketsiz durmalısınız. Teknoloji uzmanı kişi tarafından mikrofon yardımı ile tarafınıza soru yöneltilmektedir. Örneğin, işaret parmağınızı oynatabiliyor musunuz? Bu tarz sorular ile beyninizin hareket kısmı kontrol edilmektedir.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...